Ο φετινός αριθμός των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης – Σε ποια τμήματα παρατηρείται μείωση

Πρέπει να διαβάσετε

Σε 2.607 ανέρχεται ο φετινός αριθμός των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως εξήγησε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρύτανης Γιώργος Κοντάκης. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντάκης σε όλα τα ιδρύματα, έχει γίνει μια μικρή μείωση των εισακτέων και από αυτόν τον κανόνα δεν εξαιρείται το Πανεπιστήμιο Κρήτης.  «Έχουμε 529 εισακτέους λιγότερους από ότι πέρσι, για να είμαστε απόλυτα σωστοί και ειλικρινείς, ας πούμε το εξής, ότι είθισται κάθε χρόνο  το υπουργείο Παιδείας να ζητάει από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, τις θέσεις για τις οποίες τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, μπορούν να καλύψουν τους εισακτέους για κάθε χρονιά. Μέχρι τη χρονιά που πέρασε τα ιδρύματα δίνουν λιγότερες θέσεις από τις οποίες το υπουργείο δίνει πίσω τελικά, ζητάμε 1.000 θέσεις και θα μας δώσει π.χ. 2.000. Αυτή τη χρονιά όμως, παρόλο που εμείς ζητήσαμε σαν Πανεπιστήμιο Κρήτης 1.920 θέσεις, το υπουργείο μας δίδει 2.607, αρκετούς παραπάνω αλλά αυτοί είναι 529 λιγότεροι από αυτούς που μπήκαν πέρσι, πέρσι είχαν μπει 2.366 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Θα δει κανείς από τους αριθμούς ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης ζήτησε λιγότερους από ότι τελικά δίνει το υπουργείο σαν εισακτέους, το θέμα είναι οι θέσεις να πληρωθούν μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις».

Πρόσθεσε δε, πως υπάρχουν τμήματα που έχουν χαμηλή ζήτηση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και δεν καλύπτονται οι θέσεις των εισακτέων αυτών. «Έχουμε μια εικόνα, καταρχάς στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν 16 τμήματα και στις 5 σχολές που έχουν 17 προγράμματα σπουδών εκ των οποίων όλα είναι πιστοποιημένα, τα 10 συγκαταλέγονται στα καλύτερα στο αντικείμενο τους σε όλη την Ελλάδα, είναι αρκετά υψηλά στα στάνταρ και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης που πέτυχε το Πανεπιστήμιο Κρήτης».

Ο κ. Κοντάκης έδωσε το παράδειγμα της Ιατρικής, της Επιστήμης των Υπολογιστών, της Βιολογίας και της Χημείας, εξηγώντας πως επειδή είναι διαφορετικά αντικείμενα, δεν μπορούν να μπουν σε μια κατάταξη. «Η περσινή χρονιά ήταν η πρώτη που εφαρμόστηκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής, ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία, δεν ξέραμε τι θα συνέβαινε, εδώ παρατηρήθηκε σε ορισμένα τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης, να μην καλύπτεται ο αριθμός θέσεων που υπήρχε πχ. στο τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Ηράκλειο, που είναι δύο προγράμματα σπουδών, σε ένα τμήμα το ένα πήρε 28 υποψηφίους το άλλο 42, έμειναν απλήρωτες 126 και 114, περίπου 240 θέσεις. Αυτές δεν πληρώθηκαν φέτος, τα τμήματα αντίστοιχα ήταν για τα Εφαρμοσμένα και των Μαθηματικών 80 και 80 θέσεις, αν δει κανείς τον αριθμό των περσινών εισακτέων αμέσως θα καταλάβει ότι δεν είναι παράλογος ο αριθμός που δίνει η πολιτεία, ελπίζουμε ότι θα καλυφθεί. Το τμήμα Επιστήμης των υλικών είναι ένα εξαίρετο τμήμα αλλά με χαμηλή ζήτηση, πέρσι το τμήμα Τεχνολογίας των Υλικών είχε 26 άτομα που εισήχθησαν για 131 άτομα, φέτος το υπουργείο δίνει 60 θέσεις, ζητήσαμε και λάβαμε 60 θέσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντάκη, υπάρχει μια μείωση στα περισσότερα τμήματα, από μια ελάχιστη μείωση του αριθμού μέχρι κάτι σημαντικότερο. «Αν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καταφέρει να πληρώσει όλες τις θέσεις, θα είναι περίπου 300 άτομα από ότι πήραμε πέρσι. Θα προβληματιστούμε αν υπάρξει το  φαινόμενο της μη προτίμησης από τους υποψηφίους σε ακαδημαϊκά τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα προβληματιστούμε διότι θέτει το θέμα της βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου και των Τμημάτων».

Ο κ. Κοντάκης ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα για κατάργηση τμημάτων ωστόσο το Πανεπιστήμιο Κρήτης, δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο. «Ο νομός, ο καινούριος που φέρεται ότι θα έρθει, δίνει τη δυνατότητα σε υπάρχοντα τμήματα να φτιάξουν και άλλα προγράμματα σπουδών αλλά δεν το έχουμε δει ακόμη, για την ώρα κάθε τμήμα έχει ένα πρόγραμμα σπουδών που είναι εγκεκριμένο και είναι αυτά που είναι στο μηχανογραφικό για τους υποψηφίους».

Κλείνοντας, ο κ. Κοντάκης εξήγησε πως η υπογεννητικότητα φαίνεται και στις εισαγωγές για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στη χώρα συνολικά και δεύτερον η οικονομική κατάσταση όπως εξελίσσεται δημιουργεί μείζον πρόβλημα στις οικογένειες. «Είναι δύσκολο για ένα παιδί από την Αθήνα να βρεθεί στην Κρήτη σε μια περιοχή που δύσκολα θα βρει στέγη κάτω από τις σημερινές συνθήκες, είναι δύσκολο και για την οικογένεια να ανταπεξέλθει αλλά και ο φοιτητής σε ένα καλύτερο τμήμα από ότι θα επιλέξει να είναι κοντά στο σπίτι του. Γενικώς η Περιφέρεια πιέζεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, γι’ αυτό δίνουμε έμφαση στο ότι πρέπει να αλλάξουμε τις Πανεπιστημιουπόλεις μας, με τις φοιτητικές εστίες που έχουμε στα σκαριά, ένα έργο μεγάλο ύψους 250 εκ. ευρώ, έργο ΣΔΙΤ που ξεκίνησε με την προηγούμενη κυβέρνηση που το συνεχίζουμε και τώρα με την αρωγή της σημερινής κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πραγματοποιηθεί έστω και αν πάρει λίγα χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί, ένα έργο πνοής για το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και θα το κάνει να είναι βιώσιμο στον χρόνο διότι δεν θα πρέπει να κάνουμε την πραγματικότητα δύσκολη για όλους μας και όλη τη χώρα».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα