asd
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
29.9 C
αίθριος καιρός - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο εξολοθρευτής των ανεμογεννητριών Ντόναλντ Τράμπ – Οι μάσκες έπεσαν

Πρέπει να διαβάσετε

Ρέθυμνο και Σητεία γυρίζουν την πλάτη στα ρυπογόνα καύσιμα

Μέχρι τώρα ξέραμε πως με τις ανεμογεννήτριες δεν τα πάνε καλά κάποιοι φαντασιόπληκτοι. Ζώντας εκτός πραγματικότητας, κατασκευάζουν έναν δικό τους κόσμο. Για να δικαιολογήσουν τη μη αποδοχή τους αναγορεύουν τον εαυτό τους σε υπερασπιστή μιας πλαστής αλήθειας.

Υπάρχουν κι εκείνοι που τις πετροβολούν γιατί μάλλον τους αρέσει να αναπνέουν τον αέρα από τα ρυπογόνα καύσιμα! Βέβαια, δεν το ομολογούν δημοσίως διότι μετά δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν. Έτσι, περιορίζονται στο να ξιφουλκούν με τον άνεμο!

Όλοι τους προτιμούν τις σκιαμαχίες. Κοινός παρονομαστής τους η άρνηση. Είτε υποκινούνται από εμμονές και ιδεοληψίες είτε από συμφέροντα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Επιζητούν να αποτρέψουν την εξέλιξη και την πρόοδο. Άλλοτε κρύβονται πίσω από σκιάχτρα κι άλλοτε το ομολογούν κυνικά.

Οι μεν πρώτοι αρνούνται την προσαρμογή στην εποχή μας. Αρέσκονται στην περιχαράκωση, ανακαλύπτοντας εχθρούς. Οι δε δεύτεροι όταν χρειαστεί γίνονται αδίστακτοι. Το κακό είναι ότι οι ανιδιοτελείς, παγιδευμένοι στο παρελθόν, συμπλέουν με τους ιδιοτελείς – για να μην πω τους εξυπηρετούν.

Ξεχωριστή κατηγορία είναι οι ψηφοθήρες, διάφοροι εκπρόσωποι της κομματικής και αυτοδιοικητικής τάξης. Δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω. Ακολουθώντας τη γνωστή μέθοδο «μάζευε κι ας είναι και ρόγες», υποστηρίζουν τους πάντες, αδιαφορώντας αν τα αιτήματα και τα συμφέροντα είναι διαμετρικά αντίθετα. Ουσιαστικά, λειτουργούν ως ενδιάμεσοι.

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου debate για τις αμερικανικές εκλογές ολόκληρος ο πλανήτης είδε τον «κλόουν», όπως τον αποκάλεσε ο αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν, να ηγείται της ‘Διεθνούς κατά των ανεμογεννητριών’.

Οι μάσκες πλέον έπεσαν. Ο απερχόμενος –ελπίζουμε- πλανητάρχης, χωρίς περιστροφές, υπερασπίστηκε με πάθος τα ρυπογόνα καύσιμα. Και τι δεν σκαρφίστηκε για να προασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετεί! Και βεβαίως για να αποδείξει πως είναι φανατικός πολέμιος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Γνωρίζει –είπε- πολλά για τον άνεμο, εννοώντας τις ανεμογεννήτριες. Ξέρει –λέει- ότι είναι ακριβός και πως σκοτώνει τα πουλιά, προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, θυμηδία σε όσους τηλεθεατές εντός και εκτός ΗΠΑ τον άκουγαν.

Η προεκλογική επιθεώρηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν μας προσέφερε μόνο απίστευτο γέλιο. Μας έδειξε και κάτι πιο σημαντικό: Αν επιθυμούμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, της καθαρής και πράσινης ενέργειας, οφείλουμε να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους εκείνους που αρνούνται πεισματικά τη μετάβασή μας στην εποχή των ΑΠΕ.

Προφανώς ο «εξολοθρευτής των ανεμογεννητριών» Ντόναλντ γνωρίζει τι κάνει. Ούτε αφελής είναι ούτε επιπόλαιος. Αντιθέτως, υπηρετεί με συνέπεια τα ποικιλώνυμα επιχειρηματικά σχέδια εκείνων που αντιλαμβάνονται πως η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα τους στερήσει τα ιλιγγιώδη οικονομικά κέρδη.

Θέλω να πιστεύω ότι όσοι εδώ στην Κρήτη -σε Ρέθυμνο και Σητεία- υιοθετούν με αφέλεια το σύνθημα «καθαρά βουνά χωρίς αιολικά», μετά την αποκάλυψη Τραμπ, θα αρχίσουν να αναλογίζονται ποιες και πόσες ανομολόγητες επιδιώξεις κρύβονται πίσω από ανώφελες διακηρύξεις.

Είναι καιρός να καταλάβουμε πως η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η απεξάρτησή μας από τον λιγνίτη είναι ζωτικές προτεραιότητες. Ο άνεμος μάς δίνει την ευκαιρία να επιταχύνουμε την είσοδό μας στη βιώσιμη ανάπτυξη και να κάνουμε πράξη την καθαρή ενέργεια.

Οι πράσινες επενδύσεις είναι γέφυρες ζωής με τις οποίες περνάμε από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον. Τις γέφυρες αυτές επιχειρεί να γκρεμίσει σήμερα ο χειρότερος όλων των εποχών πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δεν πυροβολεί μονάχα τις ανεμογεννήτριες. Έκανε τα πάντα για να ακυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλιματική Αλλαγή, την οποία με προσπάθειες και κόπο προώθησε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα.

Τώρα που ο κόσμος όλος είναι ένα μεγάλο χωριό, η Κρήτη είναι σε θέση να γνωρίζει το περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό όφελος των ΑΠΕ, και να γυρίσει την πλάτη στα ρυπογόνα καύσιμα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα