Ο Δήμος Ηρακλείου «δίπλα» στους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Πρέπει να διαβάσετε

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα, θα πραγματοποιηθεί και στο Ηράκλειο το Φεστιβάλ Πολιτισμού «Refugee Week Greece 2022».

Ο Δήμος Ηρακλείου, η Αναπτυξιακή Ηρακλείου – Πρόγραμμα “ESTIA”, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης – Πρόγραμμα HELIOS και η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή «ΠΛΟΗΓΟΣ» – Πρόγραμμα «ESTIA», διοργανώνουν πλούσιες δράσεις, από τη Δευτέρα 20 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη, η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρένα Παπαδάκη ανέφερε πως είναι αρκετοί οι άνθρωποι που έχουν έρθει στο Ηράκλειο ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που επέλεξαν να μετακινηθούν. «Ήταν πολύ σημαντικό όμως να αντιδράσει έτσι ο Δήμος Ηρακλείου στα πρώτα βήματα, κανένα πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε. Οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν σε σπίτια, σε μια καθημερινότητα αξιοπρεπή. Είμαστε τώρα στην δυσάρεστη θέση να πούμε ότι το πρόγραμμα ESTIA θα κλείσει στο τέλος του χρόνου, δεν ξέρω πως θα κυλήσουν τα πράγματα αλλά μέχρι τώρα είναι μια πρωτοβουλία που πήγε πολύ καλά, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα, με σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που βρήκαν καταφύγιο στο νησί μας και στην πόλη μας». 

Σύμφωνα με την κα. Παπαδάκη, η προσπάθεια συνεχίζεται και τώρα με τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στο Ηράκλειο από την Ουκρανία. «Δεν είναι πολλοί, έχουν έρθει όμως και συνεχίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια στο Θεατρικό Σταθμό, δεν έχει σταματήσει ούτε μέρα. Εδώ και περίπου 3 μήνες για να ενισχύσουμε το δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας καθημερινά από τις 10.00 το πρωί μέχρι και τις 18.00 το απόγευμα». 

Μάλιστα, η κα. Παπαδάκη εξήγησε πως τα προϊόντα που συγκεντρώνονται δεν στέλνονται μόνο μέσω της Πρεσβείας στην Ουκρανία, αλλά ενισχύεται και η καθημερινότητα των ανθρώπων που ήδη έχουν έρθει και ζουν στο Ηράκλειο. 

Οι δράσεις, που θα υλοποιηθούν στο Ηράκλειο είναι:

• Δευτέρα 20/06/2022: «Game Changer – Τα Πάνω-Κάτω». Στο Πάρκο Γεωργιάδη από τις 17:30 -21:00, ντόπιοι, πρόσφυγες, και μετανάστες όλων των ηλικιών θα απολαύσουν επιτραπέζια παιχνίδια, καλλιτεχνικά εργαστήρια και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Η δράση οργανώνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) – Πρόγραμμα HELIOS, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου (Σ.Ε.Μ.Π. & Κ.Ε.Μ.), το eFantasy Κρήτης, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και την Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, με την υποστήριξη της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης. | Είσοδος δωρεάν

• Τρίτη 21/6/2022: Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, από τις 9:00 έως τις 11:00 το πρωί, έφηβοι, νέοι πρόσφυγες και μετανάστες θα ξεναγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου από αρχαιολόγους, συστήνοντας τους την πολιτισμική κληρονομιά του νησιού. Η δράση οργανώνεται από το Δήμο Ηρακλείου (Σ.Ε.Μ.Π. & Κ.Ε.Μ.) σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, την Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ και τον ΔΟΜ στο πλαίσιο του Προγράμματος HELIOS.

• Τετάρτη 22/06/2022: Εργαστήρι Κυκλοφοριακής Αγωγής. Στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της ΔΗ.Κ.Ε.Η. από τις 9:00-11:00, 25 ανήλικοι πρόσφυγες, ηλικίας 6-12 ετών, θα λάβουν μέρος σε εργαστήρια κυκλοφοριακής αγωγής, συμπεριλαμβανομένου οδήγησης ειδικά διαμορφωμένων οχημάτων. Η δράση οργανώνεται από το Δήμο Ηρακλείου (Σ.Ε.Μ.Π. & Κ.Ε.Μ.) σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, την Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ και τον ΔΟΜ στο πλαίσιο του Προγράμματος HELIOS.

• Τετάρτη 22/6/2022: «Χορωδία των Τεχνών». Στην Πλατεία του Ναού Αγίας Τριάδας, από τις 20:00-21:00 θα απολαύσουμε πολυπολιτισμική καλλιτεχνική εκδήλωση με ντόπιους και μετανάστες/πρόσφυγες μουσικούς. Η δράση οργανώνεται από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ ΔΙΤΤΟ, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας, το Δήμο Ηρακλείου (Σ.Ε.Μ.Π. & Κ.Ε.Μ.) και την Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ.

• Πέμπτη 23/06/2022: «Φύτεψε ένα σπόρο, σπείρε ένα μήνυμα». Στην οδό Εφόδου και Καράβολα, από τις 09:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί φύτευση παρτεριών με λουλούδια, σε δημοτική έκταση, σε μια παλιά προσφυγική γειτονιά και τοποθέτηση πινακίδων με μηνύματα ειρήνης και οικολογίας, φτιαγμένων από παιδιά κατά τη διάρκεια καλλιτεχνικών εργαστηρίων. Η δράση οργανώνεται από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου (Σ.Ε.Μ.Π. & Κ.Ε.Μ.) και την Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ.

• Πέμπτη 23/06/2022: «Εργαστήριο Ενδυνάμωσης Γυναικών», από τις 10.30 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. Ο ΔΟΜ στο πλαίσιο του Προγράμματος HELIOS, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου, το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ διοργανώνουν Δράση για τη Γυναικεία Ενδυνάμωση. Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Κοινωνικού Χώρου των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου 9, Ηράκλειο, Κρήτης). Υποστηρίζεται από τον Δήμο Ηρακλείου – Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων(ΣΕΜΠ) υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

• Παρασκευή 24/06/2022: Εργαστήρι Κυκλοφοριακής Αγωγής. Στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της ΔΗ.Κ.Ε.Η. από τις 9:00-11:00. 25 ανήλικοι μετανάστες, ηλικίας 6-12 ετών, θα λάβουν μέρος σε εργαστήρια κυκλοφοριακής αγωγής, συμπεριλαμβανομένου οδήγησης ειδικά διαμορφωμένων οχημάτων. Η δράση οργανώνεται από το Δήμο Ηρακλείου (Σ.Ε.Μ.Π. & Κ.Ε.Μ.) σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, την Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ και τον ΔΟΜ στο πλαίσιο του Προγράμματος HELIOS.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα