Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα κινδυνολογικό σενάριο που θα επηρεάσει το οικοσύστημα σε 100 ή 200 χρόνια. Είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται και παρά το γεγονός ότι έχει πολλές μεταβλητές, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αποδεδειγμένα κομβικός για την επιτάχυνσή του.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι διανύουμε περίοδο κλιματικής κρίσης και οι συνέπειες θα είναι … δραματικές.

Για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής μίλησε στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta ο καθηγητής κλιματολογίας και διευθυντής του εργαστηρίου κλιματολογίας και ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος Παναγιώτης Νάστος.

«Η κλιματική αλλαγή είναι αδιαμφισβήτητη. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε το κόστος από της συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα φτάσει για την Ελλάδα τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο άνθρωπος έχει επηρεάσει τον θερμοστάτη του πλανήτη και τις συνέπειες θα τις βρούμε μπροστά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Νάστος.

Η επιστημονική κοινότητα εξετάζει τόσο τα αίτια όσο και τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από το περιβάλλον μέχρι τον τουρισμό και από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την πραγματική οικονομία. Είναι πλέον βέβαιο ότι καταστροφές όπως αυτές στη δυτική Κρήτη, τη Μάνδρα Αττικής και τη Χαλκιδική θα επαναλαμβάνονται με … γεωμετρική πρόοδο. Το ζητούμενο είναι να μπει ανάχωμα στο φαινόμενο μέσα από δράσεις για τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών αερίων.

«Καταστροφές, όπως αυτές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα θα γίνουν συχνότερες. Ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων ή παρατεταμένης ανομβρίας θα τα συναντάμε συχνότερα. Δεν υπάρει άλλος δρόμος από την απαγκίστρωση από τα ορυκτά καύσιμα», τόνισε ο Παναγιώτης Νάστος.

Εξάλλου, ο ΟΗΕ στην ετήσια αξιολόγησή του επισημαίνει πως η ανθρωπότητα θα χάσει την ευκαιρία να αποτρέψει την κλιματική καταστροφή χωρίς άμεση και δραστική παρέμβαση για μείωση των ρυπογόνων εκπομπών αερίων.

Σωτήρης Μεταξάς