Ο Αλέξης Καλοκαιρινός στο Creta24 για την επιλογή στήριξης στον Γιώργο Μαρινάκη: “Η ουδετερότητα δεν μπορεί να είναι επιλογή για τον Δήμο Ηρακλείου”

Πρέπει να διαβάσετε

Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Η επιλογή του Αλέξη Καλοκαιρινού να στηρίξει τον Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργο Μαρινάκη στις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, πολλές αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά των Δημάρχων του νομού Ηρακλείου που στηρίζουν τον έτερο υποψήφιο για την προεδρία της ΠΕΔ, Δήμαρχο Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη.

Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι προσάπτουν στον κ. Καλοκαιρινό ότι ουσιαστικά αθέτησε την άτυπή δέσμευσή του προς εκείνους ότι ,εφόσον ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος, θα τηρήσει ουδέτερη στάση.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου από την πλευρά του, μιλώντας στο Creta24, τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει: “Ουδέποτε υπήρξε δέσμευση περί ουδετερότητας από μέρους μου. Η ουδετερότητα δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή για τον Δήμο Ηρακλείου. Και να σας πω ότι δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι σημαίνει ουδετερότητα, είναι μια έννοια χωρίς πολιτικό περιεχόμενο θεωρώ, και θα ήθελα να ξέρω πώς ακριβώς την εννοούν όσοι διακινούν τα περί δέσμευσής μου.

Το να έλεγα στην ομάδα μου να ψηφίσει κατά συνείδηση , να κάνει δηλαδή ο καθένας ό,τι κρίνει σωστό, δεν θα συνιστούσε ουδετερότητα αλλά διάλυση”.

Στην ερώτηση γιατί, όπως ανέφερε στην σχετική ανακοίνωση, θεωρεί τον κ. Μαρινάκη καλύτερο εκφραστή του συνκρητισμού την δεδομένη στιγμή, ο κ. Καλοκαιρινός απαντά: “Πρόκειται για δυο υποψηφιότητες με κοινά χαρακτηριστικά και για δυο ανθρώπους που σέβομαι ιδιαίτερα. Όμως κατά την άποψή μου η μία υποψηφιότητα επιβεβαιώνει τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και όρια των εκλογών στην ΠΕΔ και η άλλη τα αναιρεί. Ο Δήμος Ηρακλείου όφειλε να βρίσκεται στην πλευρά που ακυρώνει τις τοπικού χαρακτήρα αντιπαραθέσεις. Θέλω να επισημάνω επίσης ότι μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής κατέβαλα προσπάθεια για την δημιουργία ενός ενιαίου, ενωτικού ψηφοδελτίου. Εφόσον αυτό, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν κατέστη εφικτό, κρίναμε ότι έπρεπε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση”.

Όσο για τις σχέσεις του Δήμου Ηρακλείου με τους υπόλοιπους Δήμους του νομού, μετά τις εκλογές της ΠΕΔ, ο Δήμαρχος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι δεν θα επηρεαστούν: “Οι σχέσεις μας έχουν ως βάση την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων και αυτό πιστεύω ότι το αντιλαμβάνονται όλοι”.

Τι συνέβη το Σάββατο και την Κυριακή

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου έγινε συνάντηση ανάμεσα στον Δήμαρχο Ηρακλείου, στον Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργο Μαρινάκη και στον Δήμαρχο Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη, η οποία δεν κατέληξε πουθενά. Ακολούθως, το πρωί του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου συνεδρίασε η ομάδα Καλοκαιρινού και αποφασίστηκε να συνταχθεί με τον κ. Μαρινάκη. Στην πραγματικότητα η απόφαση ανήκει στον Δήμαρχο Ηρακλείου, ο οποίος με την εισήγησή του δεν άφησε πολλά περιθώρια στους συμβούλους του να διαφοροποιηθούν. Όσοι μίλησαν στην συνεδρίαση και εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, το έπραξαν για την τιμή των όπλων και γνωρίζοντας ότι δεν θα άλλαζε κάτι.

Τα παραπάνω δημιουργούν  εσωτερική μουρμούρα (κυρίως για την ταύτιση με τις επιλογές της ομάδας που προέρχεται από τον κ. Κουράκη, εν προκειμένω και με τον ίδιο τον κ. Κουράκη ο οποίος αποτελεί βασικό υποστηρική του κ. Μαρινάκη).

Μουρμούρα πάντως που εκτός από αναμενόμενη, προς ώρας φαίνεται ότι είναι ελεγχόμενη και δεν δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία της δημοτικής αρχής.

Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου αναμένεται η απόφαση και της ομάδας Καραμαλάκη για την ΠΕΔ Κρήτης, με πιθανότερο σενάριο την στήριξη στον κ. Μαρινάκη.

Τον κ. Μαρινάκη στηρίζει και η παράταξη της κ. Καναβάκη, οπότε οδεύουμε προς μια σπάνια συγκυρία όπου όλο το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου (με εξαίρεση την Λαϊκή Συσπείρωση) θα είναι στο πλευρό του ίδιου υποψηφίου στις εκλογές της ΠΕΔ.

Έχει σημασία να τονίσουμε τέλος, ότι μετά τις αρχαιρεσίες στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης ακολουθούν και οι εκλογές στον ΕΣΔΑΚ, με μάλλον μεγαλύτερο διακύβευμα. Μένει να δούμε αν οι εντάσεις έχουν καταλαγιάσει μέχρι τότε ή αν μεταφερθούν σε μια ακόμα εκλογική μάχη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα