Ντόναλντ Τουσκ: Οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί δεν θα συμφωνήσουν σε κορωνο-ομόλογα

Για τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρώπης εφόσον συνεχιστεί η διαμάχη Βορρά – Νότου και δεν αποφασιστεί «ταχεία, μαζική και μη συμβατική» βοήθεια προς τις πληττόμενες χώρες προειδοποιεί ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Πολωνός πολιτικός και πρόεδρος σήμερα του ΕΛΚ τάσσεται, με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα», υπέρ της έκδοσης κοινού χρέους, επικρίνοντας τη στάση Γερμανίας και Ολλανδίας.

Όπως σημειώνει, η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα δεν χρειάζεται «διαμάχες και ατέρμονες συζητήσεις», αλλά «γρήγορες και καινοτόμες αντιδράσεις, καθώς και γνήσια, πολυδιάστατη αλληλεγγύη.

«Η ΕΕ ενδέχεται να μην επιβιώσει από μια κρίση που έχει προκληθεί από την πανδημία αν δεν συναγάγει συμπεράσματα από τις πρώτες ημέρες της επιδημίας και από τα λάθη που έγιναν τότε», σημειώνει με νόημα.

Ο Πολωνός πολιτικός τονίζει ότι δεν ευθύνονται οι κυβερνήσεις για την «τραγωδία στην Ιταλία ή την Ισπανία», προειδοποιώντας ότι «η βοήθεια πρέπει να είναι ταχεία, μαζική και μη συμβατική. Επειδή διακυβεύεται το μέλλον ολόκληρης της Ένωσης».

«Η αμοιβαιοποίηση του χρέους εξακολουθεί να είναι το μήλον της Έριδος και εδώ ελάχιστα άλλαξαν από την ελληνική κρίση. Σήμερα δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο σε διαφορές που μπορούν να διαρκέσουν μήνες», αναφέρει.

Θεωρεί ότι «τα ευρωομόλογα θα ήταν ισχυρή και θετική ενίσχυση στην εμβάθυνση της ολοκλήρωσης», αλλά επαναλαμβάνει ότι διαφωνούν ο βόρειες χώρες.

«Η Ένωση ενδέχεται να μην επιβιώσει από μια ακόμη σειρά παιχνιδιών καταλογισμού ευθυνών. Είμαστε ήδη πολύ αποδυναμωμένοι από τον ιό για να συνεχίσουμε να επιτίθεται ο ένας στον άλλο» προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος των ευρωπαίων ηγετών, τους οποίους κάλεσε να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο «με κατανόηση και απόλυτο σεβασμό».

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα