Νόσος Αλτσχάιμερ: Υπό μελέτη θεραπευτική μέθοδος υπόσχεται επιβράδυνση της νόσου

Πρέπει να διαβάσετε

Μια νέα πιλοτική μελέτη διερευνά για πρώτη φορά μια διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση κατά της νόσου Αλτσχάιμερ. Πιο συγκεκριμένα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο (OUS) εξετάζεται σε μικρό αριθμό ατόμων η ολική αντικατάσταση του πλάσματος του αίματος των ανοϊκών ασθενών με αυτό νεαρότερων δοτών.

Το έναυσμα για αυτή την πιλοτική κλινική μελέτη δόθηκε και από τα θετικά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν από πειράματα σε ποντίκια από μια διαφορετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Aging. Τα συμπεράσματα περιλάμβαναν τη θετική επίδραση στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων ποντικών και σε διάφορους τύπους οργάνων και ιστών.

Ισχύει το ίδιο και για τους ανθρώπους; Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη έδωσε στους ερευνητές πληροφορίες για ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό που έχει παρατηρηθεί στα ποντίκια. Ειδικότερα, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μεταμοσχευμένα κύτταρα του αίματος στους ανθρώπους επηρεάζονται από το αν εισάγονται σε έναν ηλικιωμένο ή νεότερο οργανισμό.

Πλάσμα αίματος και γήρανση

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο τα μεταμοσχευμένα κύτταρα του αίματος επηρεάζονται από την ηλικία του σώματος στο οποίο εισέρχονται. Για τις ανάγκες της έρευνας, χρησιμοποίησαν δεδομένα από μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών που πραγματοποιήθηκαν στη Νορβηγία και στη Γερμανία.

Τι συμβαίνει, όμως όταν τα κύτταρα εισέρχονται σε ένα άλλο σώμα; Όταν τα νεαρά κύτταρα εισέλθουν σε ένα ηλικιωμένο σώμα, για παράδειγμα, 60 ετών, τα κύτταρα άρχισαν να γερνούν ταχύτερα. Όταν όμως συμβεί το αντίθετο, η διαδικασία της γήρανσης επιβραδύνεται.

Ως συνέχεια, στόχος είναι να διερευνηθεί εάν η ανταλλαγή του πλάσματος αίματος ασθενών με τη νόσο Αλτσχάιμερ με αυτό των νεαρών δοτών θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου: «Η ιδέα πίσω από αυτό είναι εάν η επιβράδυνση της γήρανσης μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Η άνοια ξεχωρίζει ως ως πρωταρχικός στόχος, εξετάζοντας άτομα που μόλις έχουν διαγνωστεί με άνοια. Στόχος είναι να επιτευχθεί πλήρης αναζωογόνηση ολόκληρου του υγρού περιβάλλοντος του αίματος και των οργάνων» αναφέρει ο Δρ Petter Holland, ένας εκ των ερευνητών.

Η ασφαλής διαδικασία που ακολουθείται στο νοσοκομείο περιλαμβάνει τη σύνδεση του ασθενούς σε ένα μηχάνημα που μπορεί να διαχωρίσει το υγρό στο αίμα από τα κύτταρα και να προσθέσει το πλάσμα. Επί του παρόντος, η ερευνητική ομάδα αναζητά ασθενείς, παράλληλα με δότες -υγιείς άνδρες ηλικίας 18 έως 25 ετών- οι οποίοι μπορούν να δώσουν πλάσμα αίματος. Η ελπίδα είναι ότι και οι γυναίκες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν ως δότριες.

«Εάν η πιλοτική μας μελέτη αποδείξει ότι μπορούμε να εκτελέσουμε τις διαδικασίες με χαμηλό κίνδυνο, ελπίζουμε να λάβουμε έγκριση για μια διεξαγωγή μεγαλύτερης, τυχαιοποιημένης μελέτης. Θα προβούμε σε μια τέτοια ενέργεια, μόνο εάν οι υπολογισμοί ισχύος μας δείχνουν ότι έχουμε αρκετούς συμμετέχοντες για να προσδιορίσουμε εάν η θεραπεία είναι αποτελεσματική» επισημαίνει ο Δρ Holland.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα