Νορβηγία: Ρεκόρ εξαγωγών τον Ιούλιο με «οδηγό» τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου

Η στατιστική υπηρεσία της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι οι εξαγωγές έφτασαν τις 229 δισεκατομμύρια κορώνες -περίπου 24 δισ. δολάρια- τον Ιούλιο, καταγράφοντας αύξηση 0,4% από το προηγούμενο ρεκόρ εξαγωγών που σημειώθηκε τον Μάρτιο, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Νορβηγίας ύψους 15,8 δισ. δολαρίων είναι επίσης το υψηλότερο που έχει καταγραφεί.

Η Νορβηγία, ένας σημαντικός υπεράκτιος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει δει τις ενεργειακές εξαγωγές της να αυξάνονται καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις στη ρωσική ενέργεια, ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε απαγορεύσεις στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και στο μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου που θα τεθούν σε ισχύ εντός του 2022. Ωστόσο, δεν συμπεριέλαβε το φυσικό αέριο καθώς το μπλοκ των «27» εξαρτάται από το φυσικό αέριο για την τροφοδοσία εργοστασίων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση των σπιτιών.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορείται ανοιχτά για εργαλειοποίηση των εξαγωγών φυσικού αερίου προκειμένου να πιέσει την ΕΕ να μειώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Gazprom έχει διακόψει τελείως την παροχή σε Πολωνία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Φινλανδία και Δανία, επειδή οι εταιρείες ενέργειας αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια το Κρεμλίνο.

Τα στατιστικά στοιχεία της Νορβηγίας δείχνουν ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου έφτασαν τα 13,2 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, τέσσερις φορές υψηλότερες από τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα