Nord Stream: Έκθεση τοποθετεί πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κοντά στο σημείο έκρηξης

Πρέπει να διαβάσετε

Ρωσικά πλοία ικανά να εκτελούν υποβρύχιες επιχειρήσεις ήταν παρόντα κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκαν αργότερα εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, σύμφωνα με ένα ερευνητικό ντοκιμαντέρ.

Τα πλοία φέρεται να εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούν επικοινωνίες αναχαίτισης του ρωσικού ναυτικού.

Σύμφωνα με το BBC, το πιο πρόσφατο πρόγραμμα της τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ «Σκιώδης πόλεμος του Πούτιν» και το συνοδευτικό podcast «Ψυχρό Μέτωπο» παρέχει έναν πιθανό στοιχείο που δείχνει την εμπλοκή της Ρωσίας.

Τα πλοία πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν το ρωσικό ναυτικό ερευνητικό σκάφος Sibiryakov, το ρυμουλκό SB-123 και ένα τρίτο πλοίο από τον ρωσικό ναυτικό στόλο που τα μέσα ενημέρωσης δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ονομαστικά.

Επρόκειτο για τα λεγόμενα «πλοία-φαντάσματα», που είχαν κλειστούς τους πομπούς τους. Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, ωστόσο, λένε ότι κατάφεραν να παρακολουθήσουν τις κινήσεις τους, χρησιμοποιώντας ραδιοεπικοινωνίες αναχαίτισης που τα σκάφη έστειλαν σε ρωσικές ναυτικές βάσεις μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2022.

Αυτές οι κινήσεις παρακολουθήθηκαν από έναν πρώην αξιωματικό πληροφοριών του βρετανικού ναυτικού, ο οποίος εργάστηκε για την αναχαίτιση του ρωσικού στόλου της Βαλτικής έως ότου συνταξιοδοτήθηκε το 2018. Αυτό το άτομο – που παραμένει ανώνυμο στο ντοκιμαντέρ – λέει ότι χρησιμοποίησε πληροφορίες ανοιχτού κώδικα και ραδιοεπικοινωνίες για να πραγματοποιήσει την έρευνά του.

Αυτά τα πλοία λέγεται ότι βρίσκονταν κοντά στο σημείο έκρηξης για αρκετές ώρες και, σε μία περίπτωση, σχεδόν μια ολόκληρη μέρα.

Ένα από τα σκάφη, το Sibiryakov, πιστεύεται ότι είναι ικανό για υποβρύχια επιτήρηση και χαρτογράφηση, καθώς και εκτόξευση ενός μικρού υποβρύχιου οχήματος.

Ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Βασιλικού Ναυτικού λέει ότι ακολούθησε μια ασυνήθιστη διαδρομή πλοήγησης τον Ιούνιο, γύρω από το μέρος όπου ο αγωγός αργότερα ανατινάχθηκε, και άλλαξε το μοτίβο επικοινωνίας του σε μυστικό δέκτη.

Το άλλο σκάφος που δεν κατονομάζεται βρισκόταν επίσης στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα του Ιουνίου.

Και το τρίτο σκάφος, το ναυτικό ρυμουλκό SB-123, λέγεται ότι έφτασε μόλις πέντε ημέρες πριν από τις εκρήξεις του Σεπτεμβρίου. Η ραδιοφωνική επικοινωνία υποδηλώνει ότι έμεινε εκεί όλο το απόγευμα και τη νύχτα προτού αποπλεύσει πίσω προς τη Ρωσία.

Οι υποβρύχιες εκρήξεις τον περασμένο Σεπτέμβριο έβγαλαν εκτός λειτουργίας τους δύο αγωγούς Nord Stream – που κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Η αιτία των εκρήξεων παραμένει ασαφής.

Αμέσως μετά, ορισμένοι στη Δύση έδειξαν τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα κατηγόρησε τις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Πιο πρόσφατα, υπήρξαν αναφορές ότι οι μυστικές πληροφορίες κατευθύνονταν προς φιλουκρανούς πράκτορες, αν και όχι την ίδια την ουκρανική κυβέρνηση.

Επίσημες έρευνες εξακολουθούν να διεξάγονται σε χώρες κοντά στην περιοχή της έκρηξης. Μέχρι στιγμής, αυτές οι χώρες έχουν πει ότι πιστεύουν ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς και όχι οποιουδήποτε είδους ατυχήματος.

ΠηγήCnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα