Νομοσχέδιο με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη βιομεθανίου δίνει σε διαβούλευση το ΥΠΕΝ

Πρέπει να διαβάσετε

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την θέσπιση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με την ανάπτυξη και την παραγωγή βιομεθανίου στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στην ημερίδα του ΕΣΠΑΒ για το βιοαέριο, το σχετικό σχέδιο νόμου είναι πλήρως ολοκληρωμένο και έτοιμο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου προβλέπει αρχικά μια πρώτη «κλειστού» τύπου δημόσια διαβούλευση με τους παραγωγούς βιομεθανίου, τις εταιρείες προμήθειας, τους διαχειριστές φυσικού αερίου και άλλους δημόσιους φορείς που εμπλέκονται άμεσα του ζητήματος, ώστε να υπάρξουν ορισμένα πρώτα σχόλια και παρατηρήσεις επί του κειμένου και ενδεχόμενα να γίνουν ορισμένες πρώτες διορθώσεις.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια κανονική διαδικασία διαβούλευσης με προοπτική να ολοκληρωθεί στο επιθυμητό σενάριο ως τα τέλη του έτους ώστε να προχωρήσει το στάδιο της νομοθέτησης στις αρχές του νέου έτους.

Η πρόθεση του ΥΠΕΝ όπως σημείωσε η Υφυπουργός είναι το τελικό κείμενο να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο, έχοντας λάβει υπόψη του παρατηρήσεις της αγοράς, γεγονός που εξυπηρετείται με το μοντέλο της «διπλής» διαβούλευσης, κατ’ αναλογία με την διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Επιπρόσθετα, η κα Σδούκου αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα κατάλληλο σχήμα στήριξης της παραγωγής, πράγμα που θα γίνει με την μορφή της λειτουργικής ενίσχυσης σε έργα παραγωγής βιομεθανίου και υδρογόνου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΥΠΕΝ στις διαπραγματεύσεις του με τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που θα περιληφθούν στο ευρωπαϊκό σχήμα REpowerEU, έχει προνοήσει για την αποθεματοποίηση ενός μέρους των κεφαλαίων που θα διατεθούν, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν για την χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (πχ 10 χρόνια) με την λογική των CfDs. Υπό εξέταση, από πλευράς Υπουργείου, είναι αν θα χρειαστεί και επενδυτική ενίσχυση για τα έργα αυτά.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για μια σειρά ζητήματα που ήδη θίγονται ως εκκρεμότητες στη συνοπτική πρόταση του ΕΣΕΚ που παρουσίασε το ΥΠΕΝ το περασμένο καλοκαίρι. Πρόκειται για τα εξής θέματα:

  • Σύστημα πιστοποίησης της πρώτης ύλης
  • Χαρακτηρίζεται ως επιλέξιμη επένδυση η μετατροπή των μονάδων βιοαερίου για την παραγωγή βιομεθανίου
  • Επιλέξιμη επίσης επένδυση θα αποτελεί η παραγωγή βιομεθανίου για έκχυση στα δίκτυα διανομής ή μεταφοράς φυσικού αερίου και για εφαρμογές off-grid.
  • Η επιλογή των μονάδων για ενίσχυση θα προκύπτει κατόπιν ανταγωνιστικής διαδικασίας με κριτήριο να υπάρξει μια ελαχιστοποίηση στην επιβάρυνση του Δημοσίου.

Τέλος σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία με την ΡΑΕ και τους αρμόδιους Διαχειριστές προκειμένου να προσδιοριστούν οι προδιαγραφές του βιομεθανίου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα