Νόμος του κράτους το νέο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Νόμος του κράτους είναι από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η ίδρυση του νέου Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας στην Κρήτη.

Η ίδρυση του ινστιτούτου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας είχε ενταχθεί στον άρθρο 36 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, τους διορισμούς και τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και, όπως αποκάλυψε το Creta24.gr την προσεχή Δευτέρα έχει προγραμματιστεί ειδική εκδήλωση στα Χανιά, παρουσία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη που θα σηματοδοτήσει την αφετηρία των δράσεων του νέου Ινστιτούτου που θα στεγαστεί σε εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Φωτάκης : Ινστιτούτο Εθνικής Εμβέλειας

Οι δράσεις του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας θα είναι πολυεπίπεδες και θα αποτελέσουν ένα εξαιρετικά χρήσιμο «εργαλείο» στον φάκελο των κοιτασμάτων με την αξιοπιστία του ερευνητικού δυναμικού και της τεχνογνωσίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας θα εστιάσει σε τρεις κύριους άξονες. Στην επιστημονική έρευνα σε τεχνικές εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και παραγωγής πετρελαίου και στην μελέτη των προκαλούμενων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«Πρόκειται για ένα νέο Ινστιτούτο εθνικής εμβέλειας για τη διεξαγωγή στοχευμένης Έρευνας  σε έναν τομέα κομβικό για την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Το Πολυτεχνείο Χανίων συνεργεί για τον σκοπό αυτό με το ΙΤΕ, παρέχοντας χώρους για τη στέγαση του Ινστιτούτου και αρχικές υποδομές προσθέτοντας αξία στο εγχείρημα, αποτελώντας λαμπρό παράδειγμα του ενιαίου χώρου Έρευνας-Παιδείας» δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.  

Η ψηφοφορία

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας ψηφίστηκε επί της αρχής του με 149 ψήφους υπέρ, 121 κατά και τρία «παρών» (σε σύνολο 273 ψηφισάντων βουλευτών). Σε αυτό το νομοσχέδιο εντάχθηκε η ίδρυση του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας που μετά τη νομοθετική του θέσπιση παίρνει άμεσα σάρκα και οστά.

Πλήρης φάκελος – Fast track διαδικασίες

Οι «fast track» διαδικασίες αποδεικνύουν πως όταν γίνεται σωστός προγραμματισμός, οικονομοτεχνικές μελέτες και υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο ερευνητικού έργου τότε η πρόταση δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Αποτυπώνεται επίσης η εξαιρετική δουλειά και η προεργασία που έκαναν τόσο το ΙΤΕ όσο και το Πολυτεχνείο Κρήτης καθώς ο φάκελος της πρότασης που κατέθεσαν από κοινού στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας ήταν πλήρης.

Σωτήρης Μεταξάς 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα