Ο 5ος θερμότερος Νοέμβριος που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν ο περασμένος μήνας για τον πλανήτη.

Για τα στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τους Σωτήρη Μεταξά και Μαρία Μπινιχάκη ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, δίνοντας μάλιστα στοιχεία και για την Κρήτη.

«Στην Κρήτη ο Νοέμβριος ήταν ένας μήνας πάρα πολύ ξηρός, που σημειώθηκαν από τις ελάχιστες βροχοπτώσεις που είχαμε την τελευταία 15ετία. Τουλάχιστον τα πράγματα διορθώθηκαν από τις αρχές Δεκεμβρίου και ειδικά στο δυτικό τμήμα κάτι το οποίο κάπως ισορρόπησε την κατάσταση. Πάντως να τονίσουμε ότι ήταν πολύ ξηρός ο Νοέμβριος και σχετικά ζεστός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ζεστός ήταν και για ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης, μες τον κ. Λαγουβάρδο να επισημαίνει πως το πιο ανησυχητικό είναι ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφηκαν θερμοκρασίες που ήταν ρεκόρ για τον Νοέμβριο.

«Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αφορά όλο τον πλανήτη. Αυτό που κρατάμε είναι η γενικότερη εικόνα, ότι πηγαίνουμε σε ένα θερμότερο πλανήτη, έναν πλανήτη του οποίου η θερμοκρασία ανεβαίνει γρήγορα και το εντυπωσιακό είναι ότι αν κάποιος κοιτάξει μήνα-μήνα από το 2011 και μετά, σε παγκόσμιο επίπεδο στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι μήνες είναι πάνω από τα κανονικά επίπεδα», συνέχισε ο κ. Λαγουβάρδος τονίζοντας πως αυτό δείχνει ότι παγιώνεται μια τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Και στη χώρα μα ς το βλέπουμε αυτό. Βιώσαμε ένα καλοκαίρι που ήταν ακραίο. Ήταν ένα καλοκαίρι του μέλλοντος αυτό που βιώσαμε στη χώρα μας φέτος», σημείωσε επαναλαμβάνοντας πως η κλιματική κρίση είναι εδώ.

Νοέμβριος 2021: Ο 5ος θερμότερος Νοέμβριος που έχει καταγραφεί ποτέ

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή, η θερμοκρασία τον Νοέμβριο του 2021 στην Ευρώπη κυμάνθηκε γενικά ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο του μήνα 1991-2020, ενώ υπήρξαν έντονες διαφορές στη θερμοκρασία μεταξύ γεωγραφικών περιοχών. Ο μήνας ήταν θερμότερος από τον μέσο όρο έως και 4°C στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, και σε μια ζώνη που εκτείνεται δυτικά προς την Ιρλανδία μέσω της Νότιας Σκανδιναβίας.

Η θερμοκρασία κυμάνθηκε περίπου 3°C πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών στη Δυτική Ρωσία. Αντίθετα στην Ιβηρική Χερσόνησο και στη Γαλλία, και στα βορειότερα μέρη της ηπείρου (Λαπωνία) επικράτησαν ιδιαίτερα ψυχρές για την εποχή συνθήκες.

Στον υπόλοιπο πλανήτη, η θερμοκρασία κυμάνθηκε πολύ πάνω από το μέσο όρο σχεδόν σε όλη την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, σε μεγάλο μέρος της Σιβηρίας και της Μογγολίας, στα δυτικά και κεντρικά τμήματα των ΗΠΑ και σχεδόν σε όλο τον Καναδά, ειδικά στα βορειοανατολικά. Αντίθετα, ήταν μια ιδιαίτερα ψυχρή περίοδος στην Αλάσκα, τα Δυτικά Ιμαλάια και στη Δυτική Κίνα. Αν και στη Βορειοανατολική Κίνα η θερμοκρασία ήταν υψηλή για την εποχή τις περισσότερες ημέρες του Νοεμβρίου, ένα σύντομο κύμα ψύχους έφερε χιονοπτώσεις ρεκόρ. Επίσης η Αυστραλία γνώρισε τον πιο δροσερό Νοέμβριο από το 1999.

 Η θερμοκρασία ήταν συνεχώς πάνω από το μέσο όρο σε μεγάλο μέρος του Ατλαντικού Ωκεανού και σε πολλά κεντρικά και ανατολικά τμήματα μεσαίου γεωγραφικού πλάτους στον Βόρειο και Νότιο Ειρηνικό. Ήταν επίσης ασυνήθιστα ζεστός μήνας σε μέρη του Ινδικού Ωκεανού και του τροπικού Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού. Ο τροπικός και υποτροπικός Ανατολικός Ειρηνικός συνέχισε να είναι κάτω του μέσου όρου, με την εκ νέου έναρξη του φαινομένου La Niña. Η θερμοκρασία ήταν τις περισσότερες ημέρες του μήνα κάτω από το μέσο όρο στον Κόλπο της Αλάσκας και σε ορισμένα μέρη του Νότιου Ωκεανού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Νοέμβριος του 2021 ήταν:

·         0,35°C θερμότερος από τον μέσο όρο του Νοεμβρίου 1991-2020

·         ο 5ος θερμότερος Νοέμβριος που έχει καταγραφεί ποτέ σχεδόν 0,2°C ψυχρότερος από τον Νοέμβριο του 2020, τον θερμότερο Νοέμβριο.

Η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας στην Ευρώπη είναι γενικά μεγαλύτερη και πιο μεταβλητή από την αντίστοιχη παγκόσμια.

Η μέση ευρωπαϊκή θερμοκρασία για τον Νοέμβριο του 2021 ήταν περίπου 0,5°C πάνω από τον μέσο όρο του 1991-2020 και 1.2°C από τον μέσο όρο 1981-2010.

Ο καιρός στην Κρήτη τις επόμενές ημέρες

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο ο Δεκέμβριος στην Κρήτη θα εξελιχθεί ομαλά, με βροχοπτώσεις, κρύο ενώ θα δούμε και χιόνια στα βουνά του νησιού.

Όπως ανέφερε τις επόμενες ημέρες αναμένονται νοτιάδες και στην Κρήτη κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες θα ανέβουν και πάλι ενώ το Σαββατοκύριακο θα σημειωθούν βροχοπτώσειςοι οποίες θα συνοδεύονται από ισχυρούς νοτιάδες.