Νίκος Δένδιας: Είναι αδύνατον η Ελλάδα να αποδεχθεί ακρωτηριασμό εθνικής κυριαρχίας

Στηλιτεύει το ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποκρούει κάθε απόπειρα ακρωτηριασμού της εθνικής της κυριαρχίας

AP Photo
Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Σε μια φορτισμένη συγκυρία για τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, και με φόντο τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ξεκαθαρίζει ποια είναι ελληνική στάση απέναντι στην πρόσφατη κύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου χαρακτηρίζοντάς το εκ νέου παράνομο και ανυπόστατο.

Παράλληλα, στηλιτεύει το ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποκρούει κάθε απόπειρα ακρωτηριασμού της εθνικής της κυριαρχίας. Ο ίδιος εστιάζει στη ριζική αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030» και τον σχεδιασμό για θωράκιση της εθνικής άμυνας και μέσω του δικτύου δορυφόρων.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ», η νέα Διοίκηση Διαστήματος θα εγκαινιαστεί εντός Δεκεμβρίου. «Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, θα διαθέτουμε ικανότητα διαστημικής παρουσίας, με εθνικό έλεγχο των επικοινωνιών μας και αστερισμό φωτογραφικών μικροδορυφόρων», τονίζει.

Ο Νίκος Δένδιας αποκαλύπτει το χρονοδιάγραμμα και την αρχιτεκτονική της «Ασπίδας του Αχιλλέα», του εθνικού αντιαεροπορικού και anti-drone θόλου, ο οποίος αναμένεται να επιτύχει πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα εντός 34 μηνών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και της κυβερνοάμυνας, καθώς και στην επικαιροποίηση του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών, με την απόκτηση F-35, φρεγατών FDI και FREMM.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζει ακόμη τον κομβικό ρόλο της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο η Ελλάδα να καταστεί πρωτοπόρος στην Ευρώπη στις αυτόνομες πλατφόρμες έως το 2030. Στο πολιτικό πεδίο, επαναφέρει ως σταθερό προγραμματικό στόχο τη στρατηγική της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία.

Αναφερόμενος στην προώθηση του επίμαχου τουρκικού νομοσχεδίου για τη «Γαλάζια Πατρίδα» σημείωσε αναλυτικά: «Η Ελλάδα είναι αδύνατον να αποδεχθεί ακρωτηριασμό εθνικής κυριαρχίας και απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ένας λόγος, άλλωστε, για τον οποίο προχωρήσαμε στη μεταρρύθμιση “Ατζέντα 2030” είναι για να μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνει αξιόπιστη αποτροπή, η οποία επιτρέπει στη χώρα να έχει αυτοπεποίθηση και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα».

Προηγούμενο

Η Άννα Βίσση και ο Ηλίας Ψινάκης ντύθηκαν «Βίσση – Καρβέλας» για το Χάλογουιν

Επόμενο

Όπλο και... αμέτρητα φυσίγγια στο σπίτι 59χρονου στο Ρέθυμνο - Τι βρήκαν οι αστυνομικοί

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα

Συνάντηση Αλ. Μαρκογιαννάκη με την Υπουργό Παιδείας για εκπαιδευτικά ζητήματα των Χανίων

Με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης προκειμένου να συζητήσουν θέματα…