Μία αγωνία και μία λαχτάρα ν’ ακούσουν έστω ένα όνομα για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, την είχαν φίλοι κι …εχθροί του κόμματος, παρακολουθώντας την χθεσινοβραδινή συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην Tηλεόραση CRETA.
Έμειναν όμως με την όρεξη: διότι ο πρόεδρος της παράταξης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. «Όλα στην ώρα τους» είπε, προσδιορίζοντας την χρονοσειρά των γεγονότων από το φθινόπωρο και μετά, αρχής γενομένης απ’ την μεγάλη πολιτική εκδήλωση που ετοιμάζεται για την επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου.
Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο κατά 90%. Κάποιες λεπτομέρειες απομένουν. Θα ανακοινωθεί εκτενώς στη ΔΕΘ.
Ούτως ή άλλως, στην Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν «πανέτοιμοι για την μεγάλη μάχη».
Ξεχώρισε βέβαια το ενσταντανέ στο τέλος: η γλώσσα του σώματος, στην ερώτηση εάν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος στον νομό Ηρακλείου. Το αινιγματικό του χαμόγελο ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις φήμες. Κάποιες φορές, χωρίς να ξεστομίσεις κουβέντα, μπορείς να πεις πολλά…
«Σοκαριστική εμπειρία»
Η συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη στην εκπομπή De Facto της Tηλεόρασης CRETA και στους συναδέλφους Σωτήρη Μεταξά και Αντιγόνη Ανδρεάκη είχε διπλό σημειολογικό ενδιαφέρον: ήταν η πρώτη μετά τις πολύ σοβαρές καταγγελίες που έκανε για την απόπειρα «παγίδευσης» του κινητού του τηλεφώνου, ενώ ήταν η παρθενική του εμφάνιση ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε ενημερωτικό μέσο της Κρήτης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξετύλιξε το κουβάρι της πολύκροτης υπόθεσης, που έχει λάβει πολύ σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις.
«Σοκάρομαι γιατί είμαι ο πρώτος πανευρωπαϊκά ευρωβουλευτής και θεσμικός παράγοντας, στους θεσμούς που έχει τέτοια στοιχεία προσπάθειας παγίδευσης από βαριά λογισμικά Predator, στο κινητό του» εξομολογήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Άφησε σαφείς αιχμές στα ελληνικά ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για μία προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, αντιπροβάλλοντας τη στάση που κρατούν μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του εξωτερικού, όπως «οι New York Times που χθες είχαν ολόκληρο αφιέρωμα».
Ο πρώτος στόχος είναι «η Δημοκρατία μας να λειτουργεί χωρίς σκιές» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. «Αυτός που είχε το θράσος να πάρει μία τέτοια πρωτοβουλία να προσπαθήσει να παγιδεύσει το κινητό ενός υποψηφίου αρχηγού, του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, πάει να πει ότι δεν φοβάται ότι θα τιμωρηθεί. Εγώ θα κάνω ο,τι μπορώ για να τιμωρηθεί» διεμήνυσε.
Το θέμα δεν είναι προσωπικό, όπως ξεκαθάρισε. «Είναι θέμα δημοκρατίας και σεβασμού της πατρίδας μας και του λαού μας, ώστε ο κόσμος να μάθει την αλήθεια και να μην φοβάται ότι μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο στον οποιοδήποτε».
Εμβαθύνοντας στην «άσχημη και σοκαριστική» του εμπειρία, κάλεσε την Ευρώπη να λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες: «Δεν μπορούν αυτά τα μηχανήματα να πωλούνται σε ολιγάρχες και σε μυστικές υπηρεσίες. Πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες ρύθμισης της αγοράς. Στην Αμερική υπάρχουν κάποιοι κανόνες».
«Να θωρακίσουμε τις Δημοκρατίες μας»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιμένει από την Ελληνική δικαιοσύνη και τις αρμόδιες υπηρεσίες «να εντοπίσουν ποιος είναι αυτός που υπονομεύει τη διαφάνεια και την ομαλή λειτουργία του Πολιτεύματος». Σχολίασε δε πως «δεν πληρώνουμε τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας ούτε για να μας παρακολουθούν, ούτε για να μας πουν ότι δεν μας παρακολουθούν. Τις πληρώνουμε για να μας πουν ποιοι προσπαθούν να μας παρακολουθούν!».
Αυτές οι «αδιανόητες πρακτικές» για τις οποίες μίλησε αποτελούν «πολιτικό πεδίο συζήτησης» για «να θωρακίσουμε τις Δημοκρατίες μας».
Ο στόχος του κ. Ανδρουλάκη είναι διττός, τον οποίο και ανέλυσε: «να μάθουμε την αλήθεια για αυτή την υπόθεση, που δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα που αφορά όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας και τη διαφάνεια». Κι από την άλλη, δηλώνοντας «αγωνιστής των αρχών και των αξιών της Ενωμένης Ευρώπης», έδωσε το σύνθημα «να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία που πιστεύουμε ότι είναι πιο ισχυρή από άλλες περιφέρειες του κόσμου. Να τη θωρακίσουμε: και από τρίτους παράγοντες και από εσωτερικούς παράγοντες διάβρωσης, οι οποίοι πολλές φορές ταυτοποιούνται».
Εξάλλου, όπως παρατήρησε, εισχωρούμε σε μία «πολύ ευάλωτη εποχή» για τις Δημοκρατίες μας, έτσι όπως εξελίσσεται η τεχνολογία – γι’ αυτό και απαιτούνται «κανόνες διαφάνειας».
Με σεβασμό στη τεχνολογική ανάπτυξη, «παράλληλα να αποκτούμε τέτοιους νόμους που θα περιφρουρούν την ιδιωτικότητα, τα πολιτικά συστήματα, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία από τέτοιες απαράδεκτες πρακτορίστικες πρακτικές!» διατράνωσε.
«Αν την καταγγελία αυτή την είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας, τι θα είχε γίνει σήμερα;» αναρωτήθηκε.
Πολλά μπορούν να ειπωθούν για την απόπειρα παγίδευσής του. «Δεν είμαι άνθρωπος της συνωμοσιολογίας» ξεκαθάρισε ο ίδιος, λέγοντας πως «δεν θέλω να μείνουν σκιές. Όποιος μιλάει, θα μιλάει με αποδείξεις. Εγώ μιλάω με σφραγίδα του πιο ισχυρού θεσμικού παράγοντα δημοκρατίας που έχουνε στην ΕΕ, που είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Πάντως, ο κ. Ανδρουλάκης είναι απολύτως εξοικειωμένος σε τέτοιες καταστάσεις. Ως ευρωβουλευτής τόσα χρόνια έχει μάθει να μην ανοίγει τους συνδέσμους που του στέλνονται σε μηνύματα, ακόμη κι αν αυτά προέρχονται από φίλους του. Φύλαγε τα ρούχα σου, που λένε. Έτσι κατάφερε να μην την… πατήσει.
Το πιο ενδιαφέρον, βεβαίως, απ’ όσα ανέφερε είναι ότι εξ όσων γνωρίζει το συγκεκριμένο μήνυμα έχει σταλεί από την Ελλάδα, με τον αποστολέα του να έχει πέσει πιθανότατα κι αυτός θύμα «παγίδευσης»!
Διμέτωπος αγώνας
Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, ο κ. Ανδρουλάκης έχει ξεκινήσει ένα διμέτωπο αγώνα απέναντι στον «λαϊκισμό και τον ελιτισμό». Αναφέρθηκε εκτενώς στα ενεργειακά ζητήματα, τη γεωπολιτική ασφάλεια της χώρας, το δημογραφικό, στην ακρίβεια και την οικονομική κρίση.
Εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Είναι, όπως είπε, «Στιβαρός ή εκβιαζόμενος ένας πρωθυπουργός όταν βγαίνουν οι υπουργοί στα κανάλια και δίνουν ημερομηνίες πρόωρων εκλογών; Μπορεί η χώρα σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση, με τη φτωχοποίηση του λαού, με την ενεργειακή κρίση να έχει μία κυβέρνηση που αντί να κυβερνά τον τόπο να κάνει… γύρες σε όλη την Ελλάδα και να κάνει εκδηλώσεις. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;» διερωτήθηκε.
Όσο για το πότε θα στηθούν κάλπες, εκτίμησε: «Ο κ. Μητσοτάκης θα μετρήσει την ενεργειακή λύση που θα προτείνει η Ευρώπη».
Στον πρωθυπουργό χρέωσε «προσωπικό Βατερλό» απ’ την πρόσφατη παρουσία του στο Στασβούργο, ενώ στην ΝΔ απέδωσε αλαζονικές πρακτικές, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο εν πολλοίς προέρχονται εν πολλοίς κι απ’ την «ειδική μεταχείριση» που (απο)λαμβάνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τα ΜΜΕ.
«Είναι κακό για τη Δημοκρατία μας να πολυχαϊδεύουμε την όποια κυβέρνηση. Πρέπει να γίνεται μία γόνιμη συζήτηση από όλες τις πλευρές και να δίνουμε καθαρές απαντήσεις» σχολίασε και πρόσθεσε: «ο,τι κατάφερα στη ζωή μου το κατάφερα με τη βοήθεια του ελληνικού λαού, που έχουμε κοινές αγωνίες. Δεν έχω ανάγκη ολιγάρχες ούτε χαϊδέματα».
Επιπλέον, επισήμανε ότι χρειάζεται να υπάρξει διαφάνεια σε ο,τι αφορά τις επιστρεπτέες και το ποιοι και με ποια κριτήρια τις έλαβαν.
«Ο Τσίπρας λέει “δώστα όλα”, ο Μητσοτάκης λέει “τα δίνω όλα χωρίς κριτήρια”. Ποιος πληρώνει το χρέος; Οι φορολογούμενοι και κερδίζουν κάποιοι πονηροί και λιγότερο η οικονομία μας» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας την ανάγκη να γίνει «σοβαρός χρηματοληπτικός έλεγχος» απ’ τον οποίο «θα αποκαλυφθούν πολλά».
Αυτόνομη πορεία με «ναυαρχίδα» το ΕΣΥ
Στην όλη συζήτηση για την απόπειρα παγίδευσής του, βουλευτές και στελέχη των δύο κομμάτων επιχείρησαν να εντάξουν και τις μετεκλογικές συνεργασίες.
Είδαν το δέντρο κι έχασαν το δάσος, όπως τους εγκάλεσε ο κ. Ανδρουλάκης: «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι αντί να δουν το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η προσπάθεια παγίδευσης ενός πολιτικού αρχηγού, φτιάχνουν σενάρια δείχνουν την ποιότητά τους κάποιοι άνθρωποι με ιστορία στο δημόσιο λόγο». Τον Μπάμπη Παπαδημητρίου φωτογράφισε με την τελευταία του φράση.
Για άλλη μία φορά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συμπόρευσης με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
«Και τους δύο συμφέρει να λένε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα το οποίο θα παίζει ένα ρόλο υποστηρικτικό. Δεν έγινα αρχηγός για αυτό το λόγο. Το ΠΑΣΟΚ θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Και θα πρέπει να το χωνέψουν» ξεκαθάρισε, δεσμευόμενος πως «θα δώσω αγώνα για να δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί καλύτερα».
Επανέλαβε μάλιστα τη θέση ότι «θέλουμε μία κυβέρνηση με κορμό τη σοσιαλδημοκρατία», δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Το βράδυ των εκλογών θα πούμε στον ελληνικό λαό: Ελάτε να αλλάξουμε την Ελλάδα με νέους πολιτικούς, υψηλή αξιοπιστία και πρόγραμμα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε» τόνισε, καλώντας επίσης να αφήσουμε στην άκρη «τα σενάρια», αφού «ο λαός θα πει τι θα κάνουμε».
Έβαλε τέλος στον «καθεστωτισμό»
Η Κρήτη αποτελεί στοίχημα και του ίδιου και της παράταξής του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε ευρύ κάλεσμα στον προοδευτικό κόσμο του νησιού ώστε «να ξαναχτίσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα είναι η ναυαρχίδα των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών και μιας ανθεκτικής οικονομίας για να μείνουν τα παιδιά στον τόπο μας».
Όπως υπενθύμισε, «η Κρήτη πρωτοστατούσε στους αγώνες της Δημοκρατικής Παράταξης», αναφερόμενος στον κόσμο «των αγώνων και της πίστης για μία Ελλάδα δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας».
Ζήτησε ακόμη απ’ τους συντοπίτες του να ξανακουμπήσουν τις αγωνίες και τις ελπίδες τους «στη νέα προσπάθεια που κάνουμε», παραδεχόμενος ότι στο παρελθόν έγιναν λάθη την μακρά περίοδο της διακυβέρνησης του τόπου από το ΠΑΣΟΚ.
«Δεν θα επαναληφθούν, δεν θα ξαναπληγώσουμε κανένα ,ιδιαίτερα με συμπεριφορές αλαζονείας και καθεστωτισμού. Αυτά τελειώσανε. Θα κάνουμε μία πορεία που καθένας θα νιώθει ότι αυτό που κάνουμε είναι λειτούργημα» διαβεβαίωσε, όντας απόλυτα σίγουρος ότι
«θα πάμε πολύ καλύτερα. Θα έρθει μία νέα εποχή που θα αναγεννήσει το ΠΑΣΟΚ».
Το πατριωτικό του καθήκον, όπως δήλωσε, είναι «να έχουμε μία ανθεκτική πατρίδα και ανθεκτική κοινωνία».