Νέο ολοήμερο σχολείο με ωράριο ως τις 17:30: Πώς, πότε και πού θα εφαρμοστεί – Τα 7 «κλειδιά» του σχεδίου

«Κλείδωσε» με τις χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως η αναβάθμιση και η επέκταση ωραρίου του ολοήμερου σχολείου.

Η κυρία Κεραμέως υποστήριξε αρχικά ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν μειωθεί έως και κατά 17% οι εγγραφές παιδιών στην Α’ δημοτικού και πως είναι η ώρα να αναληφθεί δράση. Η υπουργός τόνισε ότι με την επέκταση ωραρίου του ολοήμερου σχολείου έως τις 17:30 θα δίνεται έμπρακτη στήριξη στα εργαζόμενα ζευγάρια, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει ότι η μελέτη των παιδιών για την επόμενη μέρα θα γίνεται το απόγευμα, στο σχολείο, και θα εξασφαλίζεται ποιοτικός χρόνος για την οικογένεια.

Νέο ολοήμερο σχολείο – Τα 7 «κλειδιά»

Συνοπτικά, το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας -και των συναρμόδιων υπουργείων- για το νέο ολοήμερο σχολείο προβλέπει τα εξής 7 σημεία:

  • Το νέο ολοήμερο σχολείο θα κάνει «πρεμιέρα» τον προσεχή Σεπτέμβριο
  • Το αυξημένο ωράριο έως τις 5:30 μ.μ. θα εφαρμοστεί σε νηπιαγωγεία και δημοτικά
  • Αφορά Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια
  • Πρόκειται για το 50% των τμημάτων του ολοήμερου, δηλαδή για περίπου 5.000 τμήματα
  • Θα γίνουν πάνω από 3.000 προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες
  • Το πρόγραμμα του ολοήμερου αναβαθμίζεται και θα εστιάζει σε δημιουργικές δράσεις, τέχνες, μουσική κ.ά.
  • Το σχέδιο προβλέπει ότι η πρόσβαση στο νέο ολοήμερο θα είναι ελεύθερη, δίχως κριτήρια

Κεραμέως: Σημαντικά ενισχυμένο το ολοήμερο σχολείο

Η υπουργός Παιδείας χθες δήλωσε ότι «η κυβέρνηση οριζοντίως έχει προχωρήσει σε μια μεγάλη και πολυδιάστατη δέσμη ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και πράγματι στο υπουργείο Παιδείας έχουμε προχωρήσει σε πολλές αλλαγές προκειμένου να υποστηρίξουμε την ελληνική οικογένεια και να επεκτείνουμε τις δωρεάν παροχές εκπαίδευσης».

Στη συνέχεια, αναφορικά με το νέο ολοήμερο, υπογράμμισε ότι «θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση, χωρίς κριτήρια και να τονίσω ότι η στόχευση είναι διττή: Αφενός έχει να κάνει με αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, άρα πιο ποιοτική εκπαίδευση και γι’ αυτό και το νέο πρόγραμμα σπουδών στο ολοήμερο θα είναι σημαντικά ενισχυμένο με πολύ πιο δημιουργικές δράσεις, με έμφαση στα εικαστικά, τέχνες, στη μουσική, σε δράσεις που αρέσουν στα παιδιά. Αφετέρου είναι μια επέκταση που θα συνδράμει πάρα πολύ την οικογένεια, τους εργαζόμενους γονείς, προκειμένου ακριβώς να έρθει πιο κοντά το ωράριο του σχολείου με το ωράριο των εργαζόμενων», δήλωσε, χαρακτηριστικά, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα