Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Η Κύπρος «τουρκική» σε χάρτη του υπ. Αμυνας (εικόνες & βίντεο)

Σε μια αδιανόητη πρόκληση, μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, προχώρησε η Τουρκία, παρουσιάζοντας την Κύπρο ως «κατακόκκινα» τουρκική σε χάρτη της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα».

Στον χάρτη, που προπαγανδίζει τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην ιστορία της τουρκικής Δημοκρατίας, παρουσιάζονται οι τρεις θάλασσες -Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος και Μαύρη Θάλασσα- όπου εκτυλίσσεται η «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan στα τουρκικά) και σε ευκρινές σημείο εμφανίζεται η Κύπρος, στα κόκκινα, ως τουρκική. 

«”Γαλάζια Πατρίδα 2019” – Η τακτική άσκηση  με τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων, θαλάσσιων μέσων, της Πολεμικής Αεροπορίας και την Ακτοφυλακής συνεχίζεται, ταυτόχρονα, σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Μεσόγειο» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Αμυνας στο ίδιο tweet, περιγράφοντας τον προκλητικό χάρτη.

Η επίμαχη αφίσα:

Ρίψη πραγματικών πυρών από φρεγάτες απέναντι από τη Ρόδο

Την Τετάρτη, κατά την πρώτη μέρα της δαιδαλώδους άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», τουρκικές φρεγάτες που είχαν αποπλεύσει από τη βάση Ακσάζ (απέναντι από τη Ρόδο) πραγματοποίησαν βολές εναντίον εικονικών εναέριων στόχων. 

Σύμφωνα με το κυπριακό SigmaLive, ταυτόχρονα απογειώθηκαν και τα τουρκικά drones ‘Σιμσέκ-1’ (Αστραπή), τα οποία έχουν τη δυνατότητα να τρέχουν με ταχύτητα 720 χλμ. την ώρα και να  παραμένουν στον αέρα για τουλάχιστον 45 λεπτά.

Το σενάριο της άσκησης ήταν η αναχαίτιση εχθρικών υποβρυχίων. 

Οι βολές συνεχίστηκαν μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης και, σύμφωνα με τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, η άσκηση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στα χρονικά 

Στη δεκαήμερη άσκηση, που θα γίνει με πραγματικά πυρά, θα συμμετέχουν 103 πολεμικά πλοία κάθε λογής, μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα, δυνάμεις πεζοναυτών και βατραχανθρώπων καθώς και τμήμα της ακτοφυλακής.

Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά οπλικά συστήματα τουρκικής κατασκευής όπως οι πύραυλοι Cirit και Umtas.

Πηγή:  iefimerida.gr 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα