Νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος – Αναλυτικός οδηγός για την επίλυση του… γρίφου!

Πρέπει να διαβάσετε

Μπλε, κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο… Με κύβο του ρούμπικ μοιάζει για πολλούς καταναλωτές η επίλυση της εξίσωσης που θα οδηγήσει στην πιο συμφέρουσα επιλογή τιμολογίου ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Οι εταιρείες υποχρεούνται να αναρτήσουν τις τιμές χρέωσής τους έως τις 20 Δεκεμβρίου κι οι καταναλωτές θα πρέπει να δηλώσουν προτίμηση έως τις 31 Δεκεμβρίου. Διαφορετικά θα ενταχθούν αυτόματα, τουλάχιστον για ένα μήνα, στο πράσινο τιμολόγιο. Οι επιλογές είναι οι εξής:

-Τα μπλε τιμολόγια έχουν υψηλή τιμή, ωστόσο δεσμεύεται ο πάροχος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να έχει σταθερή χρέωση, ανεξαρτήτως της τιμής που θα έχει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Εφόσον ο καταναλωτής επιλέξει να σπάσει πρόωρα τη σύμβαση, προβλέπεται ρήτρα αποχώρησης.

-Το κίτρινο τιμολόγιο είναι κυμαινόμενο και η τιμή χρέωσης ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται με βάση τους δείκτες της χρηματιστηριακής αγοράς ρεύματος. Σε αυτήν την περίπτωση δεν προβλέπεται ρήτρα αποχώρησης.

-Το πορτοκαλί τιμολόγιο απευθύνεται αποκλειστικά στους καταναλωτές με έξυπνο μετρητή και γίνεται διακύμανση της χρέωσης σε ημερήσια βάση, και πάλι ανάλογα με την πορεία που έχει το Χρηματιστήριο Ενέργειας. «Αυτό το τιμολόγιο απευθύνεται κατά βάση στις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες, που παρακολουθούν τις διακυμάνσεις στις τιμές, προκειμένου ανάλογα να λειτουργούν τα μηχανήματά τους» σχολίασε στην Τηλεόραση CRETA ο Πρόεδρος ΙΝΚΑ – Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος, Γιώργος Λεχουρίτης.

-Το πράσινο τιμολόγιο είναι κυμαινόμενης χρέωσης, διαφορετικής ανά μήνα, με τη διαφορά ότι η τιμή εκκίνησης είναι σταθερή για 6 μήνες. «Η τελική τιμή αναπροσαρμόζεται μήνα μήνα, γιατί αλλάζουν οι μεταβλητοί συντελεστές του τύπου της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθώς λαμβάνει υπόψη αυτός ο τύπος και τις τιμές εκκαθάρισης των προηγούμενων μηνών από το μήνα κατανάλωσης» εξήγησε ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε ότι πρόκειται για το μοναδικό τιμολόγιο όπου υπάρχει ενιαία μεθοδολογία τιμολόγησης από όλους τους παρόχους, επομένως το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας θεωρεί ότι έτσι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Η τιμή θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, από όπου θα μπορεί ο καταναλωτής να δει με ποια τιμή θα τιμολογηθεί ανά μήνα. «Εκτός από τα μπλε, κίτρινα και πορτοκαλί που εισηγήθηκε η αγορά, η δική μας πρόταση ήταν τα πράσινα τιμολόγια κι αυτός αν θέλετε είναι και ο λόγος που υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια για τα συγκεκριμένα τιμολόγια, διότι εξαναγκάζουμε τους παρόχους να συγκρίνονται κάθε αρχή του μήνα, όλοι μαζί» σημείωσε στο ERΤNEWS o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

«Θέλει πολύ ψάξιμο στο πράσινο για να παραμείνεις. Πρέπει να συμβουλεύεσαι κάποιον ειδικό για να μπορείς να καταλάβεις βάσει των συντελεστών, ποια είναι η πιο συμφέρουσα προσφορά» πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Καταναλωτών, οι καταναλωτές δε θα πρέπει να παρασύρονται από πολύ μεγάλες προσφορές, γιατί θα μπορούσαν να αφορούν έκπτωση μόνο για τον πρώτο μήνα, ενώ παράλληλα πολλές βασικές τιμές είναι χαμηλές ώστε να λειτουργούν ως δέλεαρ, ωστόσο έχουν πολύ μεγάλο καπέλο ρήτρας αναπροσαρμογής που διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία.

«Κρυφές χρεώσεις δεν μπορούν να υπάρχουν» τόνισε ο κ. Αϊβαλιώτης, αλλά παράλληλα πρόσθεσε πως αυτό που δε γνωρίζει ο καταναλωτής είναι το ποσοστό κέρδους, που ορίζει ο κάθε πάροχος.

Ζητώντας την πρόταση του κ. Χριστοδουλίδη εκείνος απαντά πως για μικρές καταναλώσεις ρεύματος το μπλε τιμολόγιο είναι εκείνο που παρέχει μια σταθερότητα στον καταναλωτή, καθώς η τιμή ανά κιλοβατώρα δε μεταβάλλεται ανάλογα με το χρηματιστήριο ενέργειας. Σε περιπτώσεις μεγάλων καταναλώσεων, εκείνος θα πρότεινε το κίτρινο τιμολόγιο και παράλληλα σημείωσε πως η τάση της τιμής το τελευταίο διάστημα είναι να είναι σταθερή και προς τα πάνω κι όχι σταθερή και προς τα κάτω. Από την πλευρά του ο κ. Λεχουρίτης κάνει λόγο για δύο επιλογές ουσιαστικά, μπλέ ή πράσινο, προσθέτοντας παράλληλα πως η όποια απόφαση, μοιάζει με … «τζόγο».

Κλείνοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε στην Τηλεόραση CRETA τους παράγοντες που συνδιαμορφώνουν την τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, από το 2010 και μετά, οπότε μπήκε το ρεύμα στο Χρηματιστήριο.

«Όλα τα ενεργειακά προϊόντα της χώρας είναι εκτεθειμένα στο 95% στο Χρηματιστήριο. Στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. αυτό το νούμερο είναι 40%. Επίσης, η Ελλάδα έχει ενεργειακή εξάρτηση 81% από τρίτες χώρες. Είμαστε η τρίτη χειρότερη χώρα αναφορικά με το δείκτη ενεργειακής φτώχειας. Περνάμε τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία. Δηλαδή, από τα 100 ευρώ που βγάζω το μήνα, τα 25/28 ευρώ πηγαίνουν σε λογαριασμό ενέργειας, όταν ο Μ.Ο. της Ευρώπης είναι στα 9 ευρώ».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα