Να νιώθεις την ιστορία της πόλης, σε κάθε σου βήμα

Πρέπει να διαβάσετε

Σχεδιάζοντας το μέλλον της πόλης με τα πολλά πρόσωπα, που γοητεύει με την ιστορία, το πλούσιο παρελθόν και τους ζωντανούς 5+1 Πολιτισμούς της, μιας πόλης γεμάτης μνημεία αλλά και αξιοθέατα παγκόσμιας εμβέλειας όπως η Κνωσός, η Δημοτική αρχή προχωρά σε μεγάλες αλλαγές στο ιστορικό της κέντρο.

Στόχος της, να αναδείξει πλήρως και να διασυνδέσει όλους τους χώρους πολιτισμού και τα μνημεία, σε μια πόλη λειτουργικά και αισθητικά αναβαθμισμένη χωρίς αυτοκίνητα στο κέντρο, που τόσο ο ντόπιος όσο και ο επισκέπτης να μπορούν να την περπατήσουν μέσα από φιλικές προσπελάσιμες σε όλους διαδρομές, απολαμβάνοντας τις χαρές του σήμερα και την ομορφιά του χθες.

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, αποτελεί μέρος ενός συνολικού οραματικού προγράμματος, ενώ κι άλλες σημαντικές προσπάθειες παρέμβασης προχωρούν, όπως τα έργα ανάδειξης, προστασίας και συντήρησης των Ενετικών Τειχών, που θα αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον, ζωτικό κομμάτι της καθημερινότητας, χώρο πρασίνου και αναψυχής, μέσα από υπέροχες διαδρομές, στο μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου.

Το ερειπωμένο ξενοδοχείο «Μίνως», ένα ιστορικό κτήριο στην είσοδο της πόλης, πρόκειται να μετατραπεί σε στολίδι, καθώς θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος προβολής ενός σημαντικού στοιχείου του πολιτισμού μας, της μοναδικής Κρητικής Διατροφής και των φημισμένων κρητικών προϊόντων.

Το μέγαρο Κοθρή-Λιοπυράκη, ένα από τα πιο όμορφα αρχιτεκτονικά κτήρια της πόλης, θα χρησιμοποιηθεί ως Δημοτική Πινακοθήκη με εργαστήρι συντήρησης έργων τέχνης, για να στεγαστεί η συλλογή πινάκων του δήμου που διασώθηκε και ψηφιοποιήθηκε από το ΙΤΕ και αριθμεί σχεδόν 1000 έργα ζωγραφικής από τον Γκρέκο ως σήμερα.

Και τα δύο κτίρια βρίσκονται στην 25ης Αυγούστου, έναν δρόμο που όπως σχεδιάζεται σε συνεργασία του Δήμου με το Διάζωμα, θα έχει ανακαινισμένες και επιμελημένες προσόψεις κτηρίων όπως και η Πλατεία της Κρήνης Μοροζίνη, σε συνεργασία με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου έγινε ήδη συντήρηση του κτιρίου και πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στο κτίριο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπου συντηρούνται τα μεγίστης αξίας παλαίτυπα, ενώ δρομολογείται η ψηφιοποίηση του ενετικού αρχείου, που επί σειρά δεκαετιών παρέμεινε αναξιοποίητο.

Για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, τη βιοκλιματική και λειτουργική αναβάθμισή της και την ενοποίησή της με τη Λεωφόρο Δικαιοσύνης και το πάρκο Γεωργιάδη εκπονήθηκε μελέτη που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση της Στοάς Μακάσι σε χώρο μνήμης για την Εθνική Αντίσταση, αφού περισυλλέχθησαν σχετικά εκθέματα όπως και για την ανάπλαση της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, με στόχο την ανάδειξη όλης της εσωτερικής πλευράς του ενετικού τείχους από την Πύλη του Αγίου Ανδρέα μέχρι την πύλη του Παντοκράτορα

Στα βήματα των πολιτιστικών διαδρομών που έχουν χαραχθεί στο ιστορικό κέντρο προχωρούν και τα πρώτα στάδια της μελέτης ανάπλασης της Αγίας Τριάδας, μιας από τις πιο ιστορικές περιοχές της πόλης, ώστε να λειτουργήσει στη σύγχρονη εποχή, με διατήρηση της μορφής της και ανάδειξη των πολιτιστικής και κτιριολογικής της ταυτότητας.

Πλάι σ’ αυτά, το επιμελημένο Πάρκο Γεωργιάδη, η αστική παραλία στον Κόλπο Δερματά, που παρά τις καθυστερήσεις θα προχωρήσει, το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο, ο Ναός του Αγίου Τίτου, η Λότζια, μία σειρά από εξαιρετικά Μουσεία στην καρδιά της πόλης, τα κορυφαία Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά ιδρύματα, συνθέτουν το Ηράκλειο του μέλλοντος.

Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη που στηρίζεται στο ιστορικό και πολιτιστικό της απόθεμα και εμπνέεται από την τέχνη του Θεοτοκόπουλου, τη σκέψη του Καζαντζάκη, το πνεύμα του Ελύτη και τόσων άλλων φωτεινών προσωπικοτήτων που γέννησε.

Τέλος και πάνω απ’ όλα, η αίσθηση και η εμπειρία της πόλης ολοκληρώνεται μέσα από τους ανθρώπους της. Αντανακλάται στην καθημερινή μας στάση και συμπεριφορά απέναντι σε ό,τι ανήκει σε όλους, στους χώρους όπου συνομιλούμε με το παρελθόν μας, στον τρόπο ζωής μας, στις αρχές και τις αξίες μας. Ο καθένας μας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα. Και όπως λέει ο Καζαντζάκης: «Το φως είναι μια εκρηχτική δύναμη», «κι όταν εκραγεί στο σπίτι σου, φωτίζεται, θέλει δε θέλει, και το σπίτι του γειτόνου.»

Άλλα Πρόσφατα