Την εκδήλωση με θέμα: «Προστασία του ευρωπαϊκού παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος» πραγματοποίησε, την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 στην Κέρκυρα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκτός από τον ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου, ο Καθηγητής στην Ιχθυολογία και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννης Λεονάρδος και ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της ΜΚΟ ENALEIA.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Ηλίας Παλιαλέξης.
«Η Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πράσινη», ανέφερε ο κ. Ν. Παπανδρέου, αναλύοντας την πρόσφατη ψήφιση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αποκατάσταση της Φύσης, ενώ επεσήμανε τις προκλήσεις και την περιπλοκότητα των εν λόγω ζητημάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών.
Οι θάλασσες τόνισε ο ευρωβουλευτής, ο οποίος είναι και Μέλος των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Αλιείας του ΕΚ, αποτελούν πηγή ζωής, ομορφιάς και πόρων για όλους μας, και έχουμε καθήκον για τις μελλοντικές γενιές να τις προστατεύσουμε. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η ρύπανση από πλαστικά τα οποία αποτελούν ένα αναπόφευκτο μέρος της σύγχρονης ζωής μας, αλλά η κατάχρηση και η κατανάλωσή τους έχει οδηγήσει σε καταστάσεις που απειλούν την υγεία των θαλασσών και των ωκεανών μας.
Τα πλαστικά απόβλητα επεσήμανε καταλήγουν στους ωκεανούς, και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Πλαστικά σκουπίδια πνίγουν χιλιάδες θαλάσσια πλάσματα κάθε χρόνο, επηρεάζουν τη διατροφική αλυσίδα και προκαλούν μακροπρόθεσμες ζημιές στην υγεία των θαλάσσιων ειδών και των οικοσυστημάτων τους. Τα πλαστικά απόβλητα μολύνουν όλο και περισσότερο τους ωκεανούς και σύμφωνα με υπολογισμούς έως το 2050 οι θάλασσες θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά απόβλητα απ’ ό,τι ψάρια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα του προβλήματος και έχει θεσπίσει πολιτικές και μέτρα για την προστασία των θαλασσών μας και προωθεί πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών, την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων και την προστασία των ακτών και των θαλάσσιων περιοχών. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτές τις πρωτοβουλίες και να ενθαρρύνουμε και άλλες χώρες και κοινότητες να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Ο αγώνας όμως για καθαρές θάλασσες και προστασία του περιβάλλοντος δεν ανήκει μόνο στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε ένας από εμάς έχει τον ρόλο και την ευθύνη να συμβάλει σε αυτόν τον αγώνα.
Κλείνοντας ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάγκη να φέρουμε τη φύση πίσω όπως ήταν πριν από πολλά χρόνια, να την αποκαταστήσουμε όπως και τους θαλάσσιους οικοτόπους και τα θαλάσσια είδη. Να προστατεύουμε τους υδροβιότοπους, την βιοποικιλότητα, να προστατευθούν και να αυξηθούν τα έντομα, να επαναφέρουμε εκτάσεις αστικού πράσινου χώρου. Να προστατεύσουμε τις λίμνες και στα ποτάμια να γίνει άρση εμποδίων και παλιών φραγμάτων ώστε να έχουμε ελεύθερη ροή του νερού σε ένα μεγάλο μέρος τους. Τα καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής θα είναι κάθε χρόνο και πιο έντονα και πιο καταστροφικά. Πρέπει να αναλάβουμε δράση τόνισε και να επιτύχουμε καθαρές θάλασσες και ωκεανούς, ένα καλύτερο περιβάλλον. Το κόστος της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πρόληψης. Τέλος είπε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που σέβεται και προστατεύει την υπέροχη πλούσια ποικιλία της θαλάσσιας ζωής και τον πλούτο των ωκεανών μας.