Σε μια απλή πολιτική ανάλυση που διατύπωσε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών κος Νίκος Μαραντζίδης, γράφει ότι με ορισμένες προϋποθέσεις δεν αποκλείεται κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας για τουλάχιστον μια δεκαετία .

Η ανάλυση αυτή σχολιάστηκε από τον Γιάννη Τσαπρούνη στον Ελεύθερο Τύπο και αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί ο καθηγητής εκτός του ότι είναι έμπειρος δημοσκόπος , σε παλαιότερα άρθρα του δεν έχει εκφράσει την συμπάθεια του προς την Νέα Δημοκρατία .

Μετά από τα παραπάνω εύλογα τίθεται το ερώτημα ꓽ

Μπορεί η Ν.Δ να κυβερνήσει την Ελλάδα μέχρι το έτος 2030;

Οι Έλληνες πολίτες ‘έζησαν μια εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης της χρεοκοπίας ,των μνημονίων ,της προσφυγικής αλλά και της εθνικής κρίσης με την Τουρκία .

Ενώ φαινόταν ότι μπορούσαμε να πάρουμε μια ανάσα ανακούφισης και αισιοδοξίας το 2020 ήρθε η πανδημία δημιουργώντας μία νέα παγκόσμια αναστάτωση στην υγεία και στην οικονομία.

Από το 2010 μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ζήσαμε πολλά εκπλήξεις, απογοητεύσεις ,αγανάκτηση ,κοινωνικές εκρήξεις και πολιτικές ανακατατάξεις.

Το ΠΑΣΟΚ που βρέθηκε στην κυβέρνηση με το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης ,από το 43% έφθασε στο 6%.

Η Ν.Δ πήρε το 2012 18% και στη συνέχεια είχαμε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ .

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 3% έφθασε στο 36% και το 2015 έγινε κυβέρνηση της χώρας .

Ζήσαμε την περίφημη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους Εταίρους το πρώτο εξάμηνο του 2015 που οδήγησε στο οικονομικό αδιέξοδο και το αχρείαστο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την γνωστή μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ , αποδεικνύοντας στον λαό την μεγάλη αυταπάτη ότι τα μνημόνια θα καταργούνταν με ένα άρθρο και ένα νόμο.

Αργότερα ήρθε η μεγάλη ανατροπή και η Ν.Δ με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη κέρδισε της ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές του 2019 .

Η Ν.Δ από τότε μέχρι σήμερα όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων , αλλά και στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην πράξη φαίνεται ότι είναι κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.

Η κυβέρνηση κατά κοινή ομολογία θεωρείται ότι παρά τις απρόβλεπτες συνέπειες για την χώρα της οικονομικής , εθνικής και υγειονομικής κρίσης, έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε όλους τους τομείς.

Με λιγοστά λάθη ,παρεκκλίσεις και ορισμένες αστοχίες που ενδεχομένως έχουν προκύψει ,απέδειξε την ικανότητα της στην διαχείριση των κρίσεων που δεν ήταν λίγες στην δίχρονη περίοδο της θητείας της ,ακόμη και σε σοβαρά περιστατικά Πολιτικής Προστασίας .

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ύστερα από μια περίοδο κάμψης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 ανακτά της απώλειες της , σε σχέση με την ασταθή αντιπολιτευτική τακτική, με τη έλλειψη ποιοτικών χαρακτηριστικών και την λανθασμένη ρητορική ,αναπαλαίωσης συνθημάτων της εποχής του 2012 ,που κατέρρευσαν κατά την διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοροναϊός έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία, όμως ελπίδα υπάρχει και οι προοπτικές φαίνονται θετικές ,εφόσον αξιοποιηθούν σωστά οι ευρωπαϊκή πόροι που θα προκύψουν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και γίνουν πράξεις οι μεταρρυθμίσεις για την ελάφρυνση επιχειρήσεων και επαγγελματιών της χώρας.

Η κυριότερη υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να τολμήσει βάζοντας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας όλες τις παλιές επιζήμιες νοοτροπίες που χρεωκόπησαν την χώρα ,τηρώντας με ακρίβεια το «σύμφωνο της αλήθειας» με το λαό που υπερηφανευόμενη ισχυρίζεται ότι έχει υπογράψει.

Εμείς σας καταθέσαμε τα παραπάνω στοιχεία ,σύμφωνα με γεγονότα που διαδραματίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και η απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει την Ελλάδα μέχρι το έτος 2030,μαζί με τα εξαγόμενα σχετικά συμπεράσματα , αφίενται στην δική σας κρίση .

Μαρίνος Παττακός

Ο Μαρίνος Παττακός είναι Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου