Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
22.7 C
ελαφρές νεφώσεις - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ν. Ανδρουλάκης για Ανδρέα Παπανδρέου: «Μιλά ακόμα στην καρδιά του Ελληνικού λαού»

Πρέπει να διαβάσετε

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν και έχουν περάσει 26 χρόνια από το θάνατό του, μιλά ακόμα στην καρδιά του ελληνικού λαού καθώς έδωσε τη δυνατότητα στους μη προνομιούχους και όσους βρίσκονταν στο περιθώριο του μετεμφυλιακού κράτους να έχουν ίσες ευκαιρίες για να οικοδομήσουν μια καλύτερη ζωή.

Με την εξωτερική του πολιτική σφυρηλάτησε την εθνική αξιοπρέπεια. Ίδρυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι μεταρρυθμίσεις του στην Παιδεία έγιναν εργαλεία μείωσης των ανισοτήτων δίνοντας ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες» υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης στα εγκαίνια του Αμφιθεάτρου «Ανδρέας Παπανδρέου στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Στα εγκαίνια, που πραγματοποιήθηκαν σε ένα ιδιαίτερο θερμό και συγκινητικό κλίμα, παρουσία της κόρης του Ανδρέα Παπανδρέου, Σοφίας και του εγγονού του Κωνσταντίνου Κατσανέβα, ο Ν. Ανδρουλάκης ο οποίος από το 2018 ξεκίνησε τις διαδικασίες ονοματοδοσίας, υπογράμμισε το πολιτικό αισθητήριο του ιστορικού ηγέτη:

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν δίστασε να αφήσει πίσω του το παλιό πολιτικό κατεστημένο της εποχής του και να ιδρύσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Ένα Κίνημα, λαογέννητο και πατριωτικό, που ήθελε να εκφράσει τις αγωνίες ενός πληγωμένου λαού μετά την τραγική και βάρβαρη εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, διατηρώντας την ιστορική συνέχεια της Δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, από τον Χαρίλαο Τρικούπη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ψήφισε πρωτοπόρα νομοσχέδια για την εποχή του, θεσμοθετώντας την ισότητα των φύλων και την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, το δικαίωμα στην άμβλωση.

Αναγνώρισε την εθνική αντίσταση και έκλεισε τις πληγές του εμφυλίου πολέμου και της ξενοκίνητης Χούντας, επιτρέποντας την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων […]. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον αγώνα του για την δημιουργία των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, που κάλυψαν την Ελλάδα, την νότιο Ιταλία και περιοχές της Νότιας Γαλλίας έθεσε τις βάσεις για να εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Πολιτική της Συνοχής […]. Σήμερα είναι μία ιστορική στιγμή για το Κίνημα μας και είναι πραγματικά συγκινητική η παρουσία σας, των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όσων ήρθατε από την πατρίδα μας».

Ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος συνδέθηκε διαδικτυακά και ευχαρίστησε εκ μέρους της οικογένειας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τιμή που απέτισε στον πατέρα του, δήλωσε: «Θα ήταν χαρούμενος να έβλεπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδυνάμωσε την παρουσία της σε σχέση με τα χρόνια της Πρωθυπουργίας του τη δεκαετία του 1980 και θα συμφωνούσε με την σημερινή στάση αντίστασης της ΕΕ έναντι μιας υπερδύναμης που επιχειρεί να καταλάβει μια μικρότερη χώρα». Ο Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν στη Γενεύη για τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και δεν κατέστη τεχνικά δυνατό να παρέμβει διαδικτυακά.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ανεπανάληπτος ηγέτης γιατί με το βάθος της στρατηγικής του σκέψης επανατοποθέτησε την Ελλάδα στο διεθνές πλαίσιο της εποχής του, σπάζοντας τους ασφυκτικούς και καταστροφικούς περιορισμούς της μετεμφυλιακής περιόδου. Παράλληλα, είχε το μοναδικό χάρισμα να σφυρηλατήσει μια αδιαμεσολάβητη σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό και κυρίως με τους μη προνομιούχους, την οποία τίμησε με το μεγαλειώδες έργο της Αλλαγής» γράφει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης για τον ιστορικό ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου που τιμήθηκε σήμερα με τα εγκαίνια του αμφιθεάτρου με το όνομά του, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης που έλαβε ήδη από το 2018 την πρωτοβουλία για να τιμηθεί ο σπουδαίος πολιτικός, «παρά τη συστηματική προσπάθεια ορισμένων κύκλων να υποβαθμίσουν την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, ο ελληνικός λαός βλέπει ακόμα και σήμερα, με απτό τρόπο στην ίδια του την καθημερινότητα, τι σημαίνει πραγματική Αλλαγή».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα