Μπούρος στο CRETA: Κάθε μέρα επιβεβαιώνεται η ασφάλεια του εμβολίου – Στοίχημα ο εμβολιασμός του πληθυσμού

Πρέπει να διαβάσετε

«Έχουμε δύο ακόμα δύσκολους μήνες μπροστά μας», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Εθνικού Καποδιστρικαού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημοσθένης Μπούρος, ο οποίος μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και τον Σωτήρη Μεταξά, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, το εμβόλιο αλλά και την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Μπούρος σημείωσε πως το δεύτερο και δυνατό -όπως αποδείχτηκε- κύμα κορωνοϊού, θα παραμείνει και τους επόμενους μήνες, ωστόσο στόχος είναι να συνεχίσει να μειώνεται. «Αυτό βέβαια θα συμβεί εφόσον τηρηθούν τα μέτρα. Θα εξαρτηθεί δηλαδή από την υπευθυνότητα που θα δείξουμε όλοι», ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας πως η πτωτική πορεία των κρουσμάτων μπορεί εύκολα να ανατραπεί αν οι πολίτες …ξεφύγουν από την πιστή τήρηση των μέτρων στις γιορτές.

Αναφορικά με το γεγονός ότι το αποτέλεσμα του lockdown άργησε να φανεί στην καμπύλη του κορωνοϊού, ο κ. Μπούρος εκτίμησε πως οφείλεται στο γεγονός ότι άργησαν να παρθούν τα μέτρα. «Η πιο λογική εξήγηση είναι ότι τα μέτρα τα λάβαμε λίγο καθυστερημένα, οπότε τώρα χρειάζονται περισσότερα μέτρα και για μεγαλύτερο διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, με πρώτο το άνοιγμα των σχολείων «με δεδομένο ότι τα παιδιά δεν είναι οι μεγαλύτεροι μεταδότες και δεν κινδυνεύουν τόσο τα ίδια», ενώ εκτίμησε πως σταδιακά θα ανοίγουν κλάδοι εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ ανέφερε πως δεν αναμένεται ο νέος κορωνοϊός θα εξαφανιστεί όπως ο Sars και ο Μers και χαρακτήρισε ευτύχημα το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα κατάφερε σε τόσο σύντομο χρόνο να βρει εμβόλιο κατά του ιού.

«Το στοίχημα είναι να πείσουμε το γενικό πληθυσμό να εμβολιαστεί», ανέφερε ο κ. Μπούρος τονίζοντας πως η τεχνολογία παρασκευής του εμβολίου εγγυάται την ασφάλειά του. «Κάθε μέρα επιβεβαιώνεται η ασφάλεια του εμβολίου. Μέχρι σήμερα έχουμε 2 εκατομμύρια εμβολιασμένους, με περίπου 8 αλλεργικές αντιδράσεις συνολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως πλέον υπάρχουν ειδικές διαδικασίες προκειμένου να ελέγχονται και οι αλλεργικές αντιδράσεις, αφού οι εμβολιασμοί γίνονται αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα όπου οι πολίτες παραμένουν για λίγο μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

«Πρέπει να μιλήσουμε γύρω από αυτά τα θέματα με διαφάνεια. Θα πρέπει κριτικά και με ενσυναίσθηση να εξηγήσουμε και σε όσους τάσσονται κατά των εμβολίων», ανέφερε ο κ. Μπούρος τονίζοντας πως μια σωστή ενημερωτική καμπάνια θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα τόνισε πως η ενημέρωση πρέπει να γίνεται από τους ειδικούς. «Θέλουμε πληροφόρηση αξιόπιστη για να μπορέσουμε να πείσουμε. Ο κόσμος πρέπει να ακούει αυτόν που έχει γνώση και λόγο», συμπλήρωσε.

«Είναι ντροπή να πιστεύουμε ότι τα εμβόλια θα μας κάνουν κακό, είναι μια κατάκτηση της επιστήμης τα εμβόλια», συνέχισε ο κ. Μπούρος ο οποίος αναφέρθηκε και στις τραγικές συνέπειες του αντιεμβολιαστικού κινήματος ανά τον κόσμο. «Το 2019 πέθαναν από ιλαρά 200.000 παιδιά περισσότερα από το 2016, αυτή είναι η επιτυχία του αντιεμβολιαστικού κινήματος», τόνισε.

Τέλος αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ο κ. Μπούρος τις χαρακτήρισε αναμενόμενες και εκτίμησε πως οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις δεν δείχνουν να επηρεάζουν το εμβόλιο, ενώ ακόμη και σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική μετάλλαξη υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί νέο εμβόλιο σε 6 με 8 εβδομάδες.

«Μέχρι τώρα τα καταφέραμε θα τα καταφέρουμε και στο μέλλον αρκεί να δείξουμε λίγη σθεναρότητα, να τηρούμε τα απλά μέτρα και να μην παραπλανιόμαστε», κατέληξε ο κ. Μπούρος

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα