Για τα τρία περιστατικά επιπλοκών σε Κρητικούς που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη.

Σχετικά με τις δύο γυναίκες, την 44χρονη και την 47χρονη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, η κα. Μπορμπουδάκη, γνωστοποίησε πως και των δύο τα συμπτώματα συνδέονται με τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca, ενώ συγκεκριμένα για την 44χρονη ανέφερε πως πρόκειται για το σύνδρομο θρομβοπενίας. Τόσο για τις δύο γυναίκες όσο και τον 35χρονο έχει ενημερωθεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αλλά και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. «Η κατάσταση της 44χρονης είναι κρίσιμη και νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ» συμπλήρωσε η κα. Μπορμπουδάκη.

«Σίγουρα αυτό που δε θα προτείναμε θα είναι να ακυρώσει κάποιος τον εμβολιασμό του. Για την ώρα δεν υπάρχει υπόνοια προβληματικής παρτίδας εμβολίων. Όλοι να είναι βέβαιοι ότι δε θα κρύψουμε τίποτα. Οι εμβολιασμοί έχουν ενταθεί, δεν μιλάμε για τρία περιστατικά σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμού», επεσήμανε η ίδια.

Σύμφωνα με την κα. Μπορμπουδάκη, από την 7η ΥΠΕ έχει ζητηθεί ήδη να δοθούν άμεσα απαντήσεις για για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca.

«Γίνεται όλη η απαιτούμενη έρευνα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για την ασφάλεια των παρτίδων. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι σώζει. Έχουμε ακυρώσεις με Pfizer αυτές τις ημέρες γιατί πολύ απλά, οι άνθρωποι νοσούν με κορωνοϊό. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι παράλληλα με τον εμβολιασμό να τηρούνται τα μέτρα» πρόσθεσε η κα. Μπορμπουδάκη.

Σύμφωνα με την ίδια, στην Κρήτη έχουν γίνει περισσότεροι από 261.000 εμβολιασμοί, τόσο με την πρώτη όσο και με τη δεύτερη δόση και με βάση τις εκτιμήσεις της, στο νησί, αν όλα πάνε καλά, υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού και να επιτευχθεί ανοσία σε έναν μήνα.