Φορώντας μία μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό, αποφάσισε να εμφανιστεί, για πρώτη φορά δημοσίως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, o Τζόνσον επισκέφθηκε καταστήματα στο Άξμπριτζ (πρόκειται για την εκλογική του Περιφέρεια) και συνομίλησε με τους εργαζομένους και τους ιδιοκτήτες, ενώ έλεγξε τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή μετάδοσης του φονικού ιού.

Παράλληλα ανέφερε πως πρέπει να αυστηροποιηθούν οι κανόνες που σχετίζονται με τη χρήση μάσκας. Να σημειωθεί ότι το παράδειγμα του Βρετανού πρωθυπουργού ακολούθησε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ. 

Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, οι ειδικοί στο χώρο της υγείας, υποστηρίζουν κινήσεις για να καταστεί απαραίτητη η χρήση της μάσκας σε χώρους όπως οι παμπ και τα καταστήματα. Μάλιστα οι επικριτές του Βρετανού πρωθυπουργού αναφέρουν ότι πρέπει να υπάρξει «σαφής καθοδήγηση» αναφορικά με τη χρήση μάσκας.

Ακόμη όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, η κυβέρνηση Τζόνσον σκέφτεται να ακολουθήσει την τακτική της κυβέρνησης της Σκωτίας (έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας) καθώς οι ειδικοί τονίζουν ότι οι εσωτερικοί χώροι είναι «πολύ πιο επικίνδυνοι» για την αερομεταφορά σταγονιδίων.

Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από τους Εργατικούς αλλά και επιστήμονες για να πει στους πολίτες με λεπτομέρεια που πρέπει να φορούν μάσκα και που όχι.  Σημειώνεται πως ο σκιώδης υπουργός Υγείας των Εργατικών Jonathan Ashworth, έγραψε στο Twitter ότι απαιτείται «ισχυρή και ξεκάθαρη καθοδήγηση» για τη χρήση μάσκας.

Παρά το γεγονός ότι η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον, κατέστησε από την Παρασκευή, υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, το πρωί του Σαββάτου o Trish Greenhalgh, καθηγητής πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μιλώντας σε εκπομπή του BBC επεσήμανε ότι «υπάρχει ένα τεράστιο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν τη χρήση μάσκας σε πολυσύχναστα μέρη από το λαό για να αποφευχθεί η μετάδοση του κορονοϊού». «Όταν πηγαίνω σε ένα κατάστημα, χωρίς αμφιβολία φοράω μάσκα στο πρόσωπο» πρόσθεσε.

«Ο λόγος που πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα είναι ότι οι εσωτερικοί χώροι είναι πιο επικίνδυνοι για την αερομεταφερόμενη μετάδοση. Εάν κάποιος βήξει ή μιλήσει δυνατά ο ιός μπαίνει στον αέρα. Έτσι οι εσωτερικοί χώροι είναι πολύ πιο επικίνδυνοι» συμπλήρωσε. Κληθείς να σχολιάσει εάν τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μάσκες προστατεύουν τους ανθρώπους, υπογράμμισε ότι υπήρξε «λανθασμένη πληροφόρηση από την κυβέρνηση».

«Η χρήση μάσκας μπορεί να προστατεύει λίγο. “Εάν φοράει κάποιος μάσκα μπορεί να προστατευτεί κατά 80% αλλά και κατά 20% ή 30%. Άρα υπάρχει λίγη προστασία. Βέβαια, η μάσκα προστατεύει τους άλλους ανθρώπους από τα σταγονίδια που βγαίνουν από το στόμα» συνέχισε ο καθηγητής.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η έρευνα σχετικά με τη χρήση μάσκας σε χώρους γραφείων πρέπει να «επιταχυνθεί επειγόντως», αλλά εξαρτάται από τον «εξαερισμό».

Πηγή: ethnos.gr