Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
20.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μπορεί η Κρήτη να πετύχει την ενεργειακή μετάβαση; – «Ναι αλλά όχι το 2030», λέει καθηγητής του Πολυτεχνείου

Πρέπει να διαβάσετε

Το 2030 που έχει τεθεί ως χρονικός ορίζοντας για την ενεργειακή μετάβαση, για την Κρήτη φαίνεται τελικά να μοιάζει πολύ κοντινό και πλέον όχι… ρεαλιστικό.

 

«Το 2030 δεν είναι πολύ ρεαλιστικό ως χρονικός ορίζοντας ούτε σε επίπεδο Ρεθύμνου, ούτε σε επίπεδο Κρήτης», ανέφερε μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA και τη Μίρκα Οικονομοπούλου ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Θεοχάρης Τσούτσος, που είναι μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα που διεξάγεται στο Ρέθυμνο για την κλιματική ουδετερότητα της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσούτσο, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να συμβαδίζουν με την ωρίμανση των πολιτών αλλά και με την ωρίμανση των υποδομών, με τον ίδιο να δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής μετάβασης στην Κρήτης αλλά όχι στην επόμενη πενταετία.

Από τα πρώτα δείγματα της έρευνας προκύπτει πως οι νέοι έχουν εξοικείωση με την κλιματική αλλαγή, όμως η πληροφόρηση που έχουν είναι αποσπασματική και κυρίως από τα social media. Όσον αφορά στο φύλο, πιο ευαισθητοποιημένες δείχνουν οι γυναίκες.

«Θέλουμε να δούμε αν οι πολίτες αντιλαμβάνονται και αν αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή. Και τι βλέπουν ως μέτρα, που στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να βοηθήσουν εμάς να τα βάλουμε σε προτεραιότητα, ώστε να δημιουργηθεί και μια εμπιστοσύνη με το κοινό». 

Η έρευνα για την κλιματική ουδετερότητα της Κρήτης, απευθύνεται στους πολίτες πραγματοποιείται από τον Δήμο Ρεθύμνου και το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg EuroMED CO2 PACMAN.

Η έρευνα καταγράφει τις απόψεις και τις αντιλήψεις των κατοίκων της πόλης του Ρεθύμνου για την κλιματική αλλαγή και τη κλιματική ουδετερότητα, τις προτάσεις τους για τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα, καθώς και τη γνώμη τους για μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα