Για τις καθυστερήσεις και τις αρρυθμίες στο πρόγραμμα των εμβολιασμών μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη υπάρχουν δύο συντελεστές που παίζουν ρόλο στην διαμόρφωση των αποφάσεων. «Ένας είναι η καθυστέρηση στα εμβόλια που ελπίζαμε ότι ήδη θα είχαν παραδοθεί και έχουν καθυστερήσει και το δεύτερο είναι ο άγνωστης συμπεριφοράς – από πλευρά κλινικής εικόνες – μεταλλαγμένος ιός, ο οποίος φοβίζει την παγκόσμια κοινότητα. Ευτυχώς μέχρι τώρα είμαστε μπροστά σε μια πραγματικά νέα διαστάσεων απειλών και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα πράγματα».

Ο κ. Μπεχράκης ανέφερε πως τον ανησυχεί η μετάλλαξη του ιού. Αν και γνωρίζουμε ήδη ότι οι κορωνοϊοί έχουν μια μεγάλη τάση για μεταλλάξεις, αυτή τη στιγμή η διεθνής επιστημονική κοινότητα με ιδιαίτερη σοβαρότητα αντιμετωπίζει τις μεταλλάξεις γιατί φαίνεται πως έχει δώσει σαφή δείγμα πως έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. «Αν αυτό συνδυαστεί με βαρύτερη κλινική εικόνα, τότε είναι μια νέα διαστάσεων απειλή στο πλαίσιο του πολέμου που κάνουμε με τον κορωνοϊό. Το δεύτερο είναι ότι πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις στην προώθηση των εμβολίων προς τη χώρα μας. Μια καθυστέρηση, η οποία αναμφίβολα ανατρέπει όλο το πρόγραμμα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Ελπίζαμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα είχανε εμβολιαστεί δύο εκατομμύρια Έλληνες ενώ τώρα κάτι τέτοιο απομακρύνεται». 

Ερωτηθείς αν φοβάται πως θα υπάρξει ένα τρίτο πιο σκληρό lockdown, ο κ. Μπεχράκης ανέφερε πως η πιο ελεγχόμενη λήψη αποφάσεων σχετικά με την σταδιακή διάνοιξη των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας είναι προ τον πυλών. «Με τα σημερινά δεδομένα δεν πρέπει να ανοίξουν τη Δευτέρα Γυμνάσια και Λύκεια, γιατί αναμφίβολα αποτελούν μια μορφή της ζωής που επιβάλλει κινητικότητα ανθρώπων και ξέρουμε ότι η διασπορά και η μεταδοτικότητα της νόσου εξαρτάται και συναρτάται από αυτό. Όταν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που έχουν πολλές επαφές μεταξύ τους τις απελευθερώσουμε, δε νομίζω ότι κανείς μπορεί να προσδοκά ότι δεν θα έχει συνέπειες στην εξάπλωση της πανδημίας. Θα έπρεπε αυτό να βγει από τον ορίζοντα με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή».