Η συμπλήρωση ενός χρόνου από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα φέρνει στο προσκήνιο μείζονα ερωτήματα για τη διαχείριση της επιστημονικής κρίσης από την επιστημονική κοινότητα.

«Η επιστημονική κοινότητα κατελήφθη εξαπίνης. Ήταν απροετοίμαστη και ακόμα και σήμερα δεν έχει συντονίσει τη δράση της για την αντιμετώπιση του φαινομένου», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Μπεχράκης.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως η επιστημονική κοινότητα γνώριζε πως αργά ή γρήγορα μία τέτοιου τύπου πανδημία θα εμφανιστεί στον πλανήτη.

«Η προληπτική ιατρική η οποία στηρίζεται στη λήψη κοινωνικών προσεγγίσεων παραμένει ακόμα πίσω. Είναι ζήτημα διεθνούς συνεργασίας μεταξύ του ισχυρού μπλοκ των ισχυρών χωρών», σημείωσε ο κ. Μπεχράκης.

Αναφερόμενος στις διαδικασίες …fast track για την ανακάλυψη εμβολίου πρόσθεσε πως «ακόμα και σε αυτό το μέτωπο δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των κρατών. Υπήρξε ταχεία και οργανωμένη αντίδραση εκ μέρους των φαρμακοβιομηχανιών».

Παράλληλα σχολίασε με δηκτικό τρόπο την προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς.

«Θα έπρεπε οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να είχαν ήδη εμβολιαστεί. Τόσο η Ελλάδα όσο και πολλές χώρες του εξωτερικού έχουν επιδείξει κακά δείγματα στον σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα», σημείωσε ο κ. Μπεχράκης.
Κληθείς να εκτιμήσει τον χρονικό ορίζοντα στον οποίο θα πέσει η αυλαία της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Μπεχράκης τόνισε πως «το φαινόμενο θα τελειώσει μόνο με τον εμβολιασμό. Ο προσδιορισμός για τη λήξη της πανδημίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τη μαζικότητα των εμβολιασμών».