Μπαλάσκας στο CRETA: Ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα για τον θάνατο του 14χρονου – Τι είναι το «Blackaout Challenge»

Πρέπει να διαβάσετε

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί με τα «παιχνίδια» που κυκλοφορούν στα social media, καθώς μερικά από τα παιδιά που φαίνεται ότι έχουν συμμετάσχει σε αυτά υπέστησαν σοβαρές βλάβες, είτε έχασαν τη ζωή τους και μια από αυτές τις επικίνδυνες προκλήσεις είναι το «Blackout Challenge» στο Tik Tok.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο συνδικαλιστής αστυνομικός Σταύρος Μπαλάσκας, με αφορμή τον 14χρονο που έβαλε τέλος στη ζωή του, σημείωσε πως η έρευνα συνεχίζεται και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. «Ακόμη και το ενδεχόμενο να υπάρχει bullying, από συμμαθητές του νεαρού. Το πιο πιθανό είναι το διαδίκτυο, αυτό το παιχνίδι που όπως ξέρουμε είναι η νέα μόδα που είναι πολύ επικίνδυνη. Πρέπει να πούμε ότι εμείς, οι γονείς περισσότερο, δεν μπορούμε να κάνουμε έλεγχο στο παιδί, δεν γίνεται διότι το ίντερνετ έχει απλωθεί τόσο πολύ και στα κινητά ώστε να είναι ιδιαίτερο. Εδώ μπαίνει το θέμα της διαπαιδαγώγησης και της ανάγκης των γονέων να γνωρίζουν τα πάντα για τον ψυχισμό των παιδιών. Εμείς κάνουμε συνεχείς συζητήσεις με τους γονείς, για να βγάλουμε συμπεράσματα, το πιο πιθανόν είναι το διαδικτυακό παιχνίδι, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε».

Πρόσθεσε δε, πως η ομάδα του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχει σώσει πολλούς ανθρώπους από το να βάλουν τέλος στη ζωή τους. «Πολλές φορές μέσω του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και από καταγγελίες έχουμε σώσει ανθρώπινες ζωές. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για το αχανές ίντερνετ που εκεί όπως έχει γίνει και με την Μπλε Φάλαινα, γίνονται εγκληματικές πραγματικά, εγκληματικές πράξεις. Μην ξεχνάμε ότι όταν βρήκαμε τους Ρώσους που είχαν παρεισφρύσει στο ίντερνετ με την Μπλε Φάλαινα, χρειάστηκε ένα πολύμηνο ταξίδι του FΒΙ στο ίντερνετ για να πιάσουμε τους υπαίτιους, και να σωθούν τα παιδιά. Έχουμε κάτι παρόμοιο τώρα, υπάρχουν τέτοιες κατηγορίες στην κάθε πλατφόρμα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε να μπλοκάρεται από οτιδήποτε απειλεί τις ζωές των ανθρώπων ή να προκαλέσει αυτοχειρίες. Οι πλατφόρμες μέσω του συστήματος κωδικών λέξεων μπορούν να μπλοκάρουν διάφορα προγράμματα, αυτό δεν μπορεί να γίνει, υπάρχει μια ασυδοσία στο ίντερνετ, είναι αχανές και είναι δύσκολο. Γι’ αυτό, το οποίο είναι εύκολο είναι να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας ώστε να μην μπαίνουν, το κάθε κινητό τηλέφωνο είναι μια μηχανή αναζήτησης και είναι δύσκολο πιστεύω ότι με τη γνώση και τη διαπαιδαγώγηση, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Συμβουλές για την προστασία των παιδιών 

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος γραμμής HELPLINE του Εθνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Γιώργος Κορμάς σημείωσε πως πρέπει οι αρχές να φτάσουνε στο τελικό πόρισμα για την υπόθεση του 14χρονου, λέγοντας πως χθες υπήρχε ένα αντίστοιχο περιστατικό στην Αμερική όπου ένα παιδάκι 10 ετών έχασε τη ζωή του, κάνοντας αυτή την πρόκληση. «Είναι το παιχνίδι του πνιγμού, που το συναντάμε μια δεκαετία και ακόμη παραπέρα, που τα παιδιά είτε απαντώντας σε προκλήσεις είτε μέσω του μιμιτισμού ή οτιδήποτε άλλου, μπαίνουν στη διαδικασία να σφίξουν το λαιμό τους, ώστε να σταματήσουν την κίνηση του αίματος και μετέπειτα αν τα καταφέρουν – γιατί μπορεί να λιποθυμήσουν, να πάθουν νευρολογικά προβλήματα ή να χάσουν τη ζωή τους. Δυστυχώς, είναι άσχημη κατάσταση, αυτό που πρέπει να πούμε και το βλέπει η Ε.Ε. στην πράξη και τις τεχνικές υπηρεσίες που ουσιαστικά θέλει να υπάρξει απαραίτητα στους αλγόριθμους κοινωνικών δικτύων, γιατί στην Αμερική έχουν στραφεί γονείς παιδιών στο Tik Tok, γιατί θεώρησαν ότι προβάλλει αυτό το παιχνίδι στο παιδί τους. Βλέπουμε ότι δεν μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να ελέγξουν αυτά που θα προτείνουν για τα παιδιά, είναι ακατάλληλα για την ηλικία τους και τίθεται ένα σοβαρό θέμα. Η Ε.Ε. το έχει βάλει στο τραπέζι και μακάρι να φτάσουμε σε ένα σημείο που να είναι προσβάσιμη στις αρχές».

Ο κ. Κορμάς συμπλήρωσε πως υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμα στα κοινωνικά δίκτυα. «Αφαιρούν ένα σχόλιο χωρίς να έχεις το δικαίωμα ή την αμεσότητα να προσφύγεις και να μάθεις γιατί γίνεται αυτό. Είναι στη λογική της αυθαιρεσίας που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα, εδώ τίθεται ένα θέμα όσον αφορά τα κοινωνικά δίκτυα ίσως σε μικρά παιδιά και ειδικά του Δημοτικού. Πρέπει οι γονείς να τα έχουν όλα υπόψη τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται λόγος για το Tik Tok ένα μέσο που άρχισε να ενοχοποιείται και για άλλα θέματα όπως οι εξαρτήσεις. «Φαίνεται ότι τα παιδιά δεν μπορούν να οριοθετήσουν το χρόνο και είναι άλλο θέμα αυτό, εκεί υπάρχει ο αλγόριθμος και με βάση αυτό που βλέπει το παιδί, βλέπουν αυτοματοποιημένες καταστάσεις, αυτά δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε, ούτε ποιο θα είναι το επόμενο βίντεο που θα έρθει. Ούτε η πλατφόρμα μπορεί να το ελέγξει, έχει δηλαδή τον έξυπνο μηχανισμό, ότι αυτό το βίντεο είναι ακατάλληλο για το παιδί, ειδικά αν φορά παιδί του Δημοτικού. Μιλάμε πολύ στα παιδιά γι’ αυτά τα θέματα, θέλει ιδιαίτερη προσοχή, να δούμε τους λόγους που μπορεί ένα παιδί να οδηγηθεί σε αυτό το περιστατικό, ίσως έχει έλλειψη επικοινωνίας με τους γονείς, πρέπει να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, οτιδήποτε τα τρομάξει, τα κάνει να νιώσουν άσχημα, να απευθυνθούν στους γονείς, είναι ξεκάθαρες κουβέντες και συμφωνία που πρέπει να έχουμε με τα παιδιά».

Εξήγησε πως μπορεί να μην έχει την ίδια δράση όπως η Μπλε Φάλαινα όμως αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός κύκνειου άσματος, μιας χειρότερης έκβασης, του παιδιού. «Ότι υπάρχει, κάνει κάτι που τον προσέχουν κάποιοι, που τον σχολιάζουν, δείχνει την ανάγκη που έχουν τα παιδιά να ασχοληθεί ο οποιοσδήποτε μαζί τους. Εγώ κάνοντας έρευνα σε κοινωνικά δίκτυα, τα παιδιά που είναι πολλές ώρες εκεί, είναι μόνα, νιώθουν μόνα».

Κλείνοντας, ο κ. Κορμάς ανέφερε πως υπάρχουν καταγγελίες για περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ή απειλητικών μηνυμάτων, που καταφθάνουν σε εκείνους. «Εμείς λέμε πάντα ότι σε αυτές τις περιπτώσεις που βλέπει ο γονιός ότι το παιδί έχει θέμα παρενόχλησης, πρέπει να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές, για να λύσει το θέμα. Υπάρχει μέσω του gov.gr, με επώνυμη όμως καταγγελία που μπορεί να διευκολύνει ανθρώπους που είναι μακριά από το κέντρο. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν θα προστατεύσει το παιδί μας πέρα από εμάς τους ίδιους».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα