Μπάιντεν: Για πρώτη φορά άσκησε προεδρικό βέτο και απέρριψε νόμο των Ρεπουμπλικανών

Πρέπει να διαβάσετε

Για πρώτη φορά, ο πρόεδρος των ΗΠΑΤζο Μπάιντεν, έκανε χρήση του προεδρικού βέτο και απέρριψε νόμο που πρότεινε η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων, που περιορίζει τις επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου ότι το κείμενο, το οποίο απορρίπτει τον συνυπολογισμό περιβαλλοντικών κριτήριωνκοινωνικών κριτηρίων και κριτηρίων διακυβέρνησης, ή «ESG», στις οικονομικές αποφάσεις, απειλούσε «την αποταμίευση για τις συντάξεις καθιστώντας παράνομη την συνεκτίμηση των παραγόντων κινδύνου».

Το νομοσχέδιο έβαζε στο στόχαστρο μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας τον Ιανουάριο και διευκολύνει αυτού του είδους τις επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων. Οι Ρεπουμπλικάνοι καταγγέλλουν πως πρόκειται ιδεολογική στάση.

«Όποιος διαχειρίζεται τη σύνταξή σας θα πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τις οικονομίες σας που κερδίζετε με τον ιδρώτα σας, είτε αυτό αρέσει στη Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, είτε όχι», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος σε πολιτικό της σκληρής πτέρυγας της αμερικανικής δεξιάς.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να υιοθετηθεί αυτός ο νόμος χάρη στην ισχνή τους πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το κείμενο επίσης εγκρίθηκε στη Γερουσία, παρότι ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, χάρη στη συστράτευση δύο γερουσιαστών του κόμματος του προέδρου και της απουσίας τριών άλλων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Ο Ρεπουμπλικάνος Άντι Μπαρ, εισηγητής του νόμου, είχε εκτιμήσει ότι το μέτρο «πολιτικοποιούσε τα συνταξιοδοτικά ταμεία των Αμερικανών και έθετε σε κίνδυνο τις συντάξεις τους».

Ο Λευκός Οίκος είχε ξεκαθαρίσει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ασκούσε βέτο στο νομοσχέδιο αυτό.

Το κείμενο που απορρίφθηκε χθες Δευτέρα είχε επίσης δεχθεί επικρίσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Το να εμποδίζονται άνθρωποι να λαμβάνουν υπόψη τους οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή (…) θα βλάψει τις αποταμιεύσεις τους», στηλίτευσε μια από αυτές, η Sierra Club.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα