Γνωρίζατε όμως, ότι σε ορισμένα τρόφιμα, μπορεί να είναι ακίνδυνο να ξύσετε τη μουχλιασμένη επιφάνεια και και να τα καταναλώσετε;
Αυτό μην το δοκιμάσετε με το ψωμί.
Ο ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων από το Πανεπιστήμιο του Greenwich, Δρ. Richard Fuchs, διευκρινίζει ποια τρόφιμα μπορείτε να φάτε ακόμα και όταν είναι μουχλιασμένα και ποια πρέπει να πάνε κατευθείαν στον κάδο απορριμμάτων.
Επειδή το ψωμί είναι πορώδες, η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί παντού και όχι μόνο στην επιφάνειά του.
Τα τρόφιμα που είναι εμφανές ότι έχουν σαπίσει ή περιέχουν μούχλα δεν πρέπει να καταναλώνονται, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA).
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα παιδιά, οι έγκυες, οι άνω των 65 ετών και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η κατανάλωση μούχλας -που τεχνικά είναι απλώς ένας μικροσκοπικός μύκητας- μπορεί να μας αρρωστήσει.
Αποφεύγετε τα μουχλιασμένα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς και τα μήλα
Οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά και τα μήλα, είναι μερικά από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα για κατανάλωση, αν βρείτε πάνω τους μούχλα, σύμφωνα με τον Δρα Fuchs.
«Οι καταναλωτές μπορεί να είναι αλλεργικοί στη μούχλα ή να αναπτύξουν αναπνευστικές παθήσεις αν εκτεθούν σε αυτή. Η μούχλα μπορεί να παράγει τοξικές ενώσεις που ονομάζονται μυκοτοξίνες» σημειώνει.
Οι μυκοτοξίνες, χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικά επικίνδυνες», μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν αναπαραγωγικά προβλήματα.
Ορισμένες έχουν συνδεθεί ακόμη και με τον καρκίνο.
«Σπάνια έχουν οξείες επιδράσεις, αλλά έχουν επιπτώσεις μετά από μακρά περίοδο έκθεσης σε αυτές», σύμφωνα με τον Δρα Fuchs.
Τα μαλακά φρούτα και λαχανικά, όπως είναι οι ντομάτες, είναι λιγότερο ανθεκτικά στη μούχλα από ένα σκληρότερο φρούτο ή λαχανικό, όπως τα καρότα.
Ωστόσο, οι αφλατοξίνες, ο πιο επιβλαβής τύπος μυκοτοξινών, είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρές επιπλοκές.
Παράγονται από δύο είδη μούχλας -Aspergillus flavus και Aspergillus parasiticus- και μπορεί να βρεθούν σε μουχλιασμένους ξηρούς καρπούς, ρύζι, μπαχαρικά, φυτικά έλαια και κόκκους κακάο.
Σε μεγάλες δόσεις, οι αφλατοξίνες μπορεί να γίνουν απειλητικές για τη ζωή.
Η πατουλίνη είναι μια άλλη μυκοτοξίνη που μπορεί να αναπτυχθεί σε σάπια μήλα. Εάν καταναλωθεί μπορεί να προκαλέσει «ναυτία, γαστρεντερικές διαταραχές και εμετό», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Αποφεύγετε τα μουχλιασμένα μαλακά τυριά, τα μούρα και το ψωμί
Παρόλο που δεν είναι όλα τα είδη μούχλας τόσο επικίνδυνα, μπορεί να σας προκαλέσουν αδιαθεσία αν τα καταναλώσετε.
Το πρόβλημα δεν είναι η μούχλα που μπορείτε να δείτε στην επιφάνεια των τροφίμων, αλλά τα σπόρια που έχουν ήδη εισχωρήσει βαθιά στο προϊόν, προειδοποιεί ο Δρ. Fuchs.
«Η μούχλα παράγει μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με νήματα και ονομάζονται υφές, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν στο τρόφιμο», είπε.
Όσο πιο μαλακό είναι το τρόφιμο, τόσο πιο εύκολο είναι για τη μούχλα να διεισδύσει στην επιφάνειά του.
Για παράδειγμα, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως μούρα, μαρμελάδα ή ακόμη και μαλακό τυρί, διευκολύνουν την εξάπλωση της μούχλας.
Τι ισχύει για τα τυριά
Ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε, ακόμη και αν είναι μουχλιασμένο, είναι το σκληρό τυρί.
Η αφαίρεση της μούχλας από ένα κομμάτι σκληρού τυριού σε βάθος 2,5 εκατοστών, μπορεί να το καταστήσει ασφαλές προς κατανάλωση.
Επίσης, όταν η μούχλα χρησιμοποιείται ειδικά για την παρασκευή ενός προϊόντος, όπως το μπλε τυρί, είναι ασφαλές προς κατανάλωση.