«Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο»: αυτό γράφει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του σε κοινωνικά δίκτυα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος στις διανομές θα έχει περισσότερα δικαιώματα, ενώ θα έχει στο πλευρό του και νέα σημαντικά εργαλεία για τον καλύτερο έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας» τονίζει επίσης ο πρωθυπουργός.

Την Πέμπτη, χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας –αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας- κατά του προωθούμενου εργασιακού νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας ρυθμίσεις σχετικά με τις υπερωρίες, τα ρεπό αλλά και το οκτάωρο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση «βλέπει» ήττα των συνδικάτων και της αντιπολίτευσης στη χθεσινή απεργία, υποστηρίζοντας πως η κινητοποίηση είχε αρνητικό πρόσημο.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, η απεργία της Πέμπτης απέδειξε ότι αλλού βρίσκονται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και αλλού ο κόσμος και πρόσθεταν δηκτικά ότι:

«Η ταλαιπωρία που επεφύλαξαν τα συνδικάτα στους πολίτες ήταν αντιστρόφως ανάλογη με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία».

Οι αριθμοί της απεργίας αποδεικνύουν, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, το αληθές των κυβερνητικών λόγων.

Σύμφωνα με αυτούς, και με φόντο της κανονικής λειτουργίας των καταστημάτων του λιανεμπορίου και της εστίασης, στον τραπεζικό κλάδο λιγότεροι από δυο στους εκατό των εργαζομένων απέργησαν ενώ στα ίδια επίπεδα ή και κατά περίπτωση μηδενική, ήταν η συμμετοχή στα σούπερ μάρκετ.

Ούτε ένας απεργός δεν κατεγράφη στις αερομεταφορές, ενώ στις ΔΕΚΟ τα ποσοστά συμμετοχής διαμορφώθηκαν ως εξής:

• *3,58% στη ΔΕΗ,
• *4,75% στην ΕΥΔΑΠ,
• *2,54%, στον ΔΕΔΔΗΕ
• *15,28% στα ΕΛΤΑ και
• *8,80%. στην ΕΥΑΘ

Σχεδόν ένας στους πέντε εργαζόμενους (19,3%) στη ΣΤΑΣΥ, υπό την αιγίδα της οποίας λειτουργεί το Μετρό, συμμετείχε στις χθεσινές κινητοποιήσεις.

Το συγκεκριμένο ποσοστό σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 470 απεργούς σε σύνολο 2.436 εργαζόμενων, ενώ αντίθετα κανονικά στις θέσεις τους προσήλθαν 1.226 εργαζόμενοι, ενώ 52 άτομα είχαν οριστεί ως προσωπικό ασφαλείας.

Τα υπόλοιπα 649 άτομα απουσίαζαν με άλλες αιτιολογίες (άδειες ασθένειας, ειδικού σκοπού κλπ).

Πηγή: cnn.gr