Στην κυριακάτικη ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και του μισθού των μελών των ενόπλων δυνάμεων λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και δεσμεύεται να «τρέξουμε ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη για να κλείσουμε την ψαλίδα στα εισοδήματα».
Την ίδια ώρα υπογραμμίζει τη σημασία του ενδιαφέροντος της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης που «στην πράξη αναγνωρίζει την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην περιοχή».
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινά με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και το επίδομα ανεργίας, πολλά βοηθήματα και επιδόματα και τον βασικό μισθό στο Δημόσιο.
«Σε καθαρούς όρους, αφαιρώντας ασφαλιστικές εισφορές και φόρο εισοδήματος, η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 34 ευρώ τον μήνα για εργαζόμενους χωρίς παιδιά και 43 ευρώ για εργαζομένους με 2 ή περισσότερα παιδιά. Σε ετήσια βάση (14 μισθοί), το καθαρό όφελος των εργαζομένων είναι 473 και 606 ευρώ αντίστοιχα. Θυμίζω ότι συνολικά από τον Δεκέμβριο 2019, οι εργαζόμενοι χωρίς παιδιά παίρνουν επιπλέον 2.730 ευρώ καθαρά τον χρόνο, ενώ οι εργαζόμενοι με παιδιά έως 3.010 ευρώ. Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα στις 22 χώρες της ΕΕ που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ό,τι αφορά το ύψος του μικτού βασικού μισθού και στην 13η θέση ως προς την αγοραστική δύναμη. Συνολικά, με αυτήν την πέμπτη κατά σειρά αύξηση στον κατώτατο μισθό, ωφελούνται άμεσα τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ έμμεσα επηρεάζεται προς τα πάνω και ο μέσος μισθός. Όπως προανέφερα, αναπροσαρμόζονται και οι βασικοί μισθοί στον δημόσιο τομέα με 30 ευρώ επιπλέον τον μήνα, τα οποία προστίθενται στα 70 ευρώ μηνιαίως τα οποία έλαβαν οι δημόσιοι υπάλληλοι το 2024 -οι πρώτες αυξήσεις στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια», αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Προσθέτει ότι οι αυξησεις που έχουν δοθεί στους δημόσιους υπαλλήλους είναι συνολικά 22 από το 2023 έως σήμερα και αθροίζουν σε πρόσθετες δαπάνες ύψους 2,1 δις. ευρώ που μεταφράζεται σε επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων διευκρινίζοντας ότι ο 13ος μισθός επομένως έχει ήδη δοθεί και πάμε για τον 14ο με τις προγραμματισμένες αυξήσεις που θα δοθούν και τα επόμενα χρόνια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και στην αύξηση κατά 13% έως 20% των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της ατζέντας 2030 και του εξορθολογισμού δαπανών και βαθμών που κάνει η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούν ειδικά για τις αμυντικές δαπάνες οι πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις.
«Στόχος μας είναι ένα στράτευμα με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, που λαμβάνει από την πατρίδα όλη τη στήριξη που χρειάζεται για να προστατεύει όλους εμάς και τα σύνορα μας. Οι αυξήσεις αυτές δεν είναι το μόνο μέτρο που εφαρμόζουμε, καθώς συνοδεύονται από ένα ευρύ οικιστικό πρόγραμμα με 5.000 νέες στρατιωτικές κατοικίες, τετραπλασιασμό της μηνιαίας αποζημίωσης που λαμβάνουν οι σπουδαστές των στρατιωτικών μας σχολών, σύγχρονες υπηρεσίες ασφάλισης και υγείας αλλά και εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες και εφαρμογές για τους αξιωματικούς μας», αναφέρει στην ανάρτησή του.
Ο πρωθυπουργός λέει η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και δεσμεύεται «να τρέξουμε ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη για να κλείσουμε την ψαλίδα στα εισοδήματα. Με σταθερά και όχι βιαστικά βήματα, η δέσμευσή μας ισχύει στο ακέραιο: κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ καθαρά το 2027».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρεται επίσης στο ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, μετά την ήδη ανακοινωθείσα συμμετοχή της στο πρόγραμμα δυτικά της Πελοποννήσου.
«Γιατί είναι σημαντική αυτή η εξέλιξη; Γιατί μια κορυφαία αμερικανική πολυεθνική επιλέγει να επενδύσει σε ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα, αναγνωρίζοντας στην πράξη την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην περιοχή. Όπως άλλωστε έκανε πρόσφατα και η Λιβύη, δημοπρατώντας θαλάσσια οικόπεδα στη δική της ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή, σεβόμενη δηλαδή ουσιαστικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Ελλάδα ασκεί στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, παρά τη σκόπιμη παραπληροφόρηση ορισμένων. Αλλά είναι επίσης απόδειξη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο. Θυμίζω ότι νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ήδη δραστηριοποιείται η Exxon Mobil που ενδέχεται να κάνει τις πρώτες δειγματοληπτικές έρευνες μέσα στο 2025. Είναι στρατηγική επιλογή μας μία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλής, με τους πόρους που εξοικονομούνται ή τους νέους που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των φυσικών κοιτασμάτων να διατίθεται προς όφελος όλων των Ελλήνων», γράφει.