Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου, 2025
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μητσοτάκης σε αγρότες: Τα μπλόκα ασκούν πίεση αλλά δεν βοηθούν – Τι είπε για τις πληρωμές

Πρέπει να διαβάσετε

Πρόσκληση διαλόγου απευθύνει μέσα από το Κυριακάτικο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως «τα μπλόκα μπορεί να εκφράζουν πίεση, αλλά δεν διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και δεν βοηθούν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα».

Αναφερόμενος στην πορεία των πληρωμών των αποζημιώσεων και των αγροτικών επιδοτήσεων, ο πρωθυπουργός σημειώνει πως «ομαλοποιείται κάθε εβδομάδα η ροή των πληρωμών στους αγρότες μας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και προσπαθούμε να καταβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου άλλα 1,2 δισ. ευρώ, φθάνοντας συνολικά φέτος στα 3,7 δισ. ευρώ από 3,1 το 2024. Θα λάβουν, δηλαδή, 600 εκ. περισσότερα φέτος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει στη συνέχεια: «Κατανοώ τη δυσαρέσκεια που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις, ωστόσο ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση, καθώς υπήρχε το σοβαρό ενδεχόμενο να διακοπεί η διάθεση των κοινοτικών πόρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που αποφύγαμε με τη δημιουργία πλέον ενός αξιόπιστου και δικαιότερου συστήματος, που φέρει και τη σφραγίδα της ΕΕ».

«Οι έντιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που είναι η συντριπτική πλειονότητα, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Όσα χρήματα δικαιούνται, θα τα λάβουν στο ακέραιο. Όμως πρέπει να μπει τέλος σε ένα προβληματικό καθεστώς είσπραξης επιδοτήσεων που ευνοούσε τους επιτήδειους», επισημαίνει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι «οι αγρότες έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν περισσότερα και καλύτερα. Αλλά οι λύσεις έρχονται μέσα από διάλογο. Οι ακραίες μορφές διαμαρτυρίας, όπως τα μπλόκα, μπορεί να εκφράζουν πίεση, αλλά τελικά δυσκολεύουν την καθημερινότητα όλων και δεν βοηθούν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Η πόρτα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι και θα είναι πάντα ανοιχτή για συζήτηση με αγρότες που θα έρθουν συντεταγμένα, με συγκεκριμένη εκπροσώπηση και συγκεκριμένα αιτήματα. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε τους αγρότες και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε στο μέτρο του δυνατού».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα