Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η ασφάλεια όλων μας – Κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι

Ομιλία στην εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αρχικά συνεχάρη τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για τη συμβολή τους στην ασφάλεια των πολιτών και στη συνέχεια ανέφερε:

«Η ασφάλεια όλων μας παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μία αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη η πολιτική ασφάλειας να εφαρμόζεται παρά τις δυσκολίες αλλά και να προσαρμόζεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Τόνισε ότι «η ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδες αγαθό του πολίτη γιατί συνδέεται άρρηκτα με τη σταθερότητα, με την κοινωνική ειρήνη, την ανάπτυξη, το δικαίωμα στην προκοπή, συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη άσκηση κάθε ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος. Την επιβάλλει όχι μόνο η οργάνωση μιας ευνομούμενης πολιτείας αλλά η ίδια η ταχύτητα με την οποία αλλάζει ο κόσμος μας καθώς και η διαφοροποίηση των απειλών κατά των κοινωνικών αγαθών της συλλογικής ευημερίας.

Η μετάλλαξη, η ίδια η εξέλιξη της παραβατικότητας περιλαμβάνεται στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ασφάλειας. Επίσης η αξιοποίηση της τεχνολογίας από επίδοξους εγκληματίες κάθε κλίμακας και η ανάδυση νέων υβριδικών απειλών, η υπονόμευση της δημοκρατίας από εξτρεμιστικές πράξεις αλλά και από ακραία ρητορική».

Στη συνέχεια ανέφερε τρεις αποστολές που επωμίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία τρία χρόνια:

  1. την τήρηση των υγειονομικών μέτρων στη διάρκεια των απαγορεύσεων που μας επέβαλλε η πανδημία όσο και έπειτα
  2. τη συμβολή στη διαχείριση φυσικών καταστροφών όπως για παράδειγμα στην απομάκρυνση κατοίκων σε πυρκαγιές.
  3. στην υπεράσπιση της εθνικής επικράτειας.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την αστυνομία και για τη φύλαξη των συνόρων.

Αναφερόμενος για περιστατικά κακοποίησης είπε πως όπως συμβαίνει σε κάθε προηγμένη κοινωνία οξύνονται οι ευαισθησίες των πολιτών και οι απαιτήσεις τους.

«Τα προβλήματα αυτά πλέον αναδεικνύονται και αντιμετωπίζονται με μεγάλη ευαισθησία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα περιστατικά υπήρχαν και στο παρελθόν. Συχνά δυστυχώς περνούσαν απαρατήρητα. Σήμερα ευτυχώς προκαλούν τεράστια κατακραυγή αλλά και μια μεγάλη πίεση δικαιολογημένη στους κρατικούς μηχανισμούς για την αποτελεσματική τους αντιμετώπιση».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε παράλληλα «αποτρόπαια» τα εγκλήματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης ενώ ζήτησε από τους αστυνομικούς εκτός από αποτελεσματικότητα και ευαισθησία.

«Αποτρόπαια τα εγκλήματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Να τα χειριστούμε όχι μόνο με αποτελεσματικότητα αλλά και με ευαισθησία. Να αντλήσουμε τις πληροφορίες που θα μας επιτρέψουν να δέσουμε αυτές τις υποθέσεις έτσι ώστε όλοι που πρέπει να λογοδοτήσουν να το κάνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στις περιπολίες και ιδιαίτερα τις βραδινές που έχουν αυξηθεί σημαντικά, παρέχοντας αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Παρά την εικόνα ενίοτε διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας, επισήμανε και έφερε ως παράδειγμα την τρομοκρατική βία, η οποία όπως είπε έχει ξεριζωθεί.

Και συνέχισε λέγοντας πως «καταργήσαμε τα άβατα. Τα Εξάρχεια παραδόθηκαν στους κατοίκους και τους επισκέπτες του. Δεκάδες κατειλημμένα κτήρια έχουν εκκενωθεί και βέβαια έγιναν παρεμβάσεις σε φοιτητικές εστίες, που είχαν είναι άνδρο παραβατικών συμπεριφορών και αναρωτιέμαι πράγματι ποιοι είναι αυτοί που μας ασκούν κριτική όταν επιβάλλουμε το νόμο και την τάξη σε χώρους που θα πρέπει να ενθαρρύνεται η ελεύθερη έκφραση σκέψης και της γνώμης και να μην αποτελούν καταφύγια παραβατικών συμπεριφορών όπως συνέβαινε στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου».

Ενισχύσαμε την θωράκιση των συνόρων με προσλήψεις, με σχεδόν 2.000 νέεων συνοριοφυλάκων, την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης συνόρων, την πρώτη επέκταση του φράκτη στον Έβρο έως 7 χιλιόμετρα, τόνισε επισημαίνοντας πως έχουν μειωθεί και οι μεταναστευτικές ροές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην σημαντική ενίσχυση του εξοπλισμού της ΕΛ.ΑΣ., την σύσταση των νέεων γραφείων ανηλίκων, ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επίσης το μήνυμα πως «κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι», ενώ αναφερόμενος σε καταγγελίες αστυνομικής βίας είπε πως στο παρελθόν αυτές διερευνήθηκαν και πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης και πως δεν θα γίνει ανεκτή καμία κατάχρηση οργάνου της τάξης εις βάρος πολίτη.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα ασφαλής και μια χώρα που προσπαθεί κάθε μέρα να αντιμετωπίζει με επάρκεια και διαρκή προσπάθεια κάθε απειλή στο εσωτερικό και το εξωτερικό της», υπογράμμισε.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα