Κοινές δηλώσεις έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αίγυπτο.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως Ελλάδα και Αίγυπτος υπηρετούν αταλάντευτα κοινές Αρχές ενώ έχουν και κοινούς στόχους.

«Παράδειγμα διμερούς πρωτοβουλίας αποτελεί η συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των ΑΟΖ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως θα πρέπει όλα τα ξένα στρατεύματα να αποχωρήσουν άμεσα απο την περιοχή της Λιβύης προκειμένου να επιτευχθεί καθεστώς σταθερότητας στην περιοχή, ενώ παράλληλα σημείωσε και την δυσαρέσκεια της χώρας μας για την μη παρουσία της στην σύνοδο για το Λιβυκό ζήτημα.

Αλ Σίσι: Ανάγκη ενίσχυσης του τριμερούς μηχανισμού ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο

«Ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο υπάρχουν βαθιές φιλικές σχέσεις και οι πρώτες επαφές των δύο λαών έγιναν πριν από 3.000 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια πύκνωσαν η συνεργασία σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, είτε διμερής είτε πολυμερής μαζί και με την Κύπρο», τόνισε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κάιρο.

«Εξετάσαμε με τον κ. Μητσοτάκη σειρά πτυχών της σχέσης μας από τις οικονομικές ανταλλαγές, έως την τουριστική συνεργασία. Ανταλλάξαμε απόψεις και για τις περιφερειακές εξελίξεις. Τόνισα την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αρχής της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισα την ανάγκη ενίσχυσης του τριμερούς μηχανισμού ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Για το παλαιστινιακό ζήτημα, αναφέρθηκα στην Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για ανοικοδόμηση της Γάζας. Για τη Λιβύη τονίσα την ανάγκη για διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στα τέλη του έτους και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Πηγή: cnn.gr