Σε συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ στο κεντρικό δελτίου του Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στην πανδημία και την αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για το Πάσχα ήταν απολύτως απαραίτητη λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου. Το ζήτημα ήταν να μην μεταφερθεί ο κορωνοϊός στην επαρχία. Ως αντιστάθμισμα της απαγόρευσης μετακίνησης το Πάσχα, θα λειτουργήσει το άνοιγμα της εστίασης και η χαλάρωση του lockdown. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός τόνισε, βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά δεδομένα της πανδημίας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πρέπει να τα βλέπουμε δυναμικά και όχι στατικά. Και η δυναμική είναι θετική. Προσέθεσε δε ότι είναι καλύτερα να κάθεται κανείς σε ένα τραπεζάκι έξω παρά να συνεχιστούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι συγκεντρώσεις στις πλατείες συνιστούν μειοψηφικό φαινόμενο. Ωστόσο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με καταστολή. Χαρακτήρισε δε τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης λάθος. Κάλεσε μάλιστα τους νέους να κάνουν ένα κίνημα υπέρ του εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι έλεγχοι της αστυνομίας θα είναι πολύ αυστηροί τις μέρες του Πάσχα.

Ο εμβολιασμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Επιχείρηση Ελευθερία συνιστά μεγάλη επιτυχία του ελληνικού κράτους, σε ό,τι αφορά τόσο την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε όσο και για τη συμπεριφορά του προσωπικού. Κάλεσε εξ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι πλέον όλοι όσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων επαγγελματικών κατηγοριών, όπως οι υγειονομικοί. Αυτή η συζήτηση όμως θα ανοίξει το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο όταν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την γρίπη, καθώς και το δεύτερο κύμα του εμβολιασμού για τον κορωνοϊού. Διευκρίνισε πάντως ότι θα είναι οριοθετημένος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Κανείς εργοδότης δεν θα μπορεί να απολύσει εργαζόμενο επειδή αρνήθηκε να κάνε το εμβόλιο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε αναφερόμενος στην αξιολόγηση των εμβολίων:

Καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο.

Για τους αρνητές των εμβολίων, εκτίμησε ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι πολύ μικρός, αλλά λαμβάνουν μεγαλύτερη δημοσιότητα από όσο τους αντιστοιχεί κανονικά.

Πηγή: cnn.gr