Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφοντας το πολιτικό σκηνικό των τελευταίων ημερών εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού μιλώντας για πολιτική συναλλαγή που γίνεται σε κοινή θέα.

«Μια εθνική υποχώρηση συντελείται στα ερείπια των κανόνων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας αυτά τα οποία βιώσαμε τις τελευταίες εβδομάδες, αποτελούν έκφραση μιας πρωτοφανούς πολιτικής θεσμικής αυθαιρεσίας. Η ελληνική Δημοκρατία ζει στιγμές πολιτική συναλλαγής και μάλιστα σε κοινή θέα. Μπροστά στα μάτια μας είδαμε και εξακολουθούμε να βλέπουμε εκβιασμούς. Κάθε μέρα νομίζουμε ότι δεν πάει πιο κάτω και μας διαψεύδουν. Όλοι πια έχουν αντιληφθεί τα παζάρια που έχουν γίνει. Συνειδήσεις ανταλλακτικά με χαρτοφυλάκια και πόστα για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών.»

«Η Ελλάδα ζει μέρες ντροπής. Έχουμε επίσης «ανεξάρτητους», υποτίθεται, βουλευτές – που όμως εκχωρούν προκαταβολικά την ψήφο τους σε ένα συγκεκριμένο κόμμα. Και το αύριο της χώρας κινδυνεύει, δυστυχώς, να καθορίζεται από έξι κομπάρσους, που δέχτηκαν να έχουν ρόλο στην τελευταία πράξη του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η απαξίωση ευνοεί τα άκρα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι η απαξίωση της πολιτικής που ζούμε τις τελευταίες μέρες ευνοεί τα άκρα.

«Αυτή η κοινοβουλευτική παρακμή ενισχύει τελικά τους εχθρούς της Δημοκρατίας.Όλους αυτούς που απαξιώνουν συνολικά την πολιτική. Που σπέρνουν την απογοήτευση. Που επενδύουν σε ακρότητες και σε ανυπόστατες θεωρίες.Όπως και εσείς εξάλλου κάνατε στο παρελθόν.Η δική σας πολιτική είναι που τους εκθρέφει. Η δική σας πολιτική είναι που ρίχνει νερό στο μύλο των ακραίων εχθρών της Δημοκρατίας» τόνισε.

Εκλογές τώρα, θα φέρουν κάθαρση

Κατά τον κ. Μητσοτάκη «αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα πρέπει να πάει άμεσα στις κάλπες. Οι εκλογές θα φέρουν την πολιτική κάθαρση που χρειάζεται η Ελλάδα».

Οπως είπε «η σημερινή σύνθεση της Βουλής βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινωνία. Η αριθμητική που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση με συναλλαγές και εκβιασμούς, είναι μετέωρη» και επεσήμανε ότι «οι πλειοψηφίες που προκύπτουν με εκβιασμούς και με παζάρια είναι πλαστές».

«Τα μονότονα ψέματα του κ. Τσίπρα δεν ακούγονται, πια, από κανέναν. Οι ελιγμοί του θυμίζουν, πλέον, τελευταίους σπασμούς μιας εξουσίας σε αποδρομή» σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες έχουν τη δική τους φωνή και θα στείλουν το δικό τους μήνυμα. Φύγετε, φύγετε μαζί με τα μνημόνια φύγετε μαζί με την αποτυχία σας και αφήστε τους Έλληνες να ανασάνουν και να πάρουν τις τύχες του τόπου τους στα χέρια τους».

«Ο τραγέλαφος τελειώνει με μελόδραμα»

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε και τον ιδιότυπο διάλογο Καμμένου Τσίπρα στη Βουλή κάνοντας λόγο για μελόδραμα

«Για αυτά που είδαμε σήμερα τι να πω ένας τετραετής τραγέλαφος τελειώνει με ένα μελόδραμα. Το ύστατο στάδιο της πολιτικής απαξίωσης είναι η γελοιοποίηση και νομίζω ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. Οι πολίτες που παρακολούθησαν το διάλογο Καμμένου Τσίπρα έβγαλαν τα συμπεράσματά τους δε χρειάζεται να προσθέσω τίποτα περισσότερο εγώ».

«Δεν θα αποκαλέσω ποτέ τον Ζάεφ «Μακεδόνα»»

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποκαλέσει τον πρωθυπουργό των Σκοπίων «Μακεδόνα».

«Εγώ δεν θα πω ποτέ ότι καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα περιμένω να το πείτε εσείς κ. Τσίπρα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να τους περιγράψουμε περιφραστικά δεν θα πούμε ποτέ «Μακεδόνες»» είπε και πρόσθεσε: «Περιμένω και τον κ. Αποστολάκη να καλωσορίσει τον Μακεδονικό στρατό όταν θα κάνει κοινά γυμνάσια με τον Ελληνικό. Αυτά έχετε υπογράψει και αυτά θα ψηφίσετε σήμερα. Τώρα έρχεστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες των δικών σας επιλογών που θα σας καταδιώκουν πολιτικά για πολύ καιρό. Τον πρόβλημα είναι ότι θα ζημιωθεί η χώρα».

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ «δίνετε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μειονοτικό πρόβλημα στην βόρειο Ελλάδα με τη συμφωνία που έχετε υπογράψει. Δεν θα ζητήσετε τα ρέστα από τη Νέα Δημοκρατία που αναδεικνύει την ίδια την πραγματικότητα έτσι όπως διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Στην πράξη ακόμα και ο όρος «Βόρεια Μακεδονία» είναι πολύ πιθανό να παραγνωρίζεται αφού ο όρος «μακεδόνες» και «μακεδονική γλώσσα» μπορεί να συμπαρασύρει και το όνομα».

«Υβρις να κατηγορείτε εσείς εμάς για ακροδεξιά»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως ότι και να κάνει η κυβέρνηση εκλογές θα γίνουν και το αποτέλεσμα θα σαρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να μιλάει για ακροδεξιά και να την σχετίζει με την Νέα Δημοκρατία.

«Είναι ύβρις να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία για ακροδεξιά. Είναι αυτός που μαζί με την ακροδεξιά έριξε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι αυτός που συγκυβέρνησε με τον ακροδεξιό λαϊκισμό ο οποίος καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του κ. Καμμένου με την ανοχή του οποίου η κυβέρνηση δεν θα έχει φτάσει ποτέ στις Πρέσπες» τόνισε με έμφαση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να προσθέσει με νόημα: «Στις δημοκρατίες δε στήνονται καθεστώτα τύπου Μαδούρο οι εκλογές έρχονται και θα δώσουν ανάσα στους Ελληνες θα φέρουν αλήθεια ενότητα και πρόοδο και θα ανοίξουν έναν άλλο δρόμο για την πατρίδα μας με λιγότερους φόρους περισσότερες δουλειές, ευκαιρίες για όλους και προστασία για αυτούς που την χρειάζονται».

«Ελα μαζί μου στην Ευρώπη να διαπραγματευτούμε μικρότερα πλεονάσματα»

Αναφερόμενος στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Βέμπερ περί μείωσης των πλεονασμάτων κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πάνε μαζί στην Ευρώπη προκειμένου να διαπραγματευτούν μικρότερα πλεονάσματα.

«Είδα ότι αντιδράσατε κ. Τσίπρα γι’ αυτό που είπε ο κ.Βέμπερ οτι μια σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει μικρότερα πλεονάσματα για τη χώρα. Συμφωνείτε με αυτή την πολιτική κ. Τσίπρα; Συμφωνείτε ότι πρέπει να είναι εθνικός στόχος η μείωση των πλεονασμάτων ναι ή όχι; Σας καλώ εδώ και τώρα πάμε μαζί στην Ευρώπη να πάμε μαζί στη Γερμανία να διεκδικήσουμε τα μικρότερα πλεονάσματα. Εκτός εάν πράγματι αυτό το οποίο θέλετε είναι να κάνετε την ζωή της επόμενης κυβέρνησης πιο δύσκολη έχοντας προεξοφλήσει από τώρα το εκλογικό αποτέλεσμα» τόνισε.

Για να προσθέσει: «Εμείς τη μάχη για τα μικρότερα πλεονάσματα θα τη δώσουμε επειδή έχουμε κάτι που εσείς δεν διαθέτετε πραγματική βούληση και αξιοπιστία για νέες επενδύσεις».

Για τον χρόνο των εκλογών

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στον χρόνο των εκλογών είπε προς τον πρωθυπουργό. «Θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να μείνετε λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία. Θα προσπαθήσετε να μεταθέσετε όσο μπορείτε τις εθνικές εκλογές θα προσπαθήσετε να φτάσετε στο τέλος της τετραετίας αν είναι δυνατόν, δεν μπορείτε όμως να πάτε κόντρα στην δυναμική των πραγμάτων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές η κυβέρνηση σας θα σαρωθεί και στις ευρωεκλογές θα έχουμε δημοψήφισμα με το σύνθημα που σας φωνάζουν όλοι οι Έλληνες: Φύγετε, φύγετε, φύγετε, γιατί η Ελλάδα αξίζει καλύτερα».

Πηγή: iefimerida.gr