«Μίνι κραχ» στις παγκόσμιες αγορές λόγω της μετάλλαξης της Μποτσουάνα

Στα χρηματιστήρια και τις παγκόσμιες αγορές έχει μεταφερθεί η ανησυχία μετά τον εντοπισμό μίας νέας, πιθανόν ανθεκτικής, μετάλλαξης του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών και του πετρελαίου να καταγράφουν μεγάλη πτώση, ενώ οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 3,3% λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς, με τη σημερινή συνεδρίαση να αναμένεται η χειρότερη εδώ και πάνω από ένα έτος.

Οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τριών μηνών, με τον δείκτη MSCI για την περιοχή (εκτός της Ιαπωνίας) να υποχωρεί 2%.

H τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό πετρέλαιο υποχωρούσαν 3%, κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω φόβων για μείωση της ζήτησης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις τιμές τους, σημείωναν σημαντική πτώση. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχωρούσε 8 μονάδες βάσης στο 1,5618%.

Λίγα είναι ακόμη γνωστά για τη νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα, το Χονγκ Κονγκ και πλέον και το Ισραήλ, αλλά επιστήμονες ανέφεραν ότι έχει έναν ασυνήθιστο συνδυασμό μεταλλάξεων και πιθανόν να μπορεί να διαφεύγει των ανοσοποιητικών αντιδράσεων ή να γίνεται πιο μεταδοτική.

Οι βρετανικές Αρχές θεωρούν ότι είναι η πιο σημαντική μετάλλαξη έως τώρα και ανησυχούν ότι μπορεί να είναι ανθεκτική στα εμβόλια, σπεύδοντας να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως έκανε και η Ιαπωνία.

Σημαντική πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης. Η εγχώρια αγορά ακολουθεί τη μεγάλη υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ “βουτιά” σημειώνουν και τα futures των δεικτών της Wall Street, καθώς τους επενδυτές ανησυχεί η νέα μετάλλαξη της covid-19 που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα της Αφρικής, η οποία δημιουργεί ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:40, διαμορφωνόταν στις 870,15 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,15% .

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,89%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,10%.

Πτώση καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (-4,63%), της Εθνικής (-3,79%), της Πειραιώς (-3,55%) και της Alpha Bank (-3,36%)

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (-4,07%) και των Τραπεζών (-3,65%).

Ανοδικά κινούνται 3 μετοχές, 83 πτωτικά και 4 παραμένουν σταθερές.

Οι τρεις μετοχές οι οποίες σημειώνουν άνοδο είναι οι μετοχές των Μύλων Λούλη (+0,80%) της Τεχνικής Ολυμπιακής (+0,61%) και της Mermeren (+0,44%) , ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Attica Bank (-26,83%) και Logismos (-8,18%).

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα