Μικρή ανάσα στις τιμές των καυσίμων – Προσδοκίες για περαιτέρω αποκλιμάκωση μετά τα μέσα Ιουνίου

Οι πρατηριούχοι βλέπουν τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά εκτιμούν ότι το φετινό καλοκαίρι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι

Intime
Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Σε στάση αναμονής βρίσκονται τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επαγγελματίες του κλάδου των καυσίμων στην Κρήτη, καθώς μετά από ένα μεγάλο διάστημα αυξήσεων παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης.

Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης πρατηρίων υγρών καυσίμων Σταύρος Κομμουλάς, παρά τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για πτώση των τιμών στις διεθνείς αγορές, η εικόνα που φτάνει στην αγορά λιανικής δεν είναι πάντα αντίστοιχη.

«Πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα ότι τα καύσιμα πέφτουν, οι τιμές στις διεθνείς αγορές και τα λοιπά. Εμείς όμως αυτό δεν το βλέπουμε στις δικές μας εταιρείες», σημειώνει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι συχνά οι επαγγελματίες του κλάδου έρχονται αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις αντί για μειώσεις.

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, παρατηρείται μια μικρή αποκλιμάκωση τόσο στην αμόλυβδη όσο και στο πετρέλαιο κίνησης, με την αγορά να αναμένει παράλληλα τις αποφάσεις της Πολιτείας σχετικά με την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Κομμουλά, το επόμενο διάστημα αναμένεται σταδιακή αποκλιμάκωση στις τιμές, με τα πρώτα πιο ορατά αποτελέσματα να φαίνονται στα πρατήρια μετά τα μέσα Ιουνίου.

«Νομίζω ότι θα έρθει η στιγμή που θα κατέβει και από τα 2 ευρώ η βενζίνη και δεν θα είναι μακριά αυτή η στιγμή», τονίζει, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ακόμη και κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ, τα καύσιμα παραμένουν ακριβά για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Για τη θερινή περίοδο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τιμές αμόλυβδης που θα κυμαίνονται μεταξύ 1,80 και 1,95 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης αναμένεται να διαμορφωθεί από 1,70 έως 1,80 ευρώ το λίτρο. Την ίδια ώρα, ο κλάδος ελπίζει ότι οι διεθνείς εξελίξεις θα επιτρέψουν ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών.

Η ακρίβεια στα καύσιμα εξακολουθεί να πιέζει επαγγελματίες και καταναλωτές, επηρεάζοντας το κόστος μεταφορών, τις επιχειρήσεις αλλά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

«Όλοι δυσκολεύονται και όλη αυτή η περίεργη ατμόσφαιρα δημιουργεί μια μουρμούρα στους καταναλωτές και στους επαγγελματίες», αναφέρει ο κ. Κομμουλάς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αποκλιμάκωση που αναμένεται μετά τις 15 Ιουνίου θα συμβάλει όχι μόνο στη μείωση του κόστους αλλά και στη βελτίωση της ψυχολογίας της αγοράς.

«Όταν το δει στο κάτω από 2 ευρώ λίγο καλυτερεύει η ψυχολογία. Όταν το δει και κάτω από το 1,90 επίσης καλυτερεύει η ψυχολογία», καταλήγει.

Προηγούμενο

Αστρονόμοι ανακάλυψαν εξωπλανήτες με μαγνητικά πεδία

Επόμενο

Η χώρα που βίωσε την πιο ζεστή άνοιξη που έχει καταγραφεί ποτέ

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα