Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας σε όλο το φάσμα της πραγματικής οικονομίας. Η αγορά μετά και το δεύτερο lockdown αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και οι παραγωγικοί φορείς ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας είναι επιτακτική.

Για τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας στη «σκιά» των επιπτώσεων της πανδημίας μίλησε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Η αγορά βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση ασχέτως μεγέθους της επιχείρησης. Θα πρέπει να υπάρξει γενναία στήριξη του επιχειρείν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κομβικό επενδυτικό προορισμό για κινεζικές επιχειρήσεις που εστιάζουν κυρίως στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας, του τουρισμού, των μεταφορών και των υποδομών.

«Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο για τη μετά covid εποχή. Ήδη όμως υπάρχει προγραμματισμός σε ένα ευρύτερο πλαίσιο οικονομικού ενδιαφέροντος», επεσήμανε ο κ.Μίχαλος.

Με το βλέμμα στραμμένο στη μετά-COVID19 εποχή και στην ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, Ελλάδα και Κίνα βρίσκονται σε … ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με φόντο επενδυτικές προοπτικές συνεργασίας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην τηλε – ημερίδα με τίτλο «Η Ελλάδα, ένας αναδυόμενος επενδυτικός προορισμός στην Ευρώπη μετά το COVID19» που διοργανώθηκε σε συνεργασία του ΕΒΕΑ με το China Chamber of Commerce to the EU.

«Είμαστε σε σωστή κατεύθυνση ώστε μετά τη λήξη του υγειονομικού συναγερμού να υλοποιηθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες. Χρειάζεται προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ και αυτό μπορεί να γίνει από την παραγωγική διαδικασία και την εξωστρέφεια. Μόνο έτσι θα ακολουθήσουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης», σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ειδικότερα για τον πρωτογενή τομέα ο κ. Μίχαλος έκανε λόγο για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας σε σχέση με διεθνείς ανταγωνιστές που αφορούν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών προϊόντων.