Μια καλή μέρα για την Ελλάδα και την Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Έγραφα προ καιρού, στο κείμενο με τίτλο “Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Η ευκαιρία της Κρήτης και η μοιραία δειλία των εκπροσώπων της”: “Οι επικεφαλής των τριών πρώτων κομμάτων παρά τους δημόσιους καυγάδες και τις παλινωδίες περί κομματικής πειθαρχίας, στηρίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο. Και είναι και οι τρεις Κρητικοί.

Υπάρχει ένας συμβολισμός σε αυτό: Η Κρήτη των γυναικοκτονιών, της βίας, της ανομίας, των πυροβολισμών, της κατσούνας και του κουτσαβακισμού, συγχρονίζεται (με απροθυμία αλλά συγχρονίζεται) στο πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο για να οδηγήσει τη χώρα ένα βήμα πιο μπροστά.

Θα συγχρονιστούν άραγε και οι βουλευτές της; Ή θα συνεχίσουν να θεωρούν ότι -η άποψη και κυρίως- η ψήφος των ψευτοπαλικαράδων με τα ανοιχτά μαύρα πουκάμισα και τα κλειστά, κατάμαυρα μυαλά μετρά περισσότερο από τα ανθρώπινα δικαιώματα”;

Η ερώτηση απαντήθηκε ξεκάθαρα το βράδυ της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας: Ναι, οι περισσότεροι βουλευτές της Κρήτης στάθηκαν στο ύψος της περίστασης. Πέρα από εκείνους που γνωρίζαμε από πριν ότι θα ψηφίσουν θετικά, η -ευχάριστη – έκπληξη ήρθε από τους βουλευτές που μέχρι πρότινος φερόταν έτοιμοι να καταψηφίσουν ή να απέχουν. Ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, η Ελένη Βατσινά (καταψήφισε δυο άρθρα του νομοσχεδίου) και ο Φραγκίσκος Παρασύρης (καταψήφισε ένα άρθρο)προσέθεσαν το δικό τους “ναι” στα υπόλοιπα 173, είτε δια ζώσης, είτε με επιστολική ψήφο.  Θετικά ψήφισε και ο  Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Και για να μην αδικούμε κανέναν θετικά, όπως περιμέναμε, ψήφισαν και οι: Λευτέρης Αυγενάκης, Μάξιμος Σενετάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Σέβη Βουλουδάκη, Γιάννης Πλακιωτάκης, Χάρης Μαμουλάκης (με επιστολική ψήφο), Κατερίνα Σπυριδάκη.

Δεν ξέρω αν χρειάζεται να πούμε συγχαρητήρια, μπράβο ή οτιδήποτε παρόμοιο για κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο – μα δεν ήταν. Ξέρω πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έφερε το νομοσχέδιο όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, γνωρίζοντας τις αντιδράσεις που θα συναντούσε εντός του κόμματος του αλλά και σε μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης που τον στήριξαν και εντέλει τον βοήθησαν να το περάσει (ο κ. Ανδρουλάκης επισης με σημαντικές εσωκομματικές αντιδράσεις) και συνολικά όλοι όσοι έβαλαν πλάτη και το ψήφισαν, κατέστησαν την 15η Φεβρουαρίου μια ιστορική ημέρα για την Ελληνική Δημοκρατία. Κυρίως την κατέστησαν μια χαρούμενη μέρα για χιλιάδες ανθρώπους που την περίμεναν χρόνια ολόκληρα.

Μαζί με την Ελλάδα, μπορεί να χαίρεται και η Κρήτη, η οποία χάρη στην πλειοψηφία των βουλευτών της, έδειξε ένα άλλο πρόσωπο, πιο θαρραλέο και προοδευτικό από όσο την έχουμε συνηθίσει ή και από όσο περιμέναμε.

Και δεν έχουν καν σημασία οι λόγοι που το έκαναν: αν ψήφισαν θετικά επειδή το πίστευαν, επειδή πιέστηκαν, επειδή έτσι έκαναν και οι συνάδελφοί τους. Όπως σωστά γράφει ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος στo lifo.gr : “…η ζωή μας είναι οι πράξεις μας, όχι τα πράγματα που υποθέτουν για εμάς”.

Με τις πράξεις τους λοιπόν, οι περισσότεροι κρητικοί βουλευτές δεν σύρθηκαν, ούτε κρύφτηκαν πίσω από την βούληση των ψηφοφόρων τους. Αντιθέτως τράβηξαν μπροστά και έδειξαν τον δρόμο. Ως οφείλουν να κάνουν οι βουλευτές, ασχέτως αν πολλές φορές το ξεχνάμε.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα