του Σωτήρη Μεταξά
Με νομοθετική ρύθμιση “κλείδωσε” το στρατηγικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης της Κρήτης και “θωράκισης” του νησιού με χρονικό ορίζοντα τη λειτουργία της μεγάλης διασύνδεσης με την Αττική.
Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της “αρχιτεκτονικής” του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως αναφέρονται στις σχετικές νομοθετικές διατάξεις (οι ρυθμίσεις εντάχθηκαν στο σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές).
Για την πλήρη εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης θα πρέπει έως την 1η Ιουλίου να προστεθούν στο νησί επιπλέον 60 Μεγαβάτ.
Την ίδια ώρα επισημαίνεται πως η διασφάλιση της επάρκειας θα γίνει με την προσθήκη καινούριου παραγωγικού δυναμικού στο νησί. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με επέκταση του υφιστάμενου δυναμικού, είτε με νέες συμβατικές μονάδες.
Πρόκειται ουσιαστικά για μέτρα “γέφυρα” που έχουν στο επίκεντρο το μεσοδιάστημα μέχρι να λειτουργήσει το “μεγάλο καλώδιο” ενώ σημείο κλειδί αποτελεί το πλαίσιο εφεδρείας για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά την πλήρη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα.
Στόχος είναι οι λύσεις που θα προκριθούν να έχουν εφαρμογή και μετά την ένταξη του νησιού στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, στο πλαίσιο των εφεδρειών εκτάκτων αναγκών που θα χρειαστεί να παραμένουν σε ψυχρή εφεδρεία.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΥΠΕΝ, στο άρθρο 47 του νομοσχεδίου, θεσπίζει τη δυνατότητα για τη μεταφορά, την εγκατάσταση και λειτουργία, όχι μόνο των υφιστάμενων αλλά και προστιθέμενων μονάδων.
Στο μεταξύ, κατά παρέκκλιση των περιβαλλοντικών όρων κοινοτικών οδηγιών, θα συνεχιστεί η λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων της ΔΕΗ μέχρι την ολοκλήρωση της μεγάλης ενεργειακής διασύνδεσης.
Ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα χρήσης των ενεργειακών πετρελαϊκών μονάδων του νησιού να παραμείνουν σε καθεστώς μερικής εξαίρεσης αναφορικά με τους περιορισμούς για τις εκπομπές ρύπων από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις (Κοινοτική Οδηγία 201/75/Ε.Ε).
Σε κάθε περίπτωση, τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την επιλογή των μονάδων της ΔΕΗ που θα λειτουργήσουν σε καθεστώς “ψυχρής εφεδρείας” μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.
Όπως έχει γράψει το Creta24.gr, θεωρείται δεδομένο ότι κάποια ή κάποιο από τα εν ενεργεία εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής θα διατηρηθεί σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας ώστε σε περίπτωση τυχόν βλάβης στις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις να συνεχίζεται απρόσκοπτα η τροφοδοσία του νησιού.
Φαίνεται μάλιστα πως η επιλογή των Λινοπεραμάτων, ένας από τους βασικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Κρήτη αποτελεί, αν όχι μονόδρομο, τουλάχιστον την πρώτη επιλογή.