Το πόσο εύκολα μπορεί ο αριθμός των διασωληνωμένων να εκτιναχθεί στα ύψη το διαπιστώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο στη χώρα μας, όταν μέσα σε τρεις εβδομάδες γέμισαν οι ΜΕΘ με ασθενείς που έχρηζαν άμεσης μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής τους λόγω του κορωνοϊού.

Αντίθετα, η αποκλιμάκωση χρειάσθηκε υπερδιπλάσιο χρόνο. Γι αυτό, οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού κι αυτό αποδεικνύεται κι από το πόσο ραγδαία μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση. Σύμφωνα με το Open TV τρεις είναι οι κομβικές ημερομηνίες που καταδεικνύουν πώς μπορεί να ολισθήσει η κατάσταση και πόσο δύσκολα… μαζεύεται.

Στις 11  Νοεμβρίου 2020 οι διασωληνωμένοι στη χώρα μας ήταν 297 και χρειάστηκαν μόλις τρεις εβδομάδες για να υπερδιπλασιαστούν οι ασθενείς που χρειάστηκε να διασωληνωθούν. Ετσι, στις 3/12 έφτασαν τους 622 που ήταν κι ανώτατος αριθμός στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας.

Εκτοτε χρειάστηκε να διανύσουμε 50 ημέρες για να φτάσουμε στις 22 Ιανουαρίου και να πέσουμε κάτω από το όριο των 300 (σ.σ.: 288) που είχαν θέσει ως προϋπόθεση οι ειδικοί για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για άρση περιορισμό κι επιστροφή σε μερική κανονικότητα και κυρίως στο άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων.

Πηγή: ethnos.gr