Μετατέθηκε λόγω… ισοψηφίας ο νόμος για το περιβάλλον

Πρέπει να διαβάσετε

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ακροδεξιάς κατά τη συζήτηση για τον νόμο περί αποκατάστασης της φύσης. ● Νέα ευκαιρία στην Ολομέλεια του Ιουλίου.

Και εγένετο… ισοπαλία. Αυτό συνέβη χθες κατά τη δεύτερη ψηφοφορία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον νόμο περί αποκατάστασης της φύσης. Ωστόσο η ισοπαλία στους νόμους της Ευρωβουλής σημαίνει απόρριψη του νομοσχεδίου που λυσσαλέα πολέμησαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Ακροδεξιά.

Μια δεύτερη ευκαιρία αναμένεται τώρα να δοθεί στην Ολομέλεια του Ιουλίου, όπου οι ευρωβουλευτές στο σύνολό τους θα κληθούν να δώσουν την άποψή τους για το αν το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο «πεθαίνει» ή όχι.

Πρόκειται για ένα μέρος από το νομοσχέδιο-ναυαρχίδα της Ε.Ε. για την πράσινη μετάβαση, που σκοπό έχει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη. Οι νέοι κανόνες θέτουν ως στόχο την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων της Ε.Ε. έως το 2030.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σε έντονα συγκρουσιακό κλίμα. Το αποτέλεσμα προκάλεσε ένα μείγμα χειροκροτημάτων και χλευασμών μέσα στην αίθουσα, μια αντανάκλαση του σκληρού ιδεολογικού χάσματος που προκάλεσε ο νόμος, ενώ σκληρές κουβέντες ακολούθησαν και από τις δύο πλευρές.

Τους τελευταίους μήνες, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει οργανώσει εκστρατεία κατά του νόμου, τον οποίο η ομάδα θεωρεί ως άμεση απειλή για τα παραδοσιακά μέσα διαβίωσης των Ευρωπαίων γεωργών, ψαράδων και δασοφυλάκων.

Το ΕΛΚ περιγράφει τον νόμο ως μια περίπτωση κακού σχεδιασμού, κακών προθέσεων και λέει ότι οι νομικά δεσμευτικοί στόχοι του για την αποκατάσταση των εδαφικών εκτάσεων θα διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, θα μειώσουν την παραγωγή τροφίμων και θα αυξήσουν τις τιμές για τους καθημερινούς καταναλωτές.

Οι ισχυρισμοί που προβάλλουν οι συντηρητικοί έχουν αμφισβητηθεί σθεναρά από προοδευτικά κόμματα, περιβαλλοντικές ΜΚΟ, επιστήμονες του κλίματος και τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η αποκατάσταση της φύσης και η οικονομική δραστηριότητα είναι δύο συμβατοί στόχοι που μπορούν να ευδοκιμήσουν ταυτόχρονα.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την αποτυχημένη ψηφοφορία, ο Σεζάρ Λουένα, ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής που εκτελεί χρέη εισηγητή του νόμου, και ο Πασκάλ Κανφέν, ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής που προεδρεύει της επιτροπής ENVI, κατήγγειλαν το ΕΛΚ ότι διαστρεβλώνει τη νομοθεσία και ότι συνεργάζεται με ακροδεξιά κόμματα για να την καταρρίψει.

Ο Κανφέν κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι αντικατέστησε το «ένα τρίτο» των συντηρητικών μελών της επιτροπής ENVI με νομοθέτες «σκεπτικιστές της φύσης», προκειμένου να εξασφαλίσει την απόρριψη του σχεδίου νόμου.

«Ηταν μια πολύ σαφής χειραγώγηση της ψηφοφορίας στην ENVI», δήλωσε ο Κανφέν. «Δεν μπορεί να συμβεί στην Ολομέλεια, διότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν μπορεί να αντικαταστήσει μέλη στην Ολομέλεια».

Από την άλλη, ο Πίτερ Λίζε, Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, αντεπιτέθηκε αμέσως, χαρακτηρίζοντας τα σχόλια του Κανφέν σοκαριστικά και απαράδεκτα.

«Ο Πασκάλ Κανφέν είναι ο χειρότερος και πιο κομματικός πρόεδρος της επιτροπής ENVI που έχω βιώσει από το 1994», δήλωσε ο Λίζε. «Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν».

Πάντως, ο Λίζε παραδέχτηκε ότι το κόμμα του είχε «πολλές αντικαταστάσεις» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας επειδή «θέλαμε να είμαστε σίγουροι»…

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα