Το Σαββατοκύριακο λίγο πριν από την τέταρτη φάση της νέας σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό κυκλοφόρησε μία είδηση, η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Μεταρρύθμιση – σοκ: στους Δήμους, τα κέντρα υγείας και τα σχολεία! Εδώ και καιρό μία επιτροπή τεχνοκρατών επεξεργάζεται προτάσεις για ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει επιπλέον αρμοδιότητες στους Δήμους και μεταξύ αυτών προέκυψε η αναφερόμενη είδηση.

Οι περισσότεροι έχουμε επισκεφθεί κάποια στιγμή ένα κέντρο υγείας και είναι βέβαιο ότι δεν μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του. Τις περισσότερες φορές λειτουργούν καθημερινά, αλλά υπολειτουργούν σε όλο το 24ωρο. Συνήθως υπάρχει ένας αγροτικός γιατρός που υπερβάλει εαυτόν με λιγοστή νοσηλευτική υποστήριξη και στην ουσία αδυνατεί να παράσχει πρωτοβάθμια νοσοκομειακή φροντίδα.

Όσον αφορά τα σχολεία, εκτός από τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν μισθολογικά και διοικητικά στο υπουργείο Παιδείας, σήμερα όλα τα υπόλοιπα έξοδα κατασκευής, συντήρησης και λειτουργίας των σχολείων καλύπτονται από τους δήμους.

Σωστά η μεταρρύθμιση αυτή χαρακτηρίστηκε σοκ, αφού έχουμε κέντρα υγείας που λειτουργούν τυπικά μόνο στα χαρτιά και σχολεία δήθεν του κράτους που τα διαχειρίζονται 100% οι δήμοι πλην των εκπαιδευτικών.

Έφθασε επιτέλους η ώρα να αποφασίσουμε την αλλαγή εκείνων που δεν λειτουργούν σωστά σε αυτή τη χώρα και πραγματικό σοκ προκαλείται σε κείνους που δεν θέλουν να γίνουν μεταρρυθμίσεις.

Μεγάλη μεταρρύθμιση για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πληροφορία ότι η ίδια επιτροπή προετοιμάζει τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας. Εκτός από την ενίσχυσή της σε προσωπικό, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες κάθε δήμου, σχεδιάζεται η ανάθεση αστυνομικού έργου που σήμερα εκτελείται μόνο από την Ελληνική Αστυνομία. Προστίθενται οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας και της πλημμεληματικής παραβατικότητας, όπως ο έλεγχος της κυκλοφορίας, της αδειοδότησης, της ηχορύπανσης, ποινικών προανακριτικών και άλλων καθηκόντων. Εννοείται ότι στα παραπάνω διατηρείται η συναρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ. της οποίας οι υποχρεώσεις στη δίωξη του κοινού εγκλήματος, της τάξης και της ασφάλειας, παραμένουν κατά αποκλειστικότητα.

Υπάρχει βέβαια κάποια επιφύλαξη για όλα τα παραπάνω κατά πόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων. Θα δώσει μεταξύ των άλλων την ώθηση να προχωρήσει η χώρα προς τα εμπρός για να ξεκολλήσουμε οριστικά από αυτό το αναχρονιστικό ιδεοληπτικό παρελθόν;

Θέλει η κοινωνία να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις ή αυτές τελικά θα γίνουν στα χαρτιά, χωρίς να αλλάξει τίποτα;

Η κυβέρνηση που μέχρι τώρα σε πολλά θέματα έχει δείξει την αποφασιστικότητά της, καλείται να διαχωρήσει το κράτος από την τοπική αυτοδιοίκηση και οι δήμοι της Ελλάδας να εξελιχθούν σε πραγματικούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας το έχει εξαγγείλει και ο υπουργός εσωτερικών δήλωσε ότι αυτή τη φορά θα προχωρήσουμε αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Μέτρα που θα απογειώσουν την ανάπτυξη, διεκδικώντας το αυτονόητο σε μία προσπάθεια για μια καλύτερη μεταπολιτευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Μαρίνος Παττακός

Ο Μαρίνος Παττακός είναι εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου