Μεταναστευτικό: Η Κρήτη γίνεται «πύλη» της οδού της Κεντρικής Μεσογείου

Πρέπει να διαβάσετε

του Σωτήρη Μεταξά

Η Κρήτη βρίσκεται στην «καρδιά» του μεταναστευτικού «διαδρόμου» της κεντρικής Μεσογείου και οι αυξημένες ροές που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα από τα λιβυκά παράλια προς τη νότια Κρήτη και τις ακτές της Γαύδου προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Τη νέα τάση στο μεταναστευτικό ρεύμα παρακολουθεί στενά και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η λεγόμενη «οδός της κεντρικής Μεσογείου» κατέγραψε για πρώτη φορά το 2023 τους υψηλότερους δείκτες μεταναστευτικών ροών.

Ειδικότερα μάλιστα την τελευταία πενταετία οι αριθμοί είναι συνεχώς αυξητικοί και από τους 23.500 μετανάστες που χρησιμοποίησαν το 2018 την οδό της κεντρικής Μεσογείου, φτάσαμε στους 157.500 την περυσινή χρονιά, δηλαδή ένα ποσοστό αύξησης που ξεπερνάει το 500%.

Οι μετανάστες που χρησιμοποιούν την οδό της κεντρικής Μεσογείου πραγματοποιούν μεγάλα και επικίνδυνα ταξίδια από τη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία, διασχίζοντας τη Μεσόγειο, νότια της Κρήτης, για να φτάσουν κυρίως στην Ιταλία και δευτερευόντως στη Μάλτα.

Το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών διέρχονται από τη Λιβύη κατά το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Σε αυτή τη διαδρομή, η Κρήτη γίνεται πολλές φορές πύλη εισόδου παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί προορισμό των μεταναστών.

Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει πως έχουν αναπτυχθεί παγιωμένα και ανθεκτικά δίκτυα παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων στη Λιβύη.

Το πρόβλημα έχει καταγράψει και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης έχει δηλώσει πως «οι ροές αυτές χρειάζονται προσοχή» με την επισήμανση ότι «χρειαζόμαστε μεγάλα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού στα ανοιχτά των λιβυκών χωρικών υδάτων σε συνεργασία με την Ευρώπη».

Την ίδια ώρα όμως, η Ένωση Λιμενικών Κρήτης καταγγέλλει ότι οι λιμενικοί σταθμοί στα νότια του νησιού είναι υποστελεχωμένοι με απαρχαιωμένα ή ακόμα και ανύπαρκτα επιχειρησιακά μέσα.

Στο μεταξύ το φαινόμενο παίρνει πολύ μεγάλες διαστάσεις και σε διάστημα λίγων 24ώρων, στην Κρήτη πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο τρεις επιχειρήσεις διάσωσης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα