Μετάλλαξη Όμικρον: Επανεξέταση των θετικών δειγμάτων και στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Υπ’ ατμόν βρίσκεται όλος ο πλανήτης μετά την ταυτοποίηση των πρώτων κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον, η εμφάνιση της οποίας εκτόξευσε παγκοσμίως την αγωνία για την τελική έκβαση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος ανέφερε πως το νέο στέλεχος έχει χαρακτηριστεί σε ότι αφορά τη δομή του. «Έχουμε δει τον αριθμό των μεταλλάξεων που εμφανίζει είναι ασυνήθιστα μεγάλος. Πρόκειται για 51 μεταλλάξεις και ασυνήθιστα μεγάλη επίσης είναι η συσσώρευση των μεταλλάξεων στην περιοχή της πρωτεΐνης της ακίδας που είναι το κρίσιμο μόριο για την έναρξη της λοίμωξης. Ο αριθμός είναι 32, είναι συνδυασμός μεταλλάξεων που αφενός μπορεί να έχουν χαρακτηριστεί ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους αλλά υπάρχουν και μεταλλάξεις που μπορούν να υπάρχουν, μεταλλάξεις που μπορούν να συσχετιστούν με αυξημένη βαρύτητα της νόσου και μεταλλάξεις που θα μπορούσαν έχουν σχέση με την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει θέματα σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την ανταπόκριση απέναντι στα αντισώματα που έχει αναπτύξει κάποιος που έχει ήδη μολυνθεί από προηγούμενα στελέχη και την ανταπόκριση στα μονοκλωνικά αντισώματα».

Ο κ. Σουρβίνος χαρακτήρισε «σύνθετο» το πρόβλημα, καθώς τα στοιχεία δεν επαρκούν προς το παρόν. «Είναι στέλεχος που πρώτη φορά ανιχνεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου και στις 26 ονομάστηκε ήδη στέλεχος ιδιαίτερης ανησυχίας, αυτό δείχνει την ταχύτητα με την οποία λειτούργησε ο ΠΟΥ. Χρειάζονται εργαστηριακά δεδομένα και κλινικά, για να δούμε τα χαρακτηριστικά του ιού σε ότι αφορά την ανταπόκριση σε θεραπείες και τη μεταδοτικότητα του».

Πρόσθεσε δε, ότι θα εμφανίζονται τέτοια στελέχη όσο η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή. «Το στέλεχος δείχνει ότι πρέπει να μιλάμε για παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη και όχι σε επίπεδο χωρών αλλά κάλυψης σε όλη την υφήλιο, καθώς βλέπουμε ότι τέτοια επικίνδυνα στελέχη αναπηδούν από χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».

Μάλιστα, το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας στην Κρήτη έχει ήδη αναπτύξει διαδικασίες και μεθόδους, ούτως ώστε αν εμφανιστεί κάποιο ύποπτο κρούσμα θα μπορεί αυθημερόν να έχει την πρώτη ένδειξη, να σημάνει ένα πρώτο «καμπανάκι» και σε σύντομο διάστημα να έχει την τελική απάντηση. «Έχουμε μπει στη διαδικασία αυτή αλλά είμαστε σε συναγερμό για οποιοδήποτε κρούσμα θετικό, που θα μπορούσε να ταιριάζει με το πρότυπο μεταλλάξεων του στελέχους Όμικρον».

Όπως εξήγησε ο κ. Σουρβίνος, η μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη συνεπάγεται χαμηλότερο κίνδυνο. «Όλα τα προηγούμενα στελέχη έστω και σε μικρότερο βαθμό αποτελεσματικότητας καλύπτονταν από τα εγκεκριμένα εμβόλια, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη νόσηση και τον θάνατο. Θεωρώ ότι ακόμη και αν στο στέλεχος αυτό υπάρχει μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων δεν θα μηδενιστεί. Θα υπάρχει ποσοστό κάλυψης. Είδαμε ότι εταιρίες που φτιάχνουν τα εμβόλια μπήκαν στη διαδικασία να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα και αν χρειαστεί θα τροποποιήσουν τα εμβόλια ώστε να καλύψουν το νέο στέλεχος».

Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι η εφαρμογή των νέων μέτρων είναι σχετικά πρόσφατη και θα πρέπει να δοθεί μια εβδομάδα ακόμη για να επαναξιολογηθούν αλλά εκτίμησε ότι δεν θα φτάσουμε σε επίπεδο lockdown είτε γενικό είτε τοπικό. «Θα πρέπει να εφαρμοστούν άλλα μέτρα, έχουμε ακούσει και νομίζω θα μπει στη διαδικασία η διπλή μάσκα σε εσωτερικούς χώρους ή υψηλού κινδύνου. Τέτοιου είδους μέτρα, ή το αυξημένο testing στους ανεμβολίαστους θα είναι θετικά αλλά δεν θα φτάσουμε σε επίπεδο lockdown».

Κλείνοντας, ο κ. Σουρβίνος αναφέρθηκε στην επιδημιολογική πορεία της Κρήτης λέγοντας πως ο αριθμός των δειγμάτων που εξετάζεται στο εργαστήριο και η θετικότητα τους έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. «Βλέπουμε σε ότι αφορά τις νοσηλείες, υπάρχει μια σχετική πίεση. Σε ότι αφορά την απλή νοσηλεία. Ακόμη τα δεδομένα που υπάρχουν για νοσηλείες σε ΜΕΘ δεν είναι τόσο πιεστικά όπως στην υπόλοιπη χώρα όμως δεν αποκλείει κανείς ότι αν συνεχίσουμε έτσι θα υπάρξει αυξημένη πίεση. Ο αυξημένος αριθμός τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά τον εμβολιασμό τόσο στην γ’ δόση αλλά και η προσέλευση νέων ατόμων που θέλουν να εμβολιαστούν είναι παρήγορα. Όλες οι προσπάθειες που συντονίζονται από την 7η ΥΠΕ Κρήτης είναι σε τέτοια κατεύθυνση, ελπίζω να μη φτάσουμε σε σημεία όπως η Β. Ελλάδα σε ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα