Την προειδοποίηση ότι όσοι νόσησαν από κορωνοϊό ενδέχεται να νοσήσουν ξανά από το μεταλλαγμένο στέλεχος κάνει η λοιμωξιολόγος Ειρήνη Ηλιάκη, λέκτορας του Χάρβαρντ. Πάντως, μιλώντας στο OPEN TV, εκτιμά ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μας καλύπτουν από το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας. «Βλέπουμε ανθρώπους που είχαν την λοίμωξη με το πρώτο στέλεχος και βλέπoυμε ότι μπορούν να μολυνθούν και με ένα δεύτερο στέλεχος, δηλαδή ότι τα αντισώματα που είχαν από την πρώτη λοίμωξη δεν ήταν αρκετά για να τους προστατέψουν, η μνήμη που είχαν από την πρώτη λοίμωξη δεν ήταν αρκετή για να τους προστατέψει από μία δεύτερη λοίμωξη με διαφορετικό στέλεχος» τονίζει η κα Ηλιάκη.

H Ειρήνη Ηλιάκη, λοιμωξιολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Ηarvard, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού μπορεί να διαπεράσει το τοίχος αντισωμάτων ακόμα και αυτών που έχουν ήδη νοσήσει. «Μπορεί να μολυνθείς από καινούργιο στέλεχος μέσα στο πρώτο τρίμηνο διότι μπορεί να μην αναγνωρίζει η ανοσία που έχεις, τα αντισώματα που έχεις να μην αναγνωρίζουν το καινούργιο στέλεχος του ιού, οπότε υπάρχει κίνδυνος», προσθέτει.

Εξάλλου, ανησυχία στους επιστήμονες υπάρχει και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις. «Η ανησυχία υπάρχει, αλλά αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής είναι ότι κρατούν καλά ιδίως για το στέλεχος της M. Βρετανίας που είναι ο άμεσος κίνδυνος και πρέπει να εστιάζουμε στον άμεσο κίνδυνο και από κει και πέρα τα άλλα δύο στελέχη φαίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα αλλά δε σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν θα έχει καμία επίδραση.

Όπως λέει η διακεκριμένη λοιμωξιολόγος, ο φόβος νέας υπερμετάδοσης είναι μεγάλος, όπως και το νέο ποσοστό εμβολιασμού που χρειάζεται για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης που πλέον ανέβηκε στο 90%. «Αυτός είναι ο φόβος παντού ότι, αυτό το στέλεχος θα μας πάει πίσω, είναι γεγονός αυτό δεν μπορούμε να το διαγράψουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα και γι’ αυτό ακριβώς θέλει μεγάλη υπομονή. Υπομονή 1-2 μήνες μέχρι να κυκλοφορήσει για τα καλά το εμβόλιο μέχρι να το κάνει αρκετός κόσμος. Ακριβώς επειδή είναι τόσο μεταδοτικό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 80% με 90% εμβολιασμό του πληθυσμού πλέον για ανοσία της αγέλης, ενώ πριν μιλούσαμε για 60% με 70%» κατέληξε η κα Ηλιάκη.

Ανησυχία στην Ελλάδα για τα «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης

Ενδελεχής έλεγχος ύποπτων προς μετάλλαξη κρουσμάτων κορωνοϊού πραγματοποιείται στα εργαστήρια του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς οι επιστήμονες στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη νέα μετάλλαξη κορωνοϊού που μεταδίδεται ταχύτατα ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής τα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού στη χώρα μας είναι 27, εκ των οποίων τα 3 είναι ορφανά.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς προχωρεί η εξάπλωση αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, ανάμεσα στα δείγματα που εξετάζονται είναι και στενές επαφές αλλά και συγγενείς των τριών «ορφανών» κρουσμάτων με το στέλεχος κορωνοϊού της Μεγάλης Βρετανίας που έχουν βρεθεί στη χώρα (2 στην Αττική και 1 στην Κρήτη).

Ο έλεγχος αυτός θα δείξει εάν υπάρχουν και άλλα κρούσματα με τη μετάλλαξη του κορωνοϊού που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί. Οι επιστήμονες ανησυχούν για τη νέα, ακόμα πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού και σημειώνουν ότι σε συνδυασμό με το άνοιγμα καταστημάτων λιανεμπορίου και σχολείων μπορεί να οδηγήσουν σε εικόνες Νοεμβρίου όσον αφορά στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου έκτακτη σύσκεψη των ειδικών στο υπουργείο Υγείας. Οπως μετέδωσε το Open, το 5% με 10% των θετικών κρουσμάτων στη χώρα μας θα εξετάζονται με ειδικό τρόπο για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος της μετάλλαξης του κορωνοϊού. Τα αποτελέσματα των ειδικών αυτών τεστ χρειάζονται αναμονή 3 με 4 ημέρες.

Πηγή: ethnos.gr