Μετάλλαξη: Μολύνονται ξανά ακόμη και όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό

Πρέπει να διαβάσετε

Την προειδοποίηση ότι όσοι νόσησαν από κορωνοϊό ενδέχεται να νοσήσουν ξανά από το μεταλλαγμένο στέλεχος κάνει η λοιμωξιολόγος Ειρήνη Ηλιάκη, λέκτορας του Χάρβαρντ. Πάντως, μιλώντας στο OPEN TV, εκτιμά ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μας καλύπτουν από το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας. «Βλέπουμε ανθρώπους που είχαν την λοίμωξη με το πρώτο στέλεχος και βλέπoυμε ότι μπορούν να μολυνθούν και με ένα δεύτερο στέλεχος, δηλαδή ότι τα αντισώματα που είχαν από την πρώτη λοίμωξη δεν ήταν αρκετά για να τους προστατέψουν, η μνήμη που είχαν από την πρώτη λοίμωξη δεν ήταν αρκετή για να τους προστατέψει από μία δεύτερη λοίμωξη με διαφορετικό στέλεχος» τονίζει η κα Ηλιάκη.

H Ειρήνη Ηλιάκη, λοιμωξιολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Ηarvard, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού μπορεί να διαπεράσει το τοίχος αντισωμάτων ακόμα και αυτών που έχουν ήδη νοσήσει. «Μπορεί να μολυνθείς από καινούργιο στέλεχος μέσα στο πρώτο τρίμηνο διότι μπορεί να μην αναγνωρίζει η ανοσία που έχεις, τα αντισώματα που έχεις να μην αναγνωρίζουν το καινούργιο στέλεχος του ιού, οπότε υπάρχει κίνδυνος», προσθέτει.

Εξάλλου, ανησυχία στους επιστήμονες υπάρχει και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στις μεταλλάξεις. «Η ανησυχία υπάρχει, αλλά αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής είναι ότι κρατούν καλά ιδίως για το στέλεχος της M. Βρετανίας που είναι ο άμεσος κίνδυνος και πρέπει να εστιάζουμε στον άμεσο κίνδυνο και από κει και πέρα τα άλλα δύο στελέχη φαίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα αλλά δε σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν θα έχει καμία επίδραση.

Όπως λέει η διακεκριμένη λοιμωξιολόγος, ο φόβος νέας υπερμετάδοσης είναι μεγάλος, όπως και το νέο ποσοστό εμβολιασμού που χρειάζεται για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης που πλέον ανέβηκε στο 90%. «Αυτός είναι ο φόβος παντού ότι, αυτό το στέλεχος θα μας πάει πίσω, είναι γεγονός αυτό δεν μπορούμε να το διαγράψουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα και γι’ αυτό ακριβώς θέλει μεγάλη υπομονή. Υπομονή 1-2 μήνες μέχρι να κυκλοφορήσει για τα καλά το εμβόλιο μέχρι να το κάνει αρκετός κόσμος. Ακριβώς επειδή είναι τόσο μεταδοτικό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 80% με 90% εμβολιασμό του πληθυσμού πλέον για ανοσία της αγέλης, ενώ πριν μιλούσαμε για 60% με 70%» κατέληξε η κα Ηλιάκη.

Ανησυχία στην Ελλάδα για τα «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης

Ενδελεχής έλεγχος ύποπτων προς μετάλλαξη κρουσμάτων κορωνοϊού πραγματοποιείται στα εργαστήρια του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς οι επιστήμονες στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη νέα μετάλλαξη κορωνοϊού που μεταδίδεται ταχύτατα ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής τα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού στη χώρα μας είναι 27, εκ των οποίων τα 3 είναι ορφανά.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς προχωρεί η εξάπλωση αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, ανάμεσα στα δείγματα που εξετάζονται είναι και στενές επαφές αλλά και συγγενείς των τριών «ορφανών» κρουσμάτων με το στέλεχος κορωνοϊού της Μεγάλης Βρετανίας που έχουν βρεθεί στη χώρα (2 στην Αττική και 1 στην Κρήτη).

Ο έλεγχος αυτός θα δείξει εάν υπάρχουν και άλλα κρούσματα με τη μετάλλαξη του κορωνοϊού που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί. Οι επιστήμονες ανησυχούν για τη νέα, ακόμα πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού και σημειώνουν ότι σε συνδυασμό με το άνοιγμα καταστημάτων λιανεμπορίου και σχολείων μπορεί να οδηγήσουν σε εικόνες Νοεμβρίου όσον αφορά στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου έκτακτη σύσκεψη των ειδικών στο υπουργείο Υγείας. Όπως μετέδωσε το Open, το 5% με 10% των θετικών κρουσμάτων στη χώρα μας θα εξετάζονται με ειδικό τρόπο για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος της μετάλλαξης του κορωνοϊού. Τα αποτελέσματα των ειδικών αυτών τεστ χρειάζονται αναμονή 3 με 4 ημέρες.

Μεγάλη συζήτηση για τις υφασμάτινες μάσκες

Για την προστασία που παρέχουν οι υφασμάτινες μάσκες για τον κορωνοϊό, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι έχουν δοθεί εδώ και μήνες οδηγίες από την επιστημονική κοινότητα προς του πολίτες. Επομένως έχουν γίνει ξεκάθαρες οι προδιαγραφές που πρέπει να καλύπτει μία μάσκα για να θεωρείται ότι παρέχει προστασία από τον κορωνοϊό. Είτε είναι χειρουργική είτε υφασμάτινη μία μάσκα δεν θα πρέπει να επιτρέπει τα μόρια κορωνοϊού να περάσουν.

Όπως ξεκαθάρισε η Δέσποινα Βλεπάκη στο Open, εάν η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού αλλάξει αυτά που ξέρουμε μέχρι στιγμής όσα ξέρουμε για τις μάσκες κορωνοϊού αυτό μένει να φανεί από νέες έρευνες. Ωστόσο, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι με τα έως τώρα δεδομένα οι μάσκες που χρησιμοποιούμε με κρατούν ασφαλείς.

«Οι οδηγίες που βγήκαν στη Γαλλία μιλούν περισσότερο για την ποιότητα των μασκών. Εμείς αυτό το έχουμε πει σχετικά νωρίς», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής ο κ. Μαγιορκίνης και στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι οι μάσκες για τον κορωνοϊό κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες. «Στην κατηγορία 1 μπορεί να υπάγονται και οι χειρουργικές μάσκες και οι υφασμάτινες. Εξαρτάται από την ποιότητά τους. Οι μάσκες που έχουμε προτείνει, ακόμα και οι υφασμάτινες έχουν πολύ συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια που δεν επιτρέπουν να περνούν πολύ μικρά σωματίδια από τους πόρους τους».

Στη συνέχεια ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι οι συστάσεις του γαλλικού υπουργείου Υγείας «δεν διαφέρουν από αυτές έχουμε κάνει εμείς εδώ και αρκετό καιρό». «Η ακριβής σύσταση που έδωσαν τώρα στους ανθρώπους είναι απλά να προσέχουν τι ποιότητας μάσκας χρησιμοποιούν είτε αυτές είναι χειρουργικές είτε υφασμάτινες», ξεκαθάρισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Προβληματισμός και διχογνωμία επικρατεί και μεταξύ των επιστημόνων στη χώρα μας για την κάλυψη των μασκών στις μεταλλάξεις του ιού. Οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν λιγότερο από τις χειρουργικές. Οι άσπρες οι κωνικές προστατεύουν περισσότερο από τις χειρουργικές. Στη φάση αυτή που είμαστε η υφασμάτινη, είναι επαρκής! Αν λόγω μετάλλαξης χρειαστεί να αλλάξουν, θα το ανακοινώσουμε» τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του ΠΙΣ, στο Open TV.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο 23 Ιανουαρίου 605 κρούσματα, 24 θανάτους και 292 διασωληνωμένους με κορωνοϊό στις ΜΕΘ των νοσοκομείων κατά το τελευταίο 24ωρο. Σε σχέση με τα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες Παρασκευή, παρουσιάστηκε μικρή αύξηση, ενώ στα ίδια σχεδόν επίπεδα παρέμειναν οι διασωληνωμένοι, αλλά και ο αριθμός των συμπολιτών μας που κατέληξαν από τη νόσο.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα