Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, ανιχνεύτηκαν τουλάχιστον δέκα κρούσματα της μετάλλαξης κορωνοϊού. Τα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική και την Κρήτη, τα περισσότερα όμως στην Κρήτη.

Επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναμένεται να εκδοθεί το απόγευμα.

Καθηγητής Τριανταφυλλίδης στο CRETA: 60 μεταλλάξεις κορωνοϊού εντοπίζονται αποκλειστικά στην Ελλάδα

Χιλιάδες μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί σε εργαστήρια ανά τον κόσμο. Οι 60 από αυτές εντοπίζονται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

«Μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί 12.000 μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη. Ακόμη και στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 860 μεταλλάξεις. Οι 60 από αυτές εντοπίζονται αποκλειστικά στην Ελλάδα», δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής στο τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Η διαφορά των «ελληνικών μεταλλάξεων», όπως και των περισσότερων που έχουν εντοπιστεί, σε σχέση με τις μεταλλάξεις της Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας αφορά στο γεγονός πως η παραλλαγή δεν επηρεάζει τον άνθρωπο.

«Οι μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα δεν επηρέασαν τις πρωτεΐνες του κορωνοϊού αλλά διαφορετικά μέρη του ιού που δεν επηρεάζουν τον άνθρωπο», εξήγησε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος είναι ένα από τα τέσσερα βασικά που εντοπίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι πιο μεταδοτικά από το κοινό στέλεχος«Παρόλο που δεν είναι πιο παθογόνο αυτό το στέλεχος, παράγει μεγάλο ιικό φορτίο, με αποτέλεσμα να έχουν κατακλυστεί τα νοσοκομεία στη Βρετανία και χρησιμοποιούν ακόμα και ξενοδοχεία για τη νοσηλεία και τη θεραπεία ασθενών. Σε συνδυασμό και με τις χαμηλές θερμοκρασίες, που είναι ιδεώδεις για την μετάδοση του ιού, οι συνθήκες προκαλούν κάποια ανησυχία», ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης συνιστώντας στους πολίτες μεγαλύτερη προσοχή από πριν.

«Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος είναι πιο φονικό και τα κλινικά συμπτώματα που προκαλεί είναι διαφορετικά», πρόσθεσε ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής στο τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.